Viljami Virta laajensi golfpalloharrastuksensa yrittäjyydeksi. - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kauppamies jo syntyessään – Viljami Virta ostaa, puhdistaa ja myy käytettyjä golfpalloja

Golfpallojen pesu, lajittelu ja pakkaus ovat käsityötä. Viljami Virta pitää golfpallokauppaa harrastuksena. Osto ja myynti on kiinnostanut häntä aina. Kaupankäynnin hän aloitti konsolipeleillä ja sukulaisille tarpeettomilla esineillä.

15.3.2018 12:00

Kun harrastus ja luontaiset taipumukset lyövät kättä, syntyy tulosta. Viljami Virta, 15, on selvästi luonteeltaan kauppias. Golfharrastuksensa kautta hän löysi itselleen uuden harrastuksen, jota voisi luontevammin kutsua työksi.

–Joku myi tori.fi:ssä 600 kappaleen erää golfpalloja edullisesti. Sen kummemmin ajattelematta ostin ne pois. Pesin pallot, lajittelin ne kunnon mukaan ja myin eteenpäin.

Alkujaan oman golfharrastuksen vuoksi tehty hankinta paisui nopeasti. Virta alkoi seurata netin myyntipalstoja. Bisnekseltä harrastus alkoi maistua, kun Virta löysi 4 000 pallon isomman erän.

–Tarjosin siitä 500 euroa ja sain sen. Vain pari päivää myöhemmin ostin vielä 10 000 pallon setin.

Siihen saakka kauppavälineeksi oli riittänyt sosiaalisen median ilmoittelu lähinnä Facebookissa. Tarvittiin määrätietoisempaa myyntiotetta. Virta keksi yritykselle nimen, Böördigolf.

Viiljami Virta löysi golfin pari vuotta sitten harrastettuaan ensin jääkiekkoa. Mailankäsittelytaidosta oli lajiin apua, mies ei juuri puumailoja käytä. Simulaattoriin hän iski lähilyönteihin tarkoitetulla rautakutosella 210 metrisen lyönnin! Hän pelaa tasoituksella 20, mutta laji on hänelle harrastus ilman kisatarkoitusta.

Viljami Virta aloitti pallokaupan asuessaan vielä Porissa. Kesällä hän muutti Harjavaltaan. Kun pallomäärät kasvoivat, hän tarvitsi toiminnalle tilat, kun kodin autotalli kävi ahtaaksi. Hän vuokrasi varaston ja toimitilan Kukolan veljeksiltä. Konkariyrittäjät kannustivat nuorta miestä yritystoiminnan alussa.

Vaikka Viljami Virta tekee mielellään kaikkea itse, ikä asettaa rajoituksensa ja apua tarvitaan.

–Isäni ja pappani ovat auttaneet suurempien lastien kuljetuksessa, sillä minulla ei ole vielä ajokorttia. Tuhannen pallon erä painaa 60 kiloa, joten autokyyti on tarpeen. Pienempiä eriä olen postiin kuljettanut mopolla.

Syksyn mittaan pallovarasto kasvoi. Kevään golfkautta odottaa puhdistettuna ja lajiteltuna jo 30 000 palloa. Helmikuussa Virta rekisteröi toiminimensä, Böördigolfin.

–Se oli yllättävän helppoa. Alaikäisyyteni vuoksi tarvitsin isäni allekirjoituksen sekä yrityksen perustamispaperiin että pankkiasioiden hoitamiseen. Muuten kaikki sujui hyvin. Sain hyvää apua Prizztechistä.

Virta löysi Kiinasta golfpallojen pesemiseen tarkoitetun laitteen. Se maksaa 2 000 euroa.

–Pesuri pystyy puhdistamaan 25 000 palloa tunnissa. Tähän asti olen pessyt pallot itse käsin.

Valmiita työkaluja ei käytettyjen golfpallojen käsittelyyn ole. Viljami Virta rakensi lajittelua varten työpöydän. Jatkokehittelyssä on uusi pöytä, sekä palloja vesiesteistä keräävä imuri.

Myytävät pallot Viljami Virta on ostanut nettikaupoista. Hänellä on tarkoitus alkaa oma hankinta. Se vaatii työkalujen kehittämistä. Virta suunnittelee imuria, jolla saisi kerättyä vesiesteisiin hukkuneita palloja. Pallot ovat golfkentän omaisuutta, eikä niihin helposti päästetä sukeltajia apajille.

–Ajatukseni on, että imurilla pystyisin samalla puhdistamaan vesiestettä ja vaikka lisäämään sinne klooria. Se hyödyttäisi kentän omistajaa ja minä saisin pallot.

Virta on hyvin perillä kaupankäynnin ammattikielestä. Hän kuvailee olevansa sekä tukku- että vähittäiskauppias. Hän myy pallosettejä verkkokaupassaan 65 sentin keskihinnalla. Hän sai myös porilaiseen golf-myymälään tuotteensa välitykseen. Laatuluokitus ratkaisee hinnan, luokitus piti sekin itse luoda.

Virta laskee, että käytettyjä palloja voi mennä kaupaksi Suomessa 500 000 vuodessa, josta nuori mies haluaa haukata viidenneksen. Määrä kuulostaa varsin realistiselta, kun koko maassa on noin 150 000 golfin harrastajaa.

–Kun toiminta kasvaa, tarvitsen pakettiauton. Kysyin Trafilta, miten ajoluvan saisi poikkeusluvalla jo 17-vuotiaana. Se taitaa olla vaikeaa.

Peruskoulun viimeistä vuotta käyvä Virta on luonnollisesti hakenut kauppakouluun, Poriin. Valinta oli selvä. Virta ei aio lähivuosina nostaa palkkaa yrityksestään, vaan sijoittaa kaiken kertyvän tuoton yrityksen toimintaan.

–Hei, olen 15-vuotias, saan katon pään päälle ja ruoan kotietuna. Nyt sijoitetaan rahat tulevaisuuteen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut