Kalastonhoitomaksuilla on tarkoituksensa ja hyötynsä myös Merikarvialle - Satakunta - Satakunnan Kansa

Merikarvian Salmelankoski laitettiin kokonaan uusiksi – lohenpoikasille tarjotaan nyt paremmat mahdollisuudet

Merikarvianjoen Kalakierroksen toiminnanjohtaja Marianne Hakala ja kunnostustöiden valvoja Jarmo Pautamo toivovat, että kalastonhoitomaksuilla kunnostetaan tulevaisuudessa vielä muitakin Merikarvianjoen koskia.

14.6.2018 12:25 | Päivitetty 16.6.2018 9:05

Salmelankoskella on nyt kaloille monta lymypaikkaa varttua kesä ja vielä seuraava talvikin. Poikaskivikkoa ja kutusoraikkoa on viritelty kaivinkoneilla koskeen 20 rekkakuormallista. Työt koskella päättyivät viikonloppuna ammattilaisten myhäillessä ja uteliaiden hämmästellessä projektin suuruutta.

Vuosien varrella koskipaikka oli hioutunut pelkäksi ränniksi, josta vain uitiin läpi – elleivät isot hauet sitä ennen napsaisseet lohenpoikasia suuhunsa. Nyt poikaskivikko antaa suojaa kuoriutuville lohenpoikasille. Kalastajille muutostyöt lupaavat entistä paljon parempia apajia.

Tamperelainen Apajax Oy suunnitteli kosken uusiksi. Toimitusjohtaja ja kunnostuksen valvoja Jarmo Pautamo uskoo kosken olevan nyt sekä kalastajien että kalojen mieleen. Hänellä on yli 20 vuoden tutkimuskokemus luonnontilaisilta lohikalavesiltä kuten Tenojoelta.

–Ennen kunnostusta Salmelankoski oli hyvin rännimäinen ja tasapohjainen. Syvimmät kohdat olivat noin 60–70 senttimetriä ja joen keskisyvyys vielä matalampi. Nyt pohjaa muokattiin siten, että syvimmät alueet lähentelevät kahta metriä, Pautamo selvittää.

Juttu jatkuu videon jälkeen

Porilainen Jari-Pekka Koivula Findepo Oy:stä tuntee hyvin Merikarvian kalavedet niin harrastuksensa kuin maanomistajuuden kautta.

Työmaa on ollut Koivulalle erityinen, kun hän on työllään voinut edistää kalastusharrastustaan. Kalastajille ns. ottipaikkoja on jatkossa parin sijaan parikymmentä.

Veden pinta elää, mutta jatkossa lohikaloille on pintaveden korkeudesta riippumattomammat stabiilit olot.

–Vesi on nyt poikkeuksellisen matalalla. Virtaamaa säännöstellään Isojärven padolla, mutta neuvottelut yläjuoksun maanomistajien kanssa eivät ole johtaneet vielä tulokseen. Vettä pitäisi juoksuttaa tasaisemmin, Koivula toteaa.

Alakylän yhteisen vesialueen osakaskunnan sihteeri Maija-Liisa Liipo myöntää, että kaikki on yritetty. Hanke antaa kuitenkin toivoa paremmasta. Vireää osakaskuntaa luotsaa Juho Mäkipuro.

Salmelankoskella on häärinyt poikkeuksellisen vihkiytynyttä väkeä, mistä kertoo jo hankeen toteutuminenkin. Alakylän yhteisen vesialueen osakaskunta ja Ylikylän kalastusosakaskunta ovat vastanneet osaksi hankkeen rahoituksesta. Lisäksi kunnostusta ovat rahoittaneet Merikarvianjoen Kalakierros ja kunta. Kivet toimitti Eumer Oy.

Suurimman laskun maksaa Varsinais-Suomen Ely-keskus, jonka tuki hankkeelle oli ennakkopäätöksenä 11 900 euroa. Myös kunnan kukkarolla käydään 2 381 euron verran.

Pelkästään poikaskivikon ja kutusoraikon kivien lähes 18 000 euron hinta on huomattava osa 23 808 euron hankkeesta. Ely-keskukselta kosken kunnostamiseen anottiin 14 284 euroa. Talkoissakin väki on häärinyt useita kymmeniä tunteja.

Merikarvialla koskia on kunnostettu aiemminkin muun muassa Holman- ja Piinukoskella, mutta vielä tarvitaan useampi Salmelankosken kunnostuksen kaltainen operaatio jotta lohikalat saadaan Merikarvianjoella oikeasti luontaisen elinkierron piiriin.

Avustuksessa on kyse kalastuksenhoitomaksujen palautumisesta takaisin Merikarviajoen hyväksi.

Juttua on päivitetty 16.6.2018 kello 9.04. Rahoittajia täydennetty ja osakaskuntien nimiä tarkennettu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: