Valtuuston vaihtoehdot olivat vähissä: Verot nousevat Harjavallassa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Valtuuston vaihtoehdot olivat vähissä: Verot nousevat Harjavallassa

12.11.2018 22:03

Harjavallan valtuusto hyväksyi ensi vuoden tulo- ja kiinteistöveroprosentit, joista molempiin on tulossa korotuksia. Tuloveroprosentiksi valtuusto vahvisti 21,5 prosenttia, kun se on tänä vuonna 20,75.

Yleinen kiinteistöveroprosentti nousee nykyisestä 0,98 prosentista 1,2 prosenttiin. Muut kiinteistöverot säilyvät ennallaan: Vakituisten asuntojen kiinteistöveroprosentiksi valtuusto vahvisti 0,41, muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosentiksi 0,98 ja voimalaitosten kiinteistöveroprosentiksi 3,1.

Vaikka valtuustosalissa pidettiin useampikin puheenvuoro, kukaan ei kuitenkaan ollut halukas tekemään muutosehdotusta. Ehkä lähimpänä oli keskustan valtuutettu Pirjo Virtanen, joka mainitsi keskiryhmien keskustelleen veronkorotuksista pitkään, eikä pidä niitä hyvänä asiana.

Sen sijaan tuloja pitäisi kasvattaa ponnekkaammin, kuten myös kaupungin asukaslukua. Hyvinä asioina hän näki muun muassa tulevan akkumateriaalitehtaan hankkeen sekä perusturvapalveluissa tehdyt muutokset.

Verojen korotuksille ei liene ollut juuri vaihtoehtoja. Kuten Jukka Rimmistö (kok) mainitsi, kaupungin taseessa on edelleen ylijäämää, mutta valtaosa siitä tulee syödyksi tänä vuonna. Lassi Salomäki (sd) puolestaan muistutti, etteivät korotukset kata kuin osan summasta, joka ensi vuonna pitäisi saada koottua.

Ilman korotuksia kaupungin ensi vuoden talousarvioehdotus on 2,6 miljoonaa euroa alijäämäinen. Korotusten lasketaan tuovan kaupungin kassaan noin 1,1 miljoonaa euroa.

Pirjo-Riitta Tuomelan (sd) totesi, että verojen korotuksilla pystytään takaamaan hyvät palvelut. Markus Mäkinen (ps) sivusi samaa aihetta todetessaan, että Harjavallassa on tehty hyviä asioita, ja mikäli kaupunki saa uusia asukkaita ja tulot kuntoon, on mietittävä myös verojen laskemista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: