Porin silakkamarkkinoilla ei ole myynnissä omien kalastajien silakoita - Satakunta - Satakunnan Kansa

Porin silakkamarkkinoilla kiusallinen ongelma – "jouluna fileistä saa paremman hinnan"

Arkistokuva. Porin silakkamarkkinoilla vuoden silakaksi 2014 valittu merikarvialainen kalastaja Seppo Laine ei osallistu tänä vuonna vaimonsa Katja Laineen kanssa markkinoille troolaustauon vuoksi.

28.8.2018 18:00 | Päivitetty 28.8.2018 21:09

Suomen silakkamarkkinakausi käynnistyy ensi perjantaina Etelärannassa, kun Porin silakkamarkkinat alkavat 30. kerran. Juhlamarkkinoita vietetään hieman ristiriitaisissa tunnelmissa, sillä kojuilta puuttuvat maakunnan oman rannikon silakanmyyjät.

Ammattikalastajien määrä on jo pidemmän aikaa ollut tasaisessa laskussa.

Oman vaivansa kalastajan ammattiin tuo byrokratia ja valtiovalta. Kalastajia jäytää EU:n maatalous- ja kalastusministerien päätös pudottaa Pohjanlahden kuluvan vuoden silakkakiintiötä 40 prosentilla.

–Täällä on troolareita, joilla on enää kymmenen prosenttia koko vuoden kiintiöstä jäljellä. Silloin kannattaa jättää lopun pyynnistä jouluksi, jolloin saa fileistä paremman hinnan, toteaa merikarvialainen ammattikalastaja Seppo Laine.

Laine myöntää tilanteen hankaluuden.

–Onhan tämä iso vahinko koko alalle, jos puoleen vuoteen ei saa silakkafileitä oikein mistään.

Porin silakkamarkkinoiden perinteinen ongelma on ollut myös sen ajankohta syyskuun alussa.

–Moni kalastaja aloittaa syyspyynnin vasta syys-lokakuun vaihteessa. Kulunut kesä oli sellainen, joka tekee pyynnin aloittamisen päättämisen vielä haastavammaksi, pohtii Suomen ammattikalastajaliiton toimitusjohtaja Kim Jordas.

Porin silakkamarkkinoita järjestävän Rantariehan puheenjohtaja Tero Ylikylä ei innostu ajatukselle siirtää messujen ajankohtaa.

Silakkamarkkinoita järjestetään Porin jälkeen rannikkokaupungeissa miltei joka viikonloppu. Poikkeus on pääkaupunki Helsinki, jossa markkinat kestävät kaksi viikonloppua.

Ylikylän mukaan vielä alkuvuosien Porin silakkamarkkinoilla syyskuun alku ei ollut niin ongelmallinen ajankohta kuin nykyään.

Kun 30 vuotta sitten silakkatuote tehtiin edellisenä keväänä suolatusta kalasta, tehdään se nykyään paremman laadun takaamiseksi tuoreista silakoista.

Siitä kaikki tahot ovat yhtä mieltä, ettei markkinoiden siirtäminen tuo ratkaisua suureen periaatteelliseen ongelmaan.

Seppo Laineen mukaan Turun silakkamarkkinoilla oli parisataa silakan myyjää, nykyään kymmenkunta.

–Ihmisten hyvinvointi on nykyään niin korkealla tasolla, ettei kenenkään ole pakko yrittää. Sitä pärjää muutenkin. Kalahommassa leipä on niin helvatin tiukalla, huokaa Laine.

Jos ajankohdan siirto on Porin silakkamarkkinoille hankalaa, on yksi siirto ollut järjestäjien mukaan onnistunut.

Silakkamarkkinat järjestettiin viime syksynä Etelärannassa Yrjönkadun pään remontin vuoksi toisella puolen Cafe Jazzia. Samalla katosivat isot liikenneruuhkat Etelärannan ja Yrjönkadun risteyksestä.

Muutto oli niin onnistunut, että tänäkin vuonna markkinat pidetään Etelärannassa Antinkadun ja Hallituskadun risteysten välisellä osuudella.

Tero Ylikylä korostaa, että markkinoille tulee sadan myyjän lisäksi kymmenkunta kalastajaa erityisesti Varsinais-Suomesta, joten markkinoiden teema "nautintoja silakasta" toteutuu myös ensi viikonloppuna.

Silakkamarkkinoilla on lisäksi yksi erityispiirre, jota ei kannata väheksyä. Syksyistä markkinatunnelmaa käy Etelärannassa aistimassa vuosittain 20 000–30 000 asiakasta.

Porin silakkamarkkinat käynnistyy Porin Etelärannassa perjantaina kello 10 ja päättyy sunnuntaina kello 17.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: