Syksy tekee tuloaan: Satakunnassa mitattiin viime yönä hallaa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Syksy tekee tuloaan: Satakunnassa mitattiin viime yönä hallaa

Maanantain ja tiistain välisenä yönä Lapissa mitattiin jo pakkasta.

28.8.2018 17:04

Maanantain ja tiistain välisenä yönä mitattiin hallaa aina Satakunnan puolella asti. Lapissa yölämpötila painui jopa pakkasen puolelle.

Ilmatieteenlaitos kertoi asiasta Twitterissä tiistai-iltapäivänä.

–Hallaa mitattiin aina Satakunnan puolella asti ja yöpakkasta etenkin Lapin kylmimmillä alueilla. Ensi yönä hallan ja yöpakkasten vaara vaanii samoilla alueilla.

Satakunnassa kylmintä oli viime yönä Karviassa ja Kankaanpäässä, kertoo Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Karviassa ilman lämpötilaksi mitattiin 1,8 astetta ja Kankaanpään Niinisalon lentokentällä 4,3 astetta.

–Alin maanpinnan lämpötila oli Kankaanpäässä. Siellä mitattiin -0,7 astetta. Karviassa maanpinnan lämpötila oli 0,9 astetta plussan puolella.

Tiistain ja keskiviikon välisestä yöstä saattaa olla tulossa edellisyötä lämpimämpi.

–Ilmamassa on hieman kosteampaa eli yöstä saattaa olla tulossa sumuinen. Mutta jos sää pääsee selkiämään, eikä tuule, voidaan taas mitata hallaa.

Edellisen kerran kylmiä öitä on ollut Satakunnassa useampia kesäkuun alussa.

–Silloin Kankaanpäässä on mitattu yöllä ilmalämpötilaksi yhtä astetta eli todennäköisesti myös maan pinnalla on mitattu hallaa.

Heinäkuussa yöt olivat koko maakunnassa lämpimiä. Elokuussa yöhallaa on saattanut olla jo Kankaanpäässä, kun ilman lämpötilaksi mitattiin 22. päivä 3,3 astetta.

Halla tarkoittaa tilannetta, jossa lämpötila laskee kasvukauden aikana maanpinnan tasalla pakkaselle, mutta ilman lämpötila pysyttelee plussalla.

Yöpakkasesta puhutaan, jos myös maanpinnan yläpuolella on pakkasta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: