Kemikaaliviraston aikeet voivat uhata Harjavallan akkumateriaalitehdasta ja koko Euroopan akkuteollisuutta - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kemikaaliviraston aikeet voivat uhata Harjavallan akkumateriaalitehdasta ja koko Euroopan akkuteollisuutta – Huolestunut elinkeinoministeri haluaa tyrmätä ne heti alkuunsa

Saksalainen kemianjätti Basf aikoo rakentaa akkumateriaaleja valmistavan tehtaan Harjavallan suurteollisuuspuiston yhteyteen.

30.11.2018 16:02 | Päivitetty 30.11.2018 16:09

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) haluaa tyrmätä Helsingissä sijaitsevan EU:n kemikaaliviraston (ECHA) aikeet heti alkuunsa.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi torstaina, että kemikaalivirasto on aikeissa esittää Euroopan komissiolle noin 18 metallin vaarallisuusluokan tiukentamista. Niistä yksi olisi koboltti.

Esityksen mukaan metalliseoksissa saisi olla korkeintaan 0,01 prosenttia kobolttia. Esimerkiksi rautamalmissa kobolttia esiintyy keskimäärin noin 0,4 prosenttia.

Pahimmillaan tiukat raja-arvot voivat Lintilän mukaan johtaa teräksen valmistuksen loppumiseen koko Euroopasta.

–Se on se kauhuskenaario.

Koboltti on myös akkujen keskeisin raaka-aine. Jos raja-arvot menevät oikein tiukoiksi, taloudelliset edellytykset koboltin jalostamiselle EU-maissa ovat ministerin mukaan vaakalaudalla ja tärkeän akkumetallin jalostus vaarassa siirtyä EU:n ulkopuolisiin maihin.

Suomessa valtionyhtiö Terrafame on investoimassa 240 miljoonaa euroa Sotkamoon rakennettavaan akkukemikaalien tehtaaseen, ja saksalainen kemianjätti Basf aikoo rakentaa Harjavaltaan akkumateriaaleja valmistavan tehtaan. Harjavallassa toimii Norilsk Nickelin nikkeli- ja kobolttijalostamo, jonka tuotteita yhtiö aikoo käyttää tuotannossaan.

Lintilän mukaan kemikaaliviraston suunnitelmat voivat vaarantaa myös Suomeen suunnitellut akkuteollisuushankkeet.

–Luotan kuitenkin päätöksentekijöihin, että tällainen ei tule tapahtumaan.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on huolissaan EU:n kemikaaliviraston aikeista tiukentaa koboltin vaarallisuusluokitusta eli CLP-luokitusta.

Samaan aikaan Euroopassa puuhataan yhteistä "patteriallianssia"

Kemikaalivirasto luovuttaa esityksensä joulukuussa ensin REACH-komitealle äänestettäväksi. Sen jälkeen esitys menee EU-komissiolle ja Euroopan parlamentin päätettäväksi.

–Tässä ollaan siis aika alkuvaiheessa, Lintilä toteaa.

Ministeri kertoo, että Euroopassa ollaan parhaillaan laatimassa yhteistä "patteriallianssia". Akkuteollisuus nähdään hyvin tärkeänä EU:lle ja koko maailmalle.

–On täysin ristiriitaista, jos samaan aikaan tehtäisiin toimenpide, jolla vaarannettaisiin akkumetallin jalostaminen EU-alueella.

Lintilän mukaan tieto kemikaaliviraston suunnitelmista on tullut alan toimijoilta. Useat EU-maat ovat ehdottomasti sitä vastaan.

Ministeri oli torstaina Brysselissä, jossa hän tapasi muun muassa komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen ja Puolan komissaari Elżbieta Bieńkowska.

–He ottivat tämän hyvin vakavasti ja lupasivat selvittää asiaa. Tämä on tullut sielläkin vähän yllätyksenä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut