Katso kuvat: Onko tässä Suomen kaunein koti? - Satakunta - Satakunnan Kansa

Harjavallassa asuvan pariskunnan koti on ehdolla Suomen kauneimmaksi – kuvat kertovat persoonallisista sisustusratkaisuista

Eniten Kurrun ja Asikaniuksen perhe viettää aikaansa olohuoneessa. Olohuoneessa katsellaan televisiota, kuunnellaan musiikkia, luetaan kirjoja ja leikitään. Sohvalle Riikka Kurrun ja Eeliksen on mukava käpertyä lukemaan kirjoja.

31.10.2018 21:43

Jo eteinen paljastaa sen, millaisista värisävyistä harjavaltalainen Riikka Kurru pitää.

Eteisen seinät ovat mintunvihreät, ja samantyyliset pehmeät pastellisävyt toistuvat huoneesta toiseen.

–Tykkään vaaleanpunaisesta ja vaaleanvihreästä – kaikista vihreän sävyistä, mikä näkyy myös sisustuksessa, Kurru kertoo.

Kurru asuu yhdessä avomiehensä Heikki Asikaniuksen ja pienen Eelis-poikansa kanssa vuonna 1930 rakennetussa puutalossa Harjavallan Pirkkalassa. Kurru ja Asikanius ostivat talon Riikan isotädiltä Kaisalta vuonna 2014.

–Tämä talo on sanellut sen, mikä tänne sopii. Meillä on myös paljon huonekaluja, jotka ovat olleet täällä kauan, Riikka Kurru kertoo.

Olohuoneen katseenvangitsijana on Ilmari Tapiovaaran suunnittelema Mademoiselle-tuoli. Sitä pääsevät välillä katsomaan myös Eeliksen Turtlesit.

Ruokailutilassa on punaisen maton paikka, koska sieltä näkee joka suuntaan. Huoneessa on myös vanha ruokakaappi, jossa säilytetään nykyisin astioita.

Ennen muuttoa taloon tehtiin mittava remontti.

Ulkoapäin talo oli hyvässä kunnossa, mutta uudet omistajat halusivat vaihtaa ikkunat, jotta taloon saatiin uusi, yhtenäinen ilme. Osa ikkunoista oli jo myös niin huonokuntoisia, että ne piti vaihtaa.

Alakerran huoneisiin Kurru ja Asikanius palauttivat niiden alkuperäisen huonekorkeuden, ja yläkerran huonejakoa muutettiin niin, että sinne saatiin kolme makuuhuonetta. Myös kellarikerros remontoitiin asumiskäyttöön.

Tumma puu sai väistyä vaaleiden värisävyjen tieltä. Ainoastaan isäntäparin makuuhuoneessa räiskyvät värit, sillä sen seiniä koristaa iloisenkirjava Herbarium-tapetti.

Pois alta, siivooja tulee!

Keittiössäkin kaikki on harkittua ja kaunista. Kynttilöitä tässä kodissa poltetaan paljon.

Keittiössä on saareke, jonka takaa näkee suoraan ruokailutilaan.

Työhuoneeseen on tuotu myös ripaus mustaa.

Sisustuksessa Kurru suosii suomalaista ja skandinaavista designia. Yksi ”pakko saada” -ostoksista oli Ilmari Tapiovaaran suunnittelema Mademoiselle-tuoli.

Mieluiten Kurru ostaa vanhoja, aikaa kestäviä huonekaluja, mutta joskus on tehtävä kompromisseja.

–Esimerkiksi säilytyskalusteita on ollut pakko hankkia uutena.

Joskus vähemmän on enemmän.

Orkideat viihtyvät parhaiten eteisen ikkunalla.

Eelis keinuu mielellään yläkerran keinutuolissa. Isän cd-levyt ja varsinkin niiden järjestäminen kiinnostavat myös.

Tänä syksynä Kurrun koti tuli tutuksi MTV3:n Suomen kaunein koti -ohjelmasta.

Joka jaksossa esitellään kolme kotia, joista yksi pääsee jatkoon. Kurrun koti hurmasi tuomariston, sillä se sai täydet 30 pistettä ja samalla paikan finaalista. Se oli talon asukkaille mieluinen yllätys.

Valmiin ohjelman isäntäväki näki vasta televisiosta, aivan kuten kaikki muutkin.

–Eniten siinä jännitti oma esiintyminen ja se, näyttääkö koti sellaiselta kuin se on. Olin tosi tyytyväinen, sillä siinä saadaan kaikista kodeista ne parhaat puolet esiin. Jokainen koti näyttää upealta, Kurru kertoo.

Yläkerran aulaa valaisevat tyylikkäät Tord Boontjen suunnittelemat kattovalaisimet.

Isäntäparin makuuhuoneessa on ikuinen kesä, sillä sen seiniä koristaa iloisenkirjava Herbarium-tapetti.

Kuvauksiin Kurru kertoi valmistautuneensa siivoamalla monta päivää.

–Saimme ohjeen, että ”ottakaa tosi rennosti”, ja että ”elämä saa näkyä”, mutta siivosin kyllä todella hartaudella, Kurru nauraa.

Ohjelma kuvattiin yhden päivän aikana, mutta talon isäntäväki sai olla paikalla vain pari tuntia – eli sen hetken, kun kuvausryhmä kuvasi heitä. Tuomareita he eivät tavanneet lainkaan.

Eeliksellä on yläkerrassa oma huone. Keltainen pinnasänky löytyi Facebookin kirpputorilta.

Riikka Kurru toivoo löytävänsä kotiinsa vanhoja, aikaa kestäviä huonekaluja.

Kurrun ja Asikaniuksen talo on rakennettu jo vuonna 1930, mutta Kurrun suvun omistukseen se tuli todennäköisesti vasta 1950-luvulla.

Mukaan ohjelmaan Kurru ilmoittautui työkaverinsa kehotuksesta.

Hän oli jo pitkään haaveillut, että saisi jonkun kuvaajan ja toimittajan kotiinsa taltioimaan oman kotinsa tunnelman. Niinpä Kurrun koti esiteltiin toukokuussa Koti ja keittiö -sisustuslehdessä. Sen jälkeen oli jo vähän helpompi ilmoittautua myös tv-ohjelmaan.

Jo tupaantuliaisissa Kurru kertoo miettineensä ystäviensä kanssa, mikä olisi uudessa kodissa punaisen maton paikka. Punainen matto kertoo ohjelmassa katsojille sen, missä omistajat viihtyvät parhaiten.

Kurrun kodissa maton paikka on ruokailutilassa, sillä pitkän pöydän ääreen mahtuu paljon ystäviä.

Suomen kaunein koti valitaan yleisöäänestyksellä kymmenen finalistin joukosta. Voittaja selviää 28. marraskuuta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: