"Jos ajattelee edellistä neljää ja puolta vuotta, on tilanne erilainen" – kaupunginhallituksen puheenjohtajan mukaan Harjavaltaa rakennetaan nyt puhtaalta pöydältä - Satakunta - Satakunnan Kansa

"Jos ajattelee edellistä neljää ja puolta vuotta, on tilanne erilainen" – kaupunginhallituksen puheenjohtajan mukaan Harjavaltaa rakennetaan nyt puhtaalta pöydältä

Pirjo-Riitta Tuomela on toisen kauden valtuutettu Harjavallassa. Hänet valittiin myös kaupunginhallituksen johtoon.

2.6.2018 16:34

Kun Pirjo-Riitta Tuomelalta kysyy kuulumisia, hän kehuu Harjavallan hyvää ilmapiiriä ja tahtoa asioidenhoitoon.

–Kaupunginhallituksessa on hyvä henki. Siellä puututaan asioihin ja myös uskalletaan keskustella. Kompromissi ja ratkaisu pitää aina löytää.

Tuomela (sd) on työskennellyt kohta vuoden Harjavallan kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Hänen mukaansa vuosi on mennyt hyvin, vaikka työympäristö on muuttunut jonkin verran – onhan moni johtava virkamies vaihtunut tuona aikana.

Kaupungin palveluksessa ovat aloittaneet uusi kaupunginjohtaja, sivistysjohtaja ja perusturvajohtaja. Uusi talousjohtaja puolestaan aloittaa virassaan kesäkuussa.

–Uudet ihmiset tuovat uutta intoa ja uusia toimintatapoja. Kaupunginjohtajan kanssa on helppo työskennellä, ja meillä on hyvä keskusteluyhteys. Uusi sivistysjohtaja tuli tänne erilaisesta tehtävästä, mutta hän on päässyt hyvin työhön sisään ja saanut otteen omasta sektoristaan.

Tuomela kiittelee myös perusturvatoimessa tehtävää kehitystyötä. Esimerkiksi lastensuojeluun luodaan uutta, ennaltaehkäisyä korostavaa toimintamallia.

"Hyvästä pöhinästä" huolimatta Tuomela muistuttaa, ettei tuloksia nähdä hetkessä. Iso laiva kääntyy hitaasti.

Sen sijaan Pirjo-Riitta Tuomelan kohdalla asiat ovat tapahtuneet melko nopeasti. Toisen kauden harjavaltalaisvaltuutettu valittiin viime keväänä kaupunginhallituksen johtoon.

Aivan kylmiltään hän ei kuitenkaan hallituksen puheenjohtajaksi tullut valituksi. Jo ennen sitä hän ehti työskennellä tehtävässä pitkään Nakkilassa. Lisäksi Tuomelalla on pitkä kokemus kunnallisesta päätöksenteosta kunnanhallituksen jäsenenä.

–Puheenjohtajavalinta on iso luottamuksen osoitus, koska ei ole itsestään selvää, että saa juuri sen luottamustehtävän mikä kiinnostaa.

Harjavaltalaiset ovat osoittaneet Tuomelalle huomattavaa luottamusta kaksissa viime kuntavaaleissa. Ensimmäisellä kerralla vuonna 2012 hän keräsi 156 ääntä, ja viime keväänä 154 ääntä. Molemmissa vaaleissa hän oli Harjavallan ykkösääniharava.

Paikalliset eivät siis selvästikään olleet unohtaneet Tuomelaa, vaikka tämä ehti asua pois Harjavallasta pitkään. Ensin täytettyään 18 hän muutti Poriin, ja vuonna 1982 Nakkilaan. Harjavaltaan hän palasi vuonna 2011.

Tuolloin häntä pyydettiin heti ehdolle seuraaviin kuntavaaleihin.

–Harjavallan asiat olivat tuttuja yhteistyön kautta, minkä lisäksi suku asuu täällä. Ne olivat isoja asioita.

Tehtävässään Pirjo-Riitta Tuomela pitää tärkeänä, että välit niin kaupunginjohtoon kuin valtuuston puheenjohtajaan ovat hyvät.

–En halua antaa Harjavallasta liian ruusuista kuvaa, mutta jos ajattelee edellistä neljää ja puolta vuotta, on tilanne erilainen, hän huokaa viitaten kaupunkiorganisaatiota vaivanneeseen huonoon työilmapiiriin.

Tuomela ei halua enää palata noihin aikoihin, jotka lopulta johtivat edellisen kaupunginjohtajan eroon. Hän kuitenkin toivoo, ettei vastaavaan valiokuntatyöhön joudu uudestaan.

–Nyt pystyy tavallaan huomaamaan, että tänne luodaan uutta toimintakulttuuria. Työt aloitetaan puhtaalta pöydältä. Kaupungin talouskin on kunnossa, vaikka ei täällä sellaisia "rahasäkkejä" ole kuin vaikkapa Eurajoella.

Muutaman alijäämäisen vuoden jälkeen Harjavallan kaupungin tulos nousi viime vuonna jälleen ylijäämäiseksi. Samaa odotetaan tältä vuodelta. Tuomela kuitenkin toteaa, ettei laakereille voi jäädä lepäämään. Hyvän talouden eteen pitää tehdä työtä.

–Töitä tehdään, mutta kaikkea ei voi ennakoida, kuten mahdollisia sote- ja maakuntauudistuksia.

Myös kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon menojen arviointi on vaikeaa; jo pari yllättävää tapausta riittävät heilauttamaan taloutta.

–Siksi lastensuojelussakin yritetään kehittää ennaltaehkäisyä.

Harjavallan kaupunki viettää ensi vuonna 150-vuotisjuhliaan. Siihen liittyen kaupungin tavoitteena on järjestää paljon ohjelmaa kaikenikäisille kuntalaisille. Samalla Harjavallassa mietitään osana uutta kaupunkistrategiaa, miten paikkakunnan näkyvyyttä voidaan lisätä.

–Esitteet ovat hyviä, mutta niiden rinnalle pitää saada näkyvyyttä myös muualle erilaisiin medioihin. Esimerkiksi Nakkila Stoori on sellaista, mitä täälläkin on kehiteltävä. Myös Porin brändi ja Merikarvian peitonheilutustalkoot ovat sellaisia, mistä voi ottaa mallia.

Positiivinen ongelma paikkakunnalla on ollut se, että päivähoitoon on ollut tulossa enemmän lapsia kuin mitä hoitopaikkoja on.

–Toivon, että täällä tehtäisiin enemmän lapsia. Pelkällä muuttoliikenteellä ei väkilukua saada kasvamaan. Itselläni on viisi aikuista lasta, mutta kannustan ihmisiä lastentekoon, heissä on tulevaisuutemme. On meidän tehtävä ratkaista, miten ja missä lapset tulevaisuudessa hoidetaan parhaiten.

Toisen kauden valtuutettu

Pirjo-Riitta Tuomela, 58, on Harjavallan kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Hän on ollut kuntavaaliehdokkaana sosialidemokraattien listalla kahdesti. Molemmilla kerroilla hän on kerännyt eniten ääniä Harjavallassa.

Tuomela työskentelee osastonhoitajana.

Perheeseen kuuluvat viisi lasta ja neljä lastenlasta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: