Lautakunta esittää siirtoviemäriä Pomarkusta Noormarkkuun - Satakunta - Satakunnan Kansa

Pomarkun jätevedenpuhdistamo vetelee viimeisiään – lautakunta esittää uuden puhdistamon sijaan siirtoviemäriä Noormarkkuun

Vesihuoltolaitoksen hoitaja Pasi Huhtala Pomarkun jätevedenpuhdistamon ilmastusaltaalla syksyllä 2017, jolloin selviä ongelmia oli jo havaittavissa.

9.11.2018 15:38

Pomarkun kunnan jätevedenpuhdistamo on päässyt niin huonoon kuntoon, että sen korjaaminen ei vaikuta enää kannattavalta. Jätevedenpuhdistamo on rakennettu 1970-luvun alkupuolella ja laajennettu 1990-luvulla.

Tilanne kärjistyi viime syksynä, kun laitoksen toisen selkeytysaltaan havaittiin vuotavan sisäänpäin, mikä sekoitti pudistusprosessin. Laitosta onkin viime talvesta asti ajettu ainoastaan yhdellä linjalla.

Jatkosuunnitelmista käynnistettiin hankesuunnittelu, jossa punnittiin käytännössä kahta vaihtoehtoa: uutta omaa puhdistamoa tai siirtoviemäriä Noormarkkuun, josta on jatkoyhteys Poriin Luotsinmäen jätevedenpuhdistamolle. Siirtoviemäriyhteys Kankaanpään suuntaan tulisi kalliimmaksi, ja se vaihtoehto jätettiin sivuun.

Tekninen lautakunta esittää hankesuunnitelman perusteella nyt siirtoviemärivaihtoehtoa Noormarkkuun. Kokonaiskustannuksiksi on arvioitu noin 1,29 miljoonaa euroa, kun taas puhdistamohankkeelle tulisi hintaa noin 1,66 miljoonaa euroa.

Siirtoviemärihankkeen yhteydessä on noussut esiin myös samanaikainen varavesiyhteyden rakentaminen Noormarkkuun. Se nostaisi rakentamisen kokonaishinnan 1,89 miljoonaan euroon.

Varavesiyhteyttä on perusteltu sillä, että jos vedentulo Kankaanpään suunnasta katkeaisi, Pomarkun alueella sijaitsevasta Kelton varavesilähteestä voitaisiin kattaa vain noin 60 prosenttia päivittäisestä tarpeesta.

Ympäristövaikutuksiltaankin siirtoviemäriä Noormarkkuun pidetään kannatettavana, sillä Pomarkun jätevedenpuhdistamon kuormitus Isojärveen ja Karvianjoen vesistöön ylipäätään loppuisi kokonaan.

Pomarkun nykyiset puhdistamoaltaat voisivat toimia tarvittaessa tasausaltaina.

Vuotuiset käyttökustannukset olisivat uudessa puhdistamossa noin 115 000 euroa ja siirtoviemärissä 123 000 euroa. Kumpikin vaihtoehto edellyttäisi Pomarkussa selkeitä korotuksia jätevesimaksuihin, joita nostettiin jo 18 prosentilla kesällä 2018.

Tarkoituksena on, että kunnanvaltuusto päättäisi jätevesiratkaisun suunnasta talousarviokokouksessaan joulukuussa. Näin uutta järjestelmää päästäisiin rakentamaan kesällä 2019.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut