Vesijohtokilpien merkinnät - Satakunta - Satakunnan Kansa

Mitä kertovat oudot metallikilvet porilaistalojen seinässä?

Esimerkkikilvet sijaitsevat Porissa Antinkadun ja Mikonkadun kulmassa. Vastaavia merkintäjärjestelmiä on käytössä eri puolilla maailmaa.­

10.9.2018 16:05

Kuin jonain omituisena jäänteenä vuosikymmenten takaa on Porin kaupungin alueella sijaitsevien kiinteistöjen seinissä ovaalinmuotoisia metallilevyjä, joihin on stanssattu erilaisia lukuja.

Useimmat kaupunkilaiset tietävät, että merkinnöillä on tekemistä vesijohtojärjestelmän kanssa, mutta harvempi sitä, mitä luvut tarkoittavat.

Porin Veden verkostopäällikön Jouko Halmisen mukaan kilpiä kiinnitetään rakennuksiin edelleen, vaikka nykyään eletäänkin gps-aikakaudella.

–Kilvet kertovat nopeasti, missä vesijohtojen venttiilit sijaitsevat. Ne ovat käytössä, vaikka venttiilien sijainti on tosiaan nykyään gps-järjestelmässämme. Hätätilanteessa ei paikalle saapuvalla putkiasentajalla ole kuitenkaan aina käytössä gps-paikanninta, joten kilven tietoja katsomalla saadaan heti paikannettua venttiilin sijainti.

Kuvan esimerkissä kilpiä on kahdenlaisia. Ylimmässä kilvessä merkintä PV tarkoittaa pääventtiiliä, jossa saadaan suljettua useampaan kiinteistöön johtava katujohdon venttiili. Merkintä 250 mm tarkoittaa vesijohdon halkaisijaa. Kilven alin luku 7,2 kertoo venttiiliin täsmällisen etäisyyden kilvestä metreinä. Keskellä on tilaa kahdelle merkinnälle, joista vain toiseen on stanssattu lukema. Se kertoo tässä tapauksessa, että kuljettuaan alimman kilven metrimäärän, venttiilin korjaajan on käännyttävä 90 astetta oikealle, josta löytyy 6,4 metrin päästä kaivonkasi, jonka alla kyseinen venttiili on.

Alin hopeanvärinen kilpi kertoo puolestaan TV-merkinnällään tonttiventtiilin sijainnin.

–Merkintöjen paikka saattaa vaihdella, sillä osa kilvistä on jo 60 vuotta vanhoja. Periaate on kuitenkin sama.

Kaivonkannet löytyvät asfaltoiduilla alueilla nopeasti, mutta hieman visaisempi tilanne koituu, jos venttiilit sijaitsevat sorakadulla.

–Silloin venttiili sijaitsee kannen alla noin 15 senttiä sorapinnan alapuolella, jolloin aivan täsmällinen sijainti löytyy miinaharavalla, joita korjaajillamme on käytössä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?