Satakunnan Liikenne valitti Huittinen-Tampere -vuoron kilpailutuksesta valitettiin markkinaoikeuteen - Satakunta - Satakunnan Kansa

Satakunnan Liikenne valitti Huittinen-Tampere -vuoron kilpailutuksesta valitettiin markkinaoikeuteen

Länsilinjat alkaa ajaa Huittinen–Sastamala–Tampere-vuoroja 1.1.2019 alkaen. Nykyiset vuorot säilyvät, mutta kulkuajat muuttuvat 5–10 minuutilla. Vammalasta lähtöaika on Tampereelle 25 yli, ei puolelta.

23.12.2018 21:11

Länsilinjat aloittaa Expressbus-tuotenimellä vuodenvaihteessa Huittisten, Sastamalan ja Tampereen välisten pikavuorojen liikennöitsijänä aiemmin kerrotun mukaisesti.

Kilpailutuksen hävinnyt nykyinen liikennöitsijä Satakunnan Liikenne on valittanut asiasta markkinaoikeuteen. Tätä ennen Satakunnan Liikenne teki liikenteen tilaajalle eli Pirkanmaan ely-keskukselle oikaisuvaatimuksen, joka ei johtanut tuloksiin. Pirkanmaan ely-keskuksen mukaan valituksen käsittely etenee nyt omaa tietään.

–Liikennöintisopimus kilpailutuskriteerien mukaan on tehty 1.1.2019 alkaen kilpailutuksen voittajan Länsilinjat Oy:n kanssa, Pirkanmaan ely-keskuksen joukkoliikenneasiantuntija Jukka-Pekka Vallius sanoo.

Satakunnan Liikenteen toimitusjohtaja Jussi Laitinen ei halunnut kommentoida valitusta asian keskeneräisyyden takia.

Uusi liikenne tuo joitakin muutoksia. Seutulippu poistuu vuodenvaihteessa, mutta se korvautuu uudella vastaavalla lipputuotteella. Poikkeuksena opiskelijaseutuliput jatkuvat. Uudet kuukauden pituiset työmatkaliput pitää hankkia Matkahuollosta, samoin vanhat korttipohjat pitää vaihtaa.

Kuukausilippu maksaa Sastamalasta Nokialle ja Tampereelle 115 euroa ja Huittisista 15 euroa enemmän. Sastamala–Huittinen-välin hinta on 75 euroa. Laajennusta Tampereen kaupunkibusseihin samalle kortille ei enää saa.

–Vanhat seutuliput hyväksytään maksuvälineenä vielä tammikuun puolella, jos matkustuskautta on jäljellä, kertoo Länsilinjojen hallintojohtaja Kari Keinonen.

Kertalippuja voi ostaa autoista ja Matkahuollon verkkokaupasta. Osa taulukkohinnoista pysyy ennallaan, osa muuttuu muutaman euron ylös- tai alaspäin.

–Asia erikseen ovat vuorokohtaiset nettitarjousliput, Keinonen lisää.

Tampere–Sastamala-väliltä Raumalle, Turkuun sekä Porin ja Helsingin suuntiin matkustavien pitää vaihtaa Huittisista eteenpäin Satakunnan Liikenteen bussiin. Ainakin alkuun yhdellä ostokerralla lipun saa vain Matkahuollon verkkokaupasta. Matkahuollon lippujen vaihtoyhteydet ovat varmistettuja.

–Autosta ostettaessa liput pitää ostaa erikseen Tampere–Sastamala–Huittinen-osuudelle ja Huittisista eteenpäin. Tähän liittyy muun muassa kilpailulainsäädännöllisiä kysymyksiä, Keinonen perustelee.

Sastamalasta Tampereen kautta Helsinkiin ja Helsinki-Vantaan lentoasemalle Keinonen lupaa nykyistä sujuvampia vaihtoyhteyksiä. Keinonen kehottaa matkustajia lähettämään rohkeasti palautetta myös liikennöitsijälle.

–Asiakkaiden palvelemiseksi muutoksia voidaan tehdä viranomaisen kanssa neuvotellen.

Kilpailutus

Satakunnan Liikenteen nykymuotoiset liikennöintiluvat Tampereelta Huittisiin sekä Huittisista Raumalle ja Turkuun päättyvät 31.12.2018.

Nykyisessä liikenteessä alueen kunnat ja ely-keskus ovat tukeneet seutulippumatkoja, muuta yhteiskunnan tukea ei ole maksettu.

Lainsäädäntömuutosten takia nykymuotoista seutulippua ei ole enää katsottu lainmukaiseksi.

Sastamalan ja Huittisten kaupungit ja alueen ely-keskukset päätyivät kilpailuttamaan liikenteen Huittinen–Tampere-väliltä palvelutason ja kuukausilippujen alhaisten hintojen varmistamiseksi.

Toinen vaihtoehto Huittinen–Tampere-välillä olisi ollut täysin markkinaehtoinen liikenne. Lisäksi on väläytelty palvelusetelimallia eli käytännössä seutulipun tukijärjestelyn uudistamista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos