Raumalaisten rakennusfirmojen rikosvyyhdissä vaaditaan kovia tuomioita - Satakunta - Satakunnan Kansa

Raumalaisten rakennusfirmojen rikosvyyhdissä vaaditaan kovia tuomioita

1.2.2018 20:46

Satakunnan käräjäoikeus antaa tuomionsa kolmen raumalaisen rakennusfirman ympärille nivoutuvasta rikosvyyhdistä maaliskuun alussa.

Konkurssiin ajautuneiden Rauman Suvipiha Oy:n ja Suvipiha Rakennus Oy:n johtohenkilöille luettiin syytteet kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kahdesta törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Syyttäjä vaatii 56-vuotiaalle raumalaismiehelle ja tämän 23-vuotiaalle pojalle sekä 66-vuotiaalle uusikaupunkilaismiehelle pitkiä ehdottomia vankeusrangaistuksia ja liiketoimintakieltoa. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2013–2015.

Syyttäjän mukaan syytetyt laiminlöivät liiketapahtumien kirjaamista, merkitsivät kirjanpitoon vääriä ja harhaanjohtavia tietoja sekä hävittivät ja kätkivät kirjanpitoaineistoa. He olivat myös ilman hyväksyttävää syytä lahjoittaneet tai muuten luovuttaneet yhtiöiden omaisuutta yhteensä yli 1,2 miljoonan euron arvosta, ja siten oleellisesti pahentaneet niiden maksukyvyttömyyttä. Yritysten välillä oli tehty myyntejä ja ostoja, joita syyttäjä pitää tekaistuina valeoikeustoimina.

Syyttäjän mukaan raumalaismies käytti yhtiöissä tosiasiallista päätösvaltaa, vaikka uusikaupunkilainen olikin niiden hallituksen ainoa varsinainen jäsen sekä toimitusjohtaja. Suvipiha Rakennus Oy:ssä myös raumalaismiehen poika osallistui päätöksentekoon ja toimi lisäksi prokuristina.

Pojalle luettiin myös erillinen syyte törkeästä kirjanpitorikoksesta, koska hän on syyttäjän mukaan laiminlyönyt liiketapahtumien kirjaamisen ja tilinpäätösten laatimisen kokonaan vuosina 2012–2016 pyörittämänsä toiminimen liiketoiminnassa. Yrityksen liikevaihto tuona aikana oli vuositasolla 40 000-50 000 euron luokkaa.

Syyttäjä esitti oikeudenkäynnissä kaikille kolmelle miehelle runsaan 3 vuoden pituisia vankeusrangaistuksia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: