Satakunnan Kansan lukijoilta tyrmäys Porin veronkorotuksille – SK seuraa maanantai-illan valtuustoa livenä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Satakunnan Kansan lukijoilta tyrmäys Porin veronkorotuksille – SK seuraa maanantai-illan valtuustoa livenä

Porin kaupunginvaltuusto kokoontuu maanantaina päättämään talousarviosta ja veroista.

12.11.2018 6:15 | Päivitetty 12.11.2018 9:35

Suurin osa Satakunnan Kansan verkkokyselyyn vastanneista vastustaa Poriin kaavailtua kunnallisveron korotusta. Kyselyyn vastanneista 75 prosenttia oli sitä mieltä, että verojen korottaminen ei ole järkevää.

21 prosenttia oli sitä mieltä, että veronkorotukset ovat järkeviä ja 4 prosenttia ei osannut sanoa. Tuloksista ei kuitenkaan voi tehdä kovin pitkälle meneviä tulkintoja, sillä kyselyyn tuli vain 70 vastausta.

Veronkorotuksen takana on punavihreä Pori-sopimusryhmittymä (SDP, vasemmistoliitto, vihreät, KD ja siniset). Porvareista koostuva "oppositio" (kokoomus, keskusta, perussuomalaiset) on vastustanut veronkorotuksia.

Kaupunginhallituksen äänin 6–5 tekemän esityksen mukaan veroprosentti nousee ensi vuonna 20,25 prosenttiin. Korotusta on 0,5 prosenttiyksikköä.

Kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta ja veroista maanantain kokouksessaan. Punavihreillä on valtuustossa enemmistö lukemin 34 – 25.

Kokouksen etenemistä voi seurata maanantaina kello 17 alkaen Satakunnan Kansan verkkosivuilta.

Veronkorotuksen taustalla on kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen (sd.) talousarvioesitys, joka oli noin kymmenen miljoonaa euroa alijäämäinen.

Kysyimme verkkokyselyllä lukijoiden mielipidettä alijäämän kattamiseksi. Ehdotuksia tuli laidasta laitaan. Esille nousivat muun muassa kiinteistöjen myynnit ja henkilöstön ulkoistaminen. Listasimme muutamia.

–Ei lakisääteisiä tehtäviä tekevien lomautukset, myös kaupungin ylin johto. Puuvillatehtaan kauppakeskusta ympäröiville kaduille maksullinen pysäköinti. Tärkeimpien tehtävien kannalta tarpeettomien kiinteistöjen myynti.

–Lopettaa turha uudisrakentaminen Etelärantaan ja Yyteriin sekä hylätä kulttuurikeskussuunnitelmat ja korjata näillä rahoilla koulut kuntoon.

–Myymällä omaisuutta, korottamalla veroja sekä palvelumaksuja.

–Palkata lisää työvoimaa, että verotuloja tulee eikä pitää ihmisiä työttöminä. Toisella paikkakunnalla on käytävä töissä, jos työttömänä ei halua olla. Häpeällistä toimintaa Porin kaupungilta.

–Jos kunnan kulurakenne ei vastaa palvelutarvetta - tulee toimintoja karsia. Kaikki tiedostavat, että tekninen palvelukeskus on ylimitoitettu.

–Ongelman ratkaisu lähtee porilaisista, sillä niin kauan kun äänestämme kommunistit päättäviin virkoihin, ei muutosta ole tulossa. Eikö torin esiintymislava tai karhujulisteet tuokaan kaupungin kassaan rahaa?

–Hankintojen pilkkomista pienempiin osiin, henkilöresurssien joustavaa käyttöä yli toimialuerajojen. Ei-strategisten omaisuuserien myynti. Tarpeettoman rakennuskannan pienentäminen. Kaikkien toimialueiden vuokraustoimintojen yhdistäminen. Konsernirakenteen selkeyttäminen ja tytäryhtiöiden määrän vähentäminen. Kiinteistöyhtiöiden salkutus.

–Kunnalle vain lakisääteiset palvelut. Muu askartelu uusiin perustettaviin kaupunkisomisteisiin tytäryhtiöihin tulostavoitteilla ja kilpailutuksen piiriin.

Artikkelia muokattu 12.11. klo 9.33. Lisätty tieto, että kyselyyn vastasi vain 70 lukijaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut