Koneran kulman ampumistapauksesta yli 4 vuotta vankeutta - Satakunta - Satakunnan Kansa

Koneran kulman ampumistapauksesta yli 4 vuotta vankeutta – tuomitulle rangaistus on jo toinen tapon yrityksestä

Tuomittu ampui uhriaan sporttibaari Wanhan Koneran edustalla 19. marraskuuta.

12.3.2018 15:15

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut porilaisen Leif Mikhael Hagertin (s. 1979) 4 vuoden 4 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen niin sanotusta Koneran kulman ampumisjutusta.

Käräjäoikeus luki Hagertin syyksi tapon yrityksen, törkeän vammantuottamuksen ja ampuma-aserikoksen.

Tuomittu määrättiin samalla noin 38 500 euron suuruisiin korvauksiin ampumistapauksessa vakavasti loukkaantuneelle porilaiselle, vuonna 1982 syntyneelle miehelle.

Summasta lähes puolet on korvausta ansionmenetyksestä. Vakavasti haavoittunut oli lähes kaksi kuukautta työkyvyttömänä ja hänen yksin omistamansa yhtiö menetti tänä aikana sovitun työn.

Käräjäoikeuden mukaan Hagert ampui uhriaan 19. marraskuuta Antinkadun ja Liisankadun kulmauksessa Porin keskustassa yhden kerran vatsaan ja ainakin yhden kerran uhriaan päin maata kohden. Käräjäoikeuden mukaan Hagert ei kuitenkaan tarkoittanut tappaa toista miestä.

Tapahtumapaikalla sporttibaari Wanhan Koneran edustalla oli yöllä noin kello 2:n aikoihin runsaasti muita ihmisiä. Yksi heistä sai luodin oikean jalan pohkeeseensa. Baarin edustalta löytyi kolme hylsyä.

Osapuolten välille tuli riitaa ravintolassa. Välien selvittely jatkui ulkona sen jälkeen, kun järjestyksenvalvoja oli puuttunut tilanteeseen.

Vuonna 1982 syntyneellä miehellä oli taskussaan kaasusumutin, mutta hän ei edes ehtinyt ottaa sitä esille ennen kuin Hagert ampui. Luoti lävisti kaasusumuttimen.

Epäilty Hagert myönsi ampumisen, mutta sanoi sen tapahtuneen hätävarjelutilanteessa. Käräjäoikeuden mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut edes luuloteltu hätävarjelu.

Vuonna 1982 syntynyt ei päätöksen mukaan hyökännyt Hagertia kohti niin, että tällä olisi ollut oikeus puolustaa itseään ampuma-aseella. Oikeuden mukaan Hagertilla olisi ollut mahdollisuus toimia toisin ja pidättäytyä ampumasta.

Hagertin seurassa ollut toinen mies (s. 1963) vielä löi ja potkaisi juuri ammuttua ja maassa maannutta uhria. Käräjäoikeus tuomitsi hänet pahoinpitelystä 60 päivän vankeusrangaistukseen.

Tuomio on Hagertille jo toinen tapon yrityksestä. Helsingin hovioikeus vahvisti helmikuussa 2008 Vantaan käräjäoikeuden aiemman tuomion, jolla hänet tuomittiin 6 vuoden 6 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen Vantaalla kesällä 2006 tapahtuneesta ampumistapauksesta.

Hagert ampui tuolloin ravintolassa käsiaseella toista miestä lähietäisyydeltä kolme kertaa vartaloon. Käräjäoikeuden mukaan vain "todella pikainen ja täydellisen tehokas" hoito pelastivat uhrin kuolemalta.

Ravintolassa oli ampumishetkellä henkilökunnan mukaan 50–100 asiakasta.

Hagertille tehtiin tuolloin myös mielentilatutkimus. Lausunnon mukaan hän oli syyntakeinen eli täydessä ymmärryksessä.

Leif Hagert on oikeusrekisterikeskuksen mukaan ollut epäiltynä noin 20 rikosjutussa, ja hänet on aiemmin myös tuomittu useita kertoja. Aiemmat tuomiot ovat kuitenkin olleet huomattavasti ampumistapauksista langetettuja lyhyempiä rangaistuksia.

Tällainen oli esimerkiksi 10 kuukauden ehdoton vankeusrangaistus rahanväärennyksestä. Tuomion taustalla oli väärennettyjen 100 euron setelien levittäminen Porissa vuonna 2003.

Uutista täydennetty käräjäoikeuden tuomion tiedoilla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut