Säkyläläiset äiti ja poika valmistuvat samaan aikaan – Marianne ja Anttoni saavat yhteensä neljä tutkintoa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Säkyläläiset äiti ja poika valmistuvat samaan aikaan – "Äiti on stressannut ehkä vähän liikaa"

Ylioppilaslakki ei lennä aivan yhtä sulavasti kuin frisbee. –Frisbeegolfia tulee harrastettua nyt kesällä pari kertaa viikossa, Anttoni Tuominen kertoo.

2.6.2018 6:00

Miten sinä nyt tuossa iässä lähdet opiskelemaan?

Marianne ja Anttoni Tuominen

Säkyläläiset äiti Marianne ja poika Anttoni valmistuvat kumpikin ammattikoulu Sataedusta.

Marianne valmistuu lähihoitajaksi, erikoistumisalana kuntoutus. Anttoni valmistuu sähkö- ja automaatioasentajaksi.

Lisäksi Anttonista tulee ylioppilas Kokemäen lukiosta.

Marianne on työskennellyt aiemmin muun muassa sokeritehtaalla ja parturi-kampaajana. Nykyään hän on töissä kotihoidon parissa.

Anttonin vapaa-aika koulun ohella on kulunut harrastusten parissa. Salibandyn lisäksi hän harrastaa frisbeegolfia ja käy metsästämässä perheen Suvi-koiran kanssa.

Marianne jatkaa kotihoitotyössä vuoden loppuun. Anttoni suuntaa syksyllä armeijaan Säkylän varuskuntaan ennen jatko-opintojen aloittamista.

Kun 48-vuotias Marianne Tuominen haki opiskelemaan lähihoitajaksi ammattikoulu Sataeduun, sai hän välillä kuulla ihmettelyä. Viiden lapsen äiti työskenteli jo silloin kotihoidossa. Aluksi idea epäilytti, mutta työkavereiden kannustus käänsi pään.

–Yksi ehtoo päätin, että nyt haen. Eikä kyllä ole harmittanut, Marianne kertoo.

Nyt, kaksi vuotta myöhemmin ja valmistuneena, Mariannella onkin syytä kahteen juhlaan. Myös 20-vuotias poika Anttoni sai lukio- ja ammattiopintonsa päätökseen. Hänestä tulee paitsi ylioppilas Kokemäen lukiosta, myös sähkö- ja automaatioasentaja Sataedusta.

Aluksi piti suorittaa vain kaksoistutkinto.

–Opinnot jatkuivat kuitenkin neljänteen vuoteen, joten otin vielä yhden alan lisäksi, Anttoni kertoo.

Opiskelun helppous oli Mariannelle yllätys. Viimeksi hän kouluttautui parturi-kampaajaksi 1990-luvulla. Tausta kotihoidossa auttoi lähihoitajan käytännön opinnoissa. Vain tietotekniikka tuotti hankaluuksia.

–Useasti huikkasin Anttonille, että tulepas auttamaan, hän nauraa.

Kolme tutkintoa ei Anttonista tuntunut missään vaiheessa ylivoimaiselta. Aikaa jäi myös harrastuksiin, kuten salibandyyn.

Matematiikka on aina ollut helppoa Anttonille. Lyhyen matematiikan ylioppilaskokeesta hän sai laudaturin.

Tuomiset kävivät koulua hetken jopa samassa paikassa, mutta törmäyksiä ei sattunut kuin satunnaisesti ruokalassa. Kotona toisen opiskeluun tuli kiinnitettyä huomiota.

–Äiti on stressannut ehkä vähän liikaa, Anttoni toteaa.

–Anttoni taas on vaikuttanut koko ajan hyvin rennolta, Marianne arvioi.

Helpotus kuvaa molempien oloa tällä hetkellä parhaiten.

Marianne sai tutkintonsa jo maaliskuussa, ja valmistui parhain mahdollisin arvosanoin. Anttonin papereissa komeilee laudatur lyhyestä matematiikasta. Sillä hän pääsee sähköinsinöörin opintoihin Satakunnan ammattikorkeakouluun suoraan ilman kokeita.

Anttonia ja kolmea muuta serkusta saapuu juhlimaan melkein 200 sukulaista. Säkylän seurakuntatalo on koristeltu tilaisuuteen luonnonkukilla. Juhlat ovat ennen kaikkea tuoreille ylioppilaille.

–Itse juhlin ennakkoon jo maaliskuussa naisten saunaillassa, Marianne naurahtaa.

Anttoni suuntaa syksyllä armeijaan. Marianne jatkaa kotihoidon töissä ainakin vuoden loppuun. Muutoin tulevaisuus on vielä avoin.

–Tärkein oppi on ollut, että asenne todellakin ratkaisee, Marianne tiivistää.

Anttoni lähtee varusmiespalvelukseen tulevana syksynä. Marianne jatkaa työtään kotihoidossa.

Katso maakunnan valmistuneet ja ylioppilaat verkkosivuiltamme satakunnankansa.fi

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: