Petoyhdyshenkilö: Suurimaalla lauantaina havaittu karhu on lähes varmasti sama, joka raateli ponin - Satakunta - Satakunnan Kansa

Petoyhdyshenkilö: Suurimaalla lauantaina havaittu karhu on lähes varmasti sama, joka raateli ponin

Karhu jätti kuivaan maahan varsin epäselvät jäljet. Jäljen pituudeksi mitattiin Satu Maljasen mukaan noin 14 senttiä.

2.6.2018 14:59 | Päivitetty 2.6.2018 17:47

Jämijärven Suurimaalla asuvan Seija Viinamäen lauantaiaamu sai yllättävän käänteen, kun hän kurkisti ulos talonsa ikkunasta. Arviolta 60–70 metrin päässä, reilun 20 metrin päässä tontin rajalta, kulki iso tumma hahmo.

–Ajattelin ensin, että se on iso musta koira.

Eläin kuitenkin vaikutti liian suurelta ollakseen koira. Se jatkoi matkaansa kohti muutaman sadan metrin päässä olevaa taloa, jossa asuu Viinamäen poika perheineen.

–Soitin sinne, että katsokaapas ikkunasta, josko se tulee sinne.

Viinamäen miniä Satu Maljanen oli kotona, ja meni katsomaan ikkunasta, oliko eläin näköpiirissä. Kello oli melko tarkkaan puoli kahdeksan aamulla, kun Maljanen näki eläimen. Koira se ei ollut, vaan ilmiselvä karhu.

–Sieltä se tuli pihatietä pitkin, ja meni tuohon nurmikolle. Katselin sitä ikkunasta parinkymmenen metrin päästä.

Karhu selvästikin kuuli, kun Maljanen avasi ikkunan sälekaihtimet, sillä se alkoi vilkuilla ympärilleen ja nousi takajaloilleen.

–Hienon näköinen eläin se oli, mutta vähän siinä alkoivat kädet tutista. Yritin ottaa siitä kuvaakin yritin, mutta ei se onnistunut.

Maljanen arvioi karhun olleen perheen pihassa viidestä seitsemään minuuttia.

–Pojalla oli koulun päättäjäiset puoli yhdeksältä. Vähän siinä meinasi tulla kiire.

Maljasen mukaan paikalla kävi partio Kankaanpään poliisista ja petoyhdyshenkilö. Karhun tassunjäljen pituudeksi mitattiin noin 14 senttiä.

Petoyhdyshenkilö Riku Vallilan mukaan on lähes varmaa, että samainen karhu hyökkäsi muutaman kilometrin päässä ponin kimppuun alle viikko sitten.

–Kävin mittaamassa molemmilla kerroilla jäljen ja kyllä se lähes varmasti sama karhu on. Painoa en uskalla arvioida, mutta urokselta vaikuttaa jäljen koon perusteella, Vallila sanoo.

Karhun pihavierailupaikasta on Maljasen mukaan 2–3 kilometriä Iivosen hevostilalle, jossa karhu hyökkäsi viime sunnuntai-iltana ponin kimppuun. Voit lukea lisää tapauksesta täältä.

Parin kilometrin päässä IIvosen tilasta ja noin kilometrin päässä karhun viimeisimmästä havaintopaikasta hevostilaa pitävä Katja Hyttinen sai varttia vaille kahdeksalta varoitusviestin.

–Viestissä sanottiin, ettei hevosia kannata viedä laitumelle, koska lähellä on nähty karhu. Onneksi meillä pelaa naapuritiedotus täällä hyvin.

Laitumelle Hyttinen ei uskalla enää hevosiaan päästää. Hän käyttää niitä tallista vuorotellen pihassa olevassa pienessä aitauksessa, että ne pääsevät edes vähän jaloittelemaan.

–Se on käynyt jo kerran hevosen kimppuun, niin se voi tehdä sen toisenkin kerran. Täällä on paljon hevosia ja karjaa, mutta myös pieniä lapsia. Pahimmassa tapauksessa se käy vielä ihmisen kimppuun.

Hän pelkää, että piina kestää koko kesän.

–Olemme asuneet tässä 10 vuotta. On täällä karhuhavaintoja tehty aikaisempinakin vuosina, mutta eivät ne ole ennen kotieläinten kimppuun käyneet tai pihoille tulleet.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: