Rauman poliisilaitoksen Ankkuri-tiimi - Satakunta - Satakunnan Kansa

Ankkuritiimi pysäyttää rikollispolun alkumetreillä – Vanhassa Raumassa naista pahoinpidellyt poikanelikko viivytyksettä vastaamaan teostaan

Ankkuri-tiimi ottaa asiakkaita vastaan kotoisissa oloissa Rauman poliisiasemalla. Ryhmään kuuluvat (vasemmalta) vanhempi rikoskonstaapeli Mari Smedberg, sosiaalityöntekijä Sarita Kiuru, sosiaaliohjaaja Tytti Poukka, terveydenhoitaja Minna Vehmanen ja rikoskomisario Hanna Lindblad. Ryhmässä työskentelee myös psykiatrinen sairaanhoitaja Marika Seikkula.

12.11.2018 8:29

Vanhassa Raumassa sattui 6. lokakuuta välikohtaus, jossa neljä alaikäisen pojan epäillään syyllistyneen naisen pahoinpitelyyn. Pyöräilevä nelikko myös videoi tekemisiään.

Yleisövihjeiden ansiosta nopeasti kiinni saadut nuoret eivät ole rikosoikeudellisesti vastuussa, mutta eivät ole noin vain seuraamuksitta päässeet väkivallanteosta.

Muiden poliisiasemien tapaan Raumallakin on alaikäisten rikoksiin sekä perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan erikoistunut moniammatillinen Ankkuri-tiimi. Poliisin johtamassa ryhmässä ovat mukana Rauman kaupungin sosiaalityöntekijä ja -ohjaaja sekä perusterveydenhuollosta terveydenhoitaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja.

Vanhempi rikoskonstaapeli Mari Smedberg kertoo väkivallantekoon epäiltyjen poikien olleen jo heti seuraavan viikon kuluessa puhutettavana poliisiasemalla ja Ankkuri-tiimin hoidossa.

Ryhmän esimies, rikoskomisario Hanna Lindblad tapauksen tutkinnan olevan vielä käynnissä, mutta Ankkurin toimintaideana on esimerkin mukaan mahdollisimman nopeasti eli pureutua rikos- ja syrjäytymispolun alkuvaiheessa nuoren ja tarvittaessa koko perheen ongelmien selvittämiseen.

Heidän lisäkseen Rauman ryhmässä työskentelevät sosiaalityöntekijä Sarita Kiuru, sosiaaliohjaaja Tytti Poukka, terveydenhoitaja Minna Vehmanen sekä psykiatrinen sairaanhoitaja Marika Seikkula.

Poliisi selvittää rikosoikeudellisen puolen ja mahdollisen korvausvastuun. Sosiaali- ja terveydenhuollon virkaedustajat jatkavat siitä tarvittaessa tukitoimillaan, edellytyksellä, että osapuolet antavat suostumuksensa.

–Saattaen vaihdetaan tukitoimia, ilman ylimääräistä odottelua nivelkohdissa, he tiivistävät Ankkuri-menetelmän.

Toimeksiantoja Rauman Ankkuri-tiimi on saanut tänä vuonna ylitse voimavarojensa ja työ on tavallaan tulipalojen sammuttamista. Osaviikkoisen ryhmä poliisijäsenet tekevät kolmipäiväistä työviikkoa ja kaupungin henkilöstö osin kaksipäiväistä viikkoa.

Kuluvan vuoden aikana syyskuun lopun tilaston mukaan ryhmällä on ollut noin 130 asiakasta, joista poliisin kautta on tullut noin 80 asiakasta. Perheväkivaltatapauksia on ollut 17.

Alaikäisten tavallisimmat rikkomukset ovat näpistyksiä, väkivaltatapauksia ja vahingontekoja. Tehtäviä olisi viikon kaikille työpäiville.

Rikoskomisario Hanna Lindblad sanoo ryhmän toiveena olevan, että Rauman kaupungin lisäksi toimintaan tulisivat mukaan myös lähikunnat ja osallistuivat virkahenkilönsä työpanoksella.

Parhaimmillaan viivytyksetön apu nuorelle ja hänen perheelle voi olla sijoitus, jonka tuoton voi laskea tuntuvana menosäästönä. Huonoina vaihtoehtoina voivat olla rikoskierre, syrjäytyminen tai laitoskierre, joiden kustannukset ovat karuimmillaan kertaluokkaa korkeammat.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: