Satakuntaan tuli valkoinen joulu - vuosikymmenen ennätyslukuihin on pitkä matka - Satakunta - Satakunnan Kansa

Satakuntaan tuli valkoinen joulu - vuosikymmenen ennätyslukuihin on pitkä matka

Kuva Yyteristä 27.12. 2012.

23.12.2018 20:40

Ilmatieteen laitos ennustaa koko maahan valkeaa joulua. Tällä hetkellä lumen syvyys on maan itäosassa noin 10–15 senttimetriä ja maan pohjoisosassa 15–25 senttimetriä. Maan länsiosassa ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lunta on noin 1–10 senttiä. Porin rautatieaseman ja Kankaanpään Niinisalon mittauspisteillä lunta oli sunnuntaina 4 senttiä, Kokemäen Tulkkilassa 5 senttiä ja Rauman Pyynpäässä 8 senttiä.

Ilmatieteen laitoksen tekemän ennusteen mukaan Suomessa on korkeapaineen selänne ja pilvisyys vaihtelee. Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen -8 ja -15 asteen välillä, maan pohjoisosassa -15 ja -25 asteen välillä.

Jouluaatto alkaa suurimmassa osassa maata kylmissä pakkaslukemissa, maan keskiosassa ja Kainuussa pakkanen kiristyy paikoin -20 ja -30 asteen välille. Sää lauhtuu päivän kuluessa etenkin maan länsi- ja pohjoisosassa.

–Tämä johtuu matalapaineesta, joka lähestyy Suomea luoteesta ja saa ilmavirtauksen kääntymään tilapäisesti etelän ja lounaan välille, sanoo päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle Ilmatieteen laitokselta.

Sää lauhtuu maan läntisimmässä osassa aattoillaksi lähelle nollaa, mutta muualla maassa pakkanen pysyttelee -5 ja -15 asteen välillä. Jouluaatto on enimmäkseen poutainen, mutta lumisateiden mahdollisuus kasvaa iltaa ja jouluyötä kohden etenkin Lapissa.

Satakunnassa on Porin rautatieaseman mittauspisteen perusteella koettu kuluvana vuosikymmenenä tähän asti neljä valkeaa ja neljä lumetonta joulua. Viime aikojen mahtavin lumijoulu on koettu vuoden 2012 jouluaattona, jolloin rautatieasemalla mitattiin lunta peräti 27 senttiä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: