Satakunnassa odotetaan eduskunnan joululahjarahoista Haistilan risteykseen isompaa pottia - Satakunta - Satakunnan Kansa

Satakunnassa odotetaan eduskunnan joululahjarahoista isompaa pottia Ulvilaan Haistilan risteykseen – toiveita myös muista kohteista "joululahjasäkkiin"

Haistilan vaarallinen risteys jäisi unholaan, mikäli rahoitus saadaan järjestykseen. Hankkeeseen osallistuu myös Ulvilan kaupunki.

7.12.2018 10:52

Ulvilassa kakkostiellä sijaitseva sijaitseva vaarallinen Haistilan liittymä on vahvoilla saamaan eduskunnan niin sanotuista joululahjarahoista 1,3 miljoonan euron rahoituksen.

Risteyksen parantamista on ajettu pitkään ja hartaasti. Asiaa ovat avittaneet maakunnan kansanedustajat, Ulvilan kaupunki, Satakuntaliitto, elinkeinoelämä ja Satakunnan Kauppakamari. Haistilan liittymästä ovat aiemmin tehneet talousarvioaloitteen kansanedustajat Jari Myllykoski (vas.), Kristiina Salonen (sd.), Krista Kiuru (sd.), Laura Huhtasaari (ps.), Jaana Laitinen-Pesola (kok.) ja Kauko Juhantalo (kesk.). Nyt rahoituksen saamista ovat edesauttaneet erityisesti Juhantalo ja eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk.).

Haistilan liittymässä valtatiellä on molempiin suuntiin vain yksi ajokaista, ei kääntyvän liikenteen kaistoja eikä väistötiloja suoraan menevälle liikenteelle.

Raskas liikenne on liittymässä kasvussa, sillä Ulvila kehittää parhaillaan liittymää käyttävää Kettumetsän yritys- ja teollisuuspuistoa. Myös Cimcorpin kasvu on lisäämässä autoliikennettä. Alihankkijoita käy tontilla nykyisellään 5–10 rekkaa päivässä. Tuotteita lähtee maailmalle kaksi konttirekallista päivässä. Satamaitoon tulevia maitokuormia on puolestaan 40 viikossa. Päivittäin meijeristä lähtee valmiita tuotelasteja yli 15 päivässä.

Liikennevirastossa hyväksytyn tiesuunnitelman mukaan liittymä siirrettäisiin joitakin satoja metrejä lännemmäksi Kettulantien kohdalle, kanavoitaisiin ja tehtäisiin porrastetuksi liittymäksi.

Haistilan liittymän ohella esillä ovat olleet Söörmarkun kevyen liikenteen väylän 0,4 miljoonan ja Huittisten Rekikosken 0,6 miljoonana rahoitukset.

Söörmarkun kevyen liikenteen väylää rakennettaisiin uuden valtatie 8:n eritasoliittymän yhteyteen.

Näiden infrahankkeiden lisäksi Satakunnan toivelistalla on rahoitus Selkämeren kansallispuistossa sijaitsevan Säpin saaren kehittäminen ja monimaakunnallinen Lauhanvuoren Geopark-hanke.

Geopark on kesäkuussa 2000 perustettu ainutlaatuisten geologisten kohteiden eli ”geopuistojen” kansainvälinen verkosto. Se on tarkoitettu jakamaan kokemuksia ja parhaita käytäntöjä luonnontieteiden opetuksesta, geologisen perinnön suojelusta, geoturismista ja kestävästä kehityksestä.

Lauhanvuoren kansallispuisto sijaitsee Kauhajoen ja Isojoen rajalla, Etelä-Pohjanmaalla. Kansallispuiston pinta-ala on 53 neliökilometriä.

Näiden lisäksi Satakuntaa koskisi metsätalouden kehittämishanke, jossa nostettaisiin metsätalouden ekologista tasoa hakkuiden ja istutusten kautta.

Satakunnan vt. maakuntajohtajaAsko Aro-Heinilä on varsin toiveikas hankkeiden päätymisestä "joululahjasäkkiin", joka on tänä vuonna poikkeuksellisen muhkea. Rahaa pitäisi olla valtakunnallisesti jaossa normaalia huomattavasti aiempaa suurempi summa eli noin 60 miljoonaa euroa.

–Valtiovarainvaliokunta ei ole vielä lopullisesti lyönyt lukkoon rahoituskohteita, mutta ainakin infrainvestoinneista on jo olemassa alustavaa tietoa, toteaa Aro-Heinilä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: