Mitä jäi mieleen päiväkodista, peruskoulusta ja lukiosta? Neljä koulunsa päättävää nuorta kertoo - Satakunta - Satakunnan Kansa

"Yläasteella tapahtuu enemmän kuin ala-asteella. Ei välttämättä kouluasioita, mutta muuta" – Neljä koulunsa päättävää nuorta kertoo, mitä jäi käteen

Harjavaltalainen Jenna Välimäki sai ylioppilaslakin Nakkilan lukion kevätjuhlassa.

2.6.2018 15:10 | Päivitetty 2.6.2018 16:26

Tänään juhlitaan koulujen päättäjäisiä. Kysyimme eskarin, alakoulun, peruskoulun ja lukion lopettavalta nuorelta, mitä koulusta jäi mieleen ja millaisia odotuksia tulevaisuudesta heillä on.

Moona Leinonen, 6, Pori. Päiväkodista kouluun.

"Mun lempiasia päiväkodissa on... En mä muista. Ei kun nyt muistan! Me kasvatettiin rairuohoa. Me myös askarreltiin itse kello, paperikello. En osaa vielä kelloa kokonaan.

Mun paras kaveri on Aada. Me leikitään aina yhdessä.

Koulussa tehdään jotain kivoja juttuja. Menen Uudenkoiviston kouluun. Me käytiin siellä jo tutustumassa äidin kanssa. Saatiin jäätelöt!

Eskarissa on katsottu kaikki maailman kirjaimet. Ja numerot kymmeneen asti. Tykkään enemmän numeroista. Koska silloin vain täytyy laskea, kuinka monta jotain juttua on, eikä tarvitse miettiä, onko sitä vai ei.

Onneksi ei ollut sataan asti, sormet eivät olisi riittäneet, kun niitä on vain kymmenen. Mä osaan laskea yli tuhanteen, vaikkei sitä päiväkodissa opetettu. Isi opetti keskellä yötä.

Eilen oli päiväkodin kevätjuhla. Paras laululeikki oli Taivaanrannan maalari. Mä olin sitruuna, niin mun piti pyöriä Veetin kanssa, kun se oli voikukka!"

Luka Karhu, 13, Ulvila. Alakoulusta yläkouluun.

"Kevätjuhla tuntui kivalta ja haikealta. Haikealta sen takia, että meidän koulu menee remonttiin eikä ole sen jälkeen enää sama vanha koulu. Olen ollut Friitalan koulussa koko ala-asteen. Se on melkein kotimme vieressä.

Meillä oli tosi kiva opettaja. En muista yhtäkään päivää, että hän olisi ollut huonolla tuulella koulussa, ja olen ollut hänen luokallaan neljä vuotta. Hän on koko ajan hyvällä päällä.

Menen Ulvilan yhteiskouluun yläkouluun ja pääsin musiikkiluokalle, odotan sitä eniten, että on enemmän musiikkia. Soitan kitaraa ja reenaan tosissani pesäpalloa. Tykkään myös autoista ja moottoreista.

Koulusta on jäänyt mieleen leirikoulu Keski-Suomessa huhtikuussa. Saatiin olla kavereiden kanssa samassa huoneessa ja oli vapaa-aikaakin. Se oli kivaa.

Kun olin kolmosluokalla, opettajat jekuttivat meitä. Keskusradiosta kuulutettiin, että kaikkien kolmosten pitää mennä rokotettaviksi. Sitten menimme jonoon terkkarin oven viereen ja terkkari tuli piikin kanssa. Mutta se olikin aprillipila!"

Eero Lehtonen, 16, Pori. Yläkoulusta lukioon.

"Yläasteella tapahtuu enemmän kuin ala-asteella. Ei välttämättä kouluasioita, mutta muuta. Kyllä siellä kannattaa olla hereillä ja lukea kokeisiin, vaikka itse en aina lukenutkaan. Tulee opittua tärkeää tietoa.

Haluaisin kiittää kaikki opettajia, että he ovat jaksaneet katsella meitä nämä kolme vuotta ja silti pysyneet erittäin hyvinä opettajina.

Yksi juttu yläasteelta on jäänyt mieleen, se kyllä vähän kaduttaakin jälkeen päin.

Kaveri oli ostanut sähkötupakan, ja me mentiin neljä poikaa kokeilemaan sitä koulun vessaan. Terveystiedon opettaja ja opo menivät siitä ohi, vetivät vessanoven auki ja... ei siitä sen enempää. Mutta siitä selvittiin. Vanhemmat ei tykänneet ja ymmärrän kyllä miksi.

Meidän luokka oli tiivis ja yhtenäinen. Kaikki harrastavat urheilua, se yhdistää. Itse pelaan jääkiekkoa, tanssin hiphoppia ja jazzia ja ajan BMX-pyörää.

Yläasteella pärjää, kun on vaan oma itsensä, ja avoin ja sosiaalinen."

Jenna Välimäki, 18, Harjavalta. Lukiosta ammattikorkeaan.

"Varmaan tärkein lukiossa oppimani asia on se, että opiskelu ei ole kaikki kaikessa. Vaikka se on tärkeää, on myös koulun ulkopuolista elämää, kavereita ja muuta.

Lukio on yläasteeseen verrattuna itsenäisempää ja tiiviimpää opiskelua. Yläasteella koealue voi olla joku muutaman kymmenen sivua, ja on pieniä kokeita on pitkin vuotta. Lukiossa on pidempiä päiviä ja koeviikko, jolloin kaikki kokeet ovat.

Aion jatkaa lukion jälkeen Samk:iin opiskelemaan liiketaloutta. Sain todistuksella sinne paikan. Äitini on samalla alalla. Sanoin jo eskarissa ensimmäisen kerran, että minusta tulee isona kirjanpitäjä. En ikinä halunnut miksikään prinsessaksi.

Oma luokka on lukiossa tärkeä yhteisö. Kun on tiivis luokkahenki, jaksaa paremmin. Kun kokee, että kuuluu johonkin, on helpompi olla oma itsensä eikä tarvitse stressata siitä, mitä mä nyt teen ja millä lailla mä olen. Ja välitunneilla voi heittää läppää ja jutella sellaisillekin, joiden kanssa ei muuten niin paljoa ole.

Lukion aloittavalle sanoisin, että jos tuntuu siltä, että pää hajoaa ja ei jaksa, niin heittää sen kirjan seinään ja menee vaikka lenkille. Ei ne arvosanat ole koko elämä."

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: