Tylsän kesän vuodepotilaana viettänyt lennonopettaja sai idean – vie kuusi satakuntalaista nuorta taivaalle - Satakunta - Satakunnan Kansa

Tylsän kesän vuodepotilaana viettänyt lennonopettaja sai idean – vie kuusi satakuntalaista nuorta taivaalle

Diamond-koneeseen mahtuu lentäjän lisäksi kolme kyytiläistä. Jari Halttunen aikoo kesä-heinäkuun vaihteessa viedä taivaalle kuusi nuorta, joilla ei muuten olisi mitään kivaa kesätekemistä, jota odottaa.

3.6.2018 7:08

Se oli ihan tavallinen työmatka huhtikuun lopulla. Lennon ja teorian opettaja Jari Halttunen ajeli moottoripyörällään maltillista vauhtia kohti Suomen ilmailuopistoa, jossa kolme oppilasta odotti häntä.

Yhtäkkiä jarrutuksessa etupyörä lukittui ja vauhti tyssäsi siihen. Halttunen työnsi vasemman jalkansa tietä vasten, mutta oli jo liian myöhäistä.

Kun ensimmäinen ohikulkija tuli paikalle, näytti siltä, että mitään vakavampaa ei ollut käynyt. Ei kun pyörä pystyyn ja menoksi. Mutta totuus paljastui pian, kun jalan kipu yltyi.

Onnettomuuden jälkeen Halttusen jalka leikattiin ja alkoi pitkä vuodelepo. Sääriluun päässä oli sirpaleinen murtuma ja polvinivel oli mennyt useaan osaan.

–Elämä rajoittui sängyn, olohuoneen sohvan ja vessan välille.

Kuntoutuksen alkaessa kaikki lihakset olivat kuihtuneet ja pienikin liike sattui. Tahto päästä jaloilleen oli kuitenkin kova, koska Halttunen oli onnettomuuden seurauksena menettänyt lentolupansa.

Jalkoja tarvitaan paitsi lentokoneeseen kiipeämistä varten, mutta myös sen ohjaamiseen maassa ja ilmassa.

Nyt, kun onnettomuudesta on kulunut vuosi, jalka on jälleen kunnossa. Lentolupakin heltisi uudelleen tarkastuksen jälkeen.

Tylsän kesän aikana Halttunen sai kuitenkin idean, että hän voisi tarjota elämyksen nuorille, joilla ei ole kesäksi tiedossa mitään kivaa ohjelmaa.

–Vaikka sellaisille, jotka ovat syystä tai toisesta olleet pitkään sairaalassa, tai joilla ei ole kesälomalla mitään kivaa tekemistä mitä odottaa.

Halttunen julkaisi Youtubessa videon, jossa tarjoaa kuudelle satakuntalaiselle nuorelle mahdollisuuden päästä lennolle Porin ilmailukerhon Diamond DA40 -koneella. Hakemuksen voi laittaa nuori itse tai joku hänen läheisensä sähköpostilla osoitteeseen jarianterohalttunen@gmail.com.

Elämyksen lisäksi Halttusen tarkoitus on herättää nuorissa kipinää haaveiluun. Hän on itse hyvä esimerkki siitä, että epätodennäköisistäkin lähtökohdista voi toteuttaa unelmiaan.

Hän vietti lapsuuden Malmin lentokentän laidalla ja nuoruuden Keski-Suomessa. Lentolupakirja on aina ollut suhteellisen kallis, eikä vanhemmilla ei ollut mahdollisuuksia auttaa sen hankkimisessa. Mutta Halttunen halusi suorittaa sen. Hän oli koko lapsuutensa ajan haaveillut tulevansa astronautiksi tai lentäjäksi.

Suorittaessaan lupakirjaa kesällä 1990, Halttunen meni joka aamu seitsemäksi töihin ja töiden jälkeen kentälle lentoharjoittelua tekemään. Ja sen jälkeen vielä kotiin valmistelemaan seuraavan päivän lentoa.

–Lupakirjan viimeisen erän maksoin ensimmäisellä opintolainallani. Sen jälkeen söin koko syksyn pelkkää puuroa. Kirjaimellisesti.

Hän opiskeli lopulta sekä lentäjäksi että insinööriksi, ja on tehnyt uraa ilmailun alalla jo 25 vuotta ja opettaa nykyään liikennelentäjiä. Hän on erikoistunut opettamaan kuinka lentäjä toimii riskitilanteessa, esimerkiksi koneen joutuessa syöksykierteeseen.

Miten on, pitääkö nuorien joita lennolle viedään varautua silmukoihin tai syöksykierteeseen?

–Ei, luulen että monelle jo se on riittävän jännittävää, että kaarrellaan ilmassa ja katsellaan Porin maisemia. Samalla kerron, miten ohjaan konetta ja kommunikoin radiopuhelimella lennonjohdon tai muiden koneiden kanssa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: