Rikoksesta tuomittujen nimenjulkaisusta Satakunnan Kansassa päätetään tapauskohtaisesti - Satakunta - Satakunnan Kansa

Nimi lehteen vai ei? Näin Satakunnan Kansassa ratkaistaan rikoksesta tuomittujen nimen julkaiseminen

Kaksi uutista vakavista rikoksista langetetuista tuomioista. Toisessa julkaistiin tuomitun nimi, toisessa ei.

17.3.2018 18:00

Satakunnan Kansa uutisoi (SK 13.3.2018) kahdesta rikostuomiosta, joissa molemmissa rangaistus oli yli 2 vuotta ehdotonta vankeutta. Toisessa tapauksessa tuomitun nimi julkaistiin, toisessa ei.

Miksi menettelimme näin?

Rikoksesta tuomittujen nimenjulkaisuun liittyvät ratkaisut ovat ylivoimaisesti yleisimpiä kysymyksiä, joihin lehden edustajat joutuvat vastaamaan.

Vielä 1990-luvulla tilanne oli erilainen. Jos tuomio oli vuosi ehdotonta vankeutta, nimi oli aina lehdessä. Names make news, sanoo jo vanha anglosaksinen uutisslogan.

Nimet tekevät edelleen uutisen, mutta 2000-luvun alkupuolelta rikoksesta epäiltyjen tai tuomittujen nimien julkaisemisessa on noudatettu aiempaa selvästi suurempaa harkintaa.

Jokainen tapaus harkitaan

Satakunnan Kansa ei enää omissa rikosuutisissaan käytä automaattista tuomion vuosirajaa, vaan nimenkäyttöä harkitaan joka kerran aina erikseen.

Lehden sisäisen linjauksen mukaan nimenkäyttöratkaisu on pystyttävä perustelemaan niin hyvin, että perusteet kestävät myös siinä tapauksessa, että lukijat tai tuomitut kysyvät nimensuojan perään.

Tuomitun nimen julkaisemiselle on aina oltava journalistiset perusteet. Nimen näkymisen lehdessä tulee liittyä sanomalehden perustehtävään, tiedonvälittämiseen.

Viime kädessä nimen julkaisemisesta päättää lehden vastaava päätoimittaja.

Journalistin ohjeet linjaavat

Nimensuojakäytäntöämme linjaavat erityisesti Journalistin ohjeet, vastuullisten tiedotusvälineiden eettinen säännöstö.

Niiden mukaan (JO 31) "Rikoksesta tuomitun nimen, kuvan tai muita tunnistetietoja voi julkaista, ellei se tuomitun asemaan tai tekoon nähden ole selvästi kohtuutonta. Alaikäisen tai syyntakeettomana tuomitun henkilöllisyyden paljastamisessa on oltava erityisen pidättyväinen".

Joissakin tapauksissa tuomitun nimen julkaiseminen jo alle vuoden ehdollisissa vankeusrangaistuksissa voi olla perusteltua.

Esimerkiksi talousrikoksista tuomiot ovat usein ehdollisia rangaistuksia, koska tuomitut ovat yleensä ensikertalaisia. Nimen julkaiseminen voi olla hyvinkin perusteltua etenkin, jos rikoksella tavoiteltu hyöty on merkittävä tai jos rikos esimerkiksi liittyy johonkin merkittävään tai muuten julkista huomiota herättäneeseen tapahtumaketjuun.

Yhteiskunnallinen asema vaikuttaa

Rikoksesta tuomitun asema tai laaja tunnettuus vaikuttaa nimen julkaisemiseen. Nimensuoja rikosuutisissa on tavanomaista matalampi, jos tuomittu on merkittävässä yhteiskunnallisessa asemassa tai käyttää huomattavaa poliittista tai taloudellista valtaa.

Tärkeän vaikuttajan nimen julkaiseminen voi olla perusteltua, vaikka rikos olisi tehty yksityiselämässä. Myös esimerkiksi urheilijoiden, kulttuurielämän tunnettujen nimien ja muiden julkisuuden ihmisten nimensuoja on alempi kuin tavallisten kansalaisten.

Ammattirikolliset esiin

Ammattimaisessa rikollisuudessa esiintyvät ns. kovat rikokset, jotka liittyvät usein huumausainerikollisuuteen, järjestäytyneeseen rikollisuuteen tai esimerkiksi poliisin rikollisjärjestöinä pitämiin moottoripyöräjengeihin, antavat usein perusteita tuomittujen henkilöllisyyden paljastamiseen lehden sivuilla.

Tyypillisiä tapauksia ovat mm. henkirikokset, kovat väkivaltarikokset ja törkeät omaisuusrikokset.

Uhria suojellaan aina

Aina tuomitun nimeä ei kuitenkaan julkaista, vaikka rikoksen vakavuus ja tuomion ankaruus antaisivat siihen aihetta. Journalistin ohjeissa tilanne määritellään näin:

(JO 33): Tietoja rikoksentekijästä, syytetystä tai epäillystä ei yleensä pidä julkaista, jos ne paljastavat erityisen arkaluonteisen rikoksen uhrin.

(JO 34): Arkaluonteisen rikoksen uhrin henkilöllisyys on suojattava, ellei sillä ole poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä.

Seksuaalirikoksista ja erityisesti lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista tuomitun nimeä ei useimmiten julkaista, vaikka sosiaalisessa mediassa juuri näiden tuomittujen nimiä vaaditaan esiin.

Syy on yksinkertainen: Lehti suojelee aina rikoksen uhria, eikä hänen kärsimyksiään haluta missään tapauksessa lisätä.

Seksuaalirikokset käsitellään aina suljettujen ovien takana, eikä uhrien mahdollisista läheisyyssuhteista epäiltyyn ole saatavissa varmaa tietoa. Tuomioistuimet myös aina salaavat uhrien nimet julkisissa tuomiolauselmissa ja julkisissa selosteissa.

Rikos ei ole yksityisasia

Rikoksesta tuomitun lähipiiri vaatii usein, ettei tuomitun nimeä saa julkaista. Vaatimusta perustellaan yksityisyyden suojalla.

Rikos ei kuitenkaan ole koskaan yksityisasia, vaan se koskettaa aina tavalla tai toisella yhteiskuntaa ja muita ihmisiä.

Lehti ei myöskään koskaan luovuta ulkopuolisille journalistista päätöksentekoa, kuten ratkaisua nimen julkaisusta rikosuutisen yhteydessä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut