Maankohoumaa 7 senttiä vuodessa - Satakunta - Satakunnan Kansa

"On näitä muuallakin, mutta ei näin komeaa" – Merikarvialla Krookan pooki kertoo, missä merivesi ennen lainehti

Merikarvia-seura teki ideasta totta. Kyltit paljastavat, missä maanpinta on ollut eri vuosisadoilla. Perjantain viimasta huolimatta talkoolaiset Lauri Hakosalo, Heikki Hakosalo, Jorma Rinne ja Erkki Vanhatalo saivat jo keskiviikkona paljon aikaan.

18.11.2018 19:00 | Päivitetty 18.11.2018 19:37

Luonto on ihmeellinen. Kun antaa tänä ilmastonmuutoksen aikakautena ajatuksen lentää jääkauden vaikutuksiin, on ihan pakko pysähtyä miettimään. Kun maa kohoaa rannikolla, kuivaa maata ilmestyy, saaret laajenevat ja merestä ilmestyy uusia saaria. Suomessa maan kohoaminen näkyy selvimmin muun muassa Vaasan seuduilla Merenkurkun rannoilla.

Hyvä paikka sille ihmettelylle ja hiljentymisellekin löytyy nyt Merikarvian Krookasta, jonne Merikarvia-seura on pystyttänyt maankohoamismuistomerkkiä. Pylväisiin on kiinnitetty vaakasuoria parruja osoittamaan vuosilukunsa aikana vallinnutta meriveden korkeutta.

Harva tulee miettineeksi jään voimaa ja laattojen liikehdintää, joiden takia maa kohoaa Merikarvian seudulla 7 milliä vuodessa. Kohoamisvauhdiksi on arvioitu yhtä metriä 140 vuodessa, joten tulevilla sukupolvilla maisemat ovat erilaiset. Maankohoamisen myötä Suomen pinta-ala kasvaa vuosittain noin 7 neliökilometrillä.

Krookan pookin ylimmällä parrulla merenpinta oli 5 metriä korkeammalla 1300-luvulla. Koko mitaltaan pooki on 6-metrinen.

Pooki seisoo uljaana Merikarvia-seuran ansiosta.

Muistomerkki-hanke sai alkunsa pari vuotta sitten osana Suomen 100-vuotisjuhlia. Noin 20 000 euron projektille saatiin Leader-rahoitusta 5000 euroa.

Keskiviikkona ja perjantaina talkoolaiset Jorma Rinne, Erkki Vanhatalo, Lauri Hakosalo ja Heikki Hakosalo ahersivat välillä vaarallisenkin näköisissä asetelmissa tikkailla kiipeillessä ja parruja naulatessaan.

–Jokaisen laudan yläreuna kertoo, missä merenpinta on ollut eri vuosisadoilla, Lauri Hakosalo kertoi.

Kolmen insinöörin talkoolaisporukassa ilo irtosi, kun tuomarismies vielä säesti:

–On näitä muuallakin, mutta ei näin komeaa, miehet kehuivat kuusimetristä pookia.

Suunnitelmasta ja sen toteutuksesta vastaavat seuran jäsenet Jukka-Pekka Kulosaari ja Heikki Hakosalo.

Insinöörien ammattitaitoa. Heikki Hakosalo vakuutti, että vaarallisilta tilanteilta vältyttiin.

Galleria Vanhan savun vieressä on nyt uusi matkailunähtävyys seuraavalle matkailukaudelle. Viimeistelyt tehdään vuoden loppuun mennessä.

Lue myös: Merikarvialta löytyy muinaishautoja – korkeimmat kohdat olivat aikoinaan saaria

Päivitetty 18.11. kello 19.38: lisätty linkki Merikarvia-aiheiseen tekstiin ja korjattu virheellinen tieto siitä, että maa kohoaa 70 millimetriä vuodessa. Oikea määrä on 7 millimetriä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut