Valepoliisi huijasi vanhukselta yli 100 000 euroa – uhri kieltäytyi luovuttamasta verkkopankkitunnuksia, mutta "rikospoliisi" painosti ankarasti - Satakunta - Satakunnan Kansa

Valepoliisi huijasi vanhukselta yli 100 000 euroa – uhri kieltäytyi luovuttamasta verkkopankkitunnuksia, mutta "rikospoliisi" painosti ankarasti

20.12.2018 10:14

Rikospoliisiksi tekeytyneen valepoliisin onnistui joulukuun alussa huijata vanhukselta yli 100 000 euroa. Rahoja ei ole vieläkään saatu takaisin.

Tapauksesta kertoo Finanssiala ry:n vahingontorjunnasta ja turvallisuudesta vastaava johtaja Risto Karhunen. Hän oli kuullut tapauksesta Poliisihallituksesta.

Tässä tapauksessa uhriksi valittu vanhus osasi jopa vastata, että "eihän poliisi kysy puhelimessa pankkitunnuksia".

–Rikospoliisiksi esittäytynyt vaati uhrin pankkitunnuksia poikkeustilanteen varjolla. Soittaja painosti ja painosti, ja lopulta uhri panikoi ja luovutti tunnukset ja salasanan. Tunnusten avulla rosvot huijasivat yhteensä yli 100 000 euroa, "Joppe" Karhunen kertoo.

Tapaus kertoo siitä, kuinka yhä röyhkeämmiksi käyneet valepoliisit ovat taas aktivoituneet. Valepoliisihuijaukset ovat viime kuukausina jälleen lisääntyneet.

Finanssiala kertoo, että tänä vuonna valepoliisit ovat huijanneet vanhuksilta jo yli puoli miljoonaa euroa. Poliisin tutkittavana on tähän mennessä noin 400 valepoliisitapausta. Uutisen alussa kerrottu tapaus lienee suurin yksittäinen huijausoperaatio.

–Uhreja on uhkailtu ja painostettu pitkiä aikoja soittelemalla yhä uudestaan ja uudestaan, Karhunen kertoo.

Valepoliisitapausten määrä kasvoi viime vuonna räjähdysmäisesti, ja toiminta muuttui erittäin järjestäytyneeksi. Poliisi kirjasi viime vuodelta noin tuhat valepoliisitapausta, jotka aiheuttivat noin miljoonan euron suuruisen rikosvahingon.

Valepoliiseilla on kaksi tyypillistä toimintatapaa. Erityisesti pääkaupunkiseudulla poliisina esiintyneet tekijät hankkivat tavalla tai toisella uhrien pankkikortit ja niiden tunnusluvut.

Koko valtakuntaa taas piinasi toinen tekotapa, jossa poliisina esiintynyt soittaja pyysi jonkin tarinan varjolla uhria luovuttamaan verkkopankkitunnuksensa.

Finanssialan Risto Karhunen sanoo, että ainoita tapoja torjua valepoliisien huijauksia on tiedon jakaminen.

–Poliisi ei ikinä missään tapauksessa kysy verkkopankkitunnuksia tai maksukortin tunnuslukua. Ei myöskään pankki. Jos on oikeasti hätätilanne ja tilille on päästävä nopeasti, pankilla ja poliisilla on kyllä siihen keinot. Mitään asiakkaan tunnuksia ei tarvita, Karhunen korostaa.

Finanssiala kehottaa ottamaan valepoliisiasian puheeksi ikääntyneiden sukulaisten tai tuttavien kanssa.

–Kannattaa korostaa, ettei verkkopankkitunnuksia ja maksukortteja tunnuslukuineen saa koskaan luovuttaa kenellekään. Lisäksi kannattaa asettaa verkkopankkiin ja maksukorttiin päivä- ja maakohtaisia rajoituksia, jotta väärinkäytösten aiheuttamat vahingot jäävät mahdollisimman pieniksi, Karhunen neuvoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut