Porin Ratsastuskeskus lopettaa toimintansa heinäkuussa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Porin Ratsastuskeskus lopettaa – Routa rikkoi maneesin perustuksia ja teki yrittämisestä mahdotonta: "Kyllä monessa kodissa on itkut itketty"

Yrittäjä Mari Susi sulkee ratsastuskoulunsa ovet heinäkuussa.

14.6.2018 11:04

Yli seitsemän vuotta Raumantien varrella toiminut Porin Ratsastuskeskus lopettaa toimintansa. Viimeisillä tunneilla ratsastetaan 15. heinäkuuta.

Lopettamisen syynä on ratsastuskoulun käyttämän maneesin routavaurio ja siitä johtuva rakennuksen käyttökielto. Korjausaikataulusta ei vielä ole selvyyttä.

–Edessä olisi ollut Suomen talvi viidentoista hevosen kanssa ilman tietoa siitä, koska yritys voi taas toimia. Hevosten ylläpitäminen on kallista ja talvella maneesi on välttämätön, sanoo Porin Ratsastuskoulun yrittäjä Mari Susi.

–Tilannetta ei ole kukaan tehnyt. Tämä on tullut kaikille yllätyksenä ja pyytämättä.

Susi toimii Porin Ratsastajat -yhdistyksen omistamissa tiloissa vuokralaisena. Yhdistys pitää tilannetta valitettavana.

–Eihän koko kiinteistöllä ei ole virkaa, jos maneesi ei ole kunnossa, toteaa puheenjohtaja Pirjo Huru.

Roudan aiheuttama vaurio maneesin yhden seinän perustuksissa huomattiin sattumalta toukokuun alussa.

–Rakennukseen tehtiin laaja kuntotarkastus viime elokuussa. Silloin maneesi sai puhtaat paperit, Huru kertoo.

Viimekesäisessä tarkastuksessa huomattiin Hurun mukaan joitakin pienempiä puutteita, jotka on sittemmin korjattu. Esimerkiksi maneesin katto vuotaa paikoitellen vettä, mutta romahtamisvaarassa se ei ole.

Routavahinkojen korjaaminen tulee maksamaan noin 35 000 euroa. Se, miten työt rahoitetaan, on vielä auki.

–Koska olemme ratsastusseura, ei meillä ole sellaiseen rahaa. Jos emme saa avustuksia, pitää mennä pankin puheille. Aiomme korjata maneesin keinolla millä hyvänsä, Huru arvioi.

Yhdistyksen tavoitteena on, että maneesi olisi kunnossa syksyyn mennessä.

Valkoisen ratsuponi Le Pickin ratsailla 11-vuotias Riikka Laukkanen. Riikka on käynyt tallilla muutaman vuoden ajan, mutta vielä ei ole tiedossa, missä harrastus jatkuu syksyllä.

Päätös ratsastuskoulun lopettamisesta syntyi lopulta nopeasti, alle kuukaudessa. Eläinten etua ajatellen niin oli pakko tehdä.

–Sinä päivänä kun ostaa hevosen, pitää aina olla tilanteen muuttuessa valmis tekemään päätös luopumisesta. Se kuuluu minkä tahansa eläimen omistamiseen, ratsastusyrittäjä Mari Susi pohtii.

Ennen toiminnan päättymistä sovitut ratsastustunnit järjestetään normaalisti. Asiakkailleen Susi on pyrkinyt kertomaan lopettamisesta henkilökohtaisesti.

–Meillä on noin sata asiakasta eli kyllä monessa kodissa on itkut itketty. Lopettamispäätös on otettu vastaan haikeana, mutta ymmärtäen.

Jos käsillä olisi tarkka aikataulu siitä, milloin maneesi on taas käyttökunnossa, Susi olisi ollut halukas jatkamaan ratsastustoimintaansa.

–Olisin halunnut, että meillä olisi ollut vielä vuosia edessä. Olemme esimerkiksi tuplanneet asiakasmäärämme ja toimintaa olisi ollut vielä mahdollista kasvattaa.

Kun Porin Ratsastuskeskus sulkee ovensa, matka Porin keskustasta ratsastamaan pitenee. Lähimmät ratsastuskoulut sijaitsevat jatkossa Yyterissä, Luvialla ja Söörmarkussa.

Vaikka Ratsastuskeskus lopettaa, työt koulun hevosilta eivät lopu ja jatkopaikka kaikille hevosille järjestyi helposti.

–Muutama jää ansaitusti eläkkeelle ja loput siirtyvät jatkamaan töitä muille talleille, Susi kertoo.

Osa hevosista ja asiakkaista jatkaa Ratsastuskeskuksen pääopettaja Katri Kosken tallilla Eurajoen Kuivalahdella.

–Asiakkaat ovat tästä onnellisia. Ajan myötä hevosiin ja ohjaajinkin kiintyy.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: