Satawindin takana on venäläinen sijoittaja ja Jazzkadun pyörittämiseen perustettu yritys - Satakunta - Satakunnan Kansa

Tuulipuistoa suunnittelevan Satawind-yhtiön suurin omistaja on venäläinen sijoittaja – kävi Ahlaisissa ensimmäisen kerran vasta nyt

Satawindin suuromistaja Igor Pavlov kävi tutustumassa suunnitellun Lammin tuulipuiston alueeseen toimitusjohtaja Jussi Kokkilan opastamana torstaina. Taustalla näkyvän maston avulla mitataan paikan tuulioloja.

26.1.2018 8:00

Tuuli humisee korkeaa mastoa vasten, kun Igor Pavlov ja Jussi Kokkila kävelevät jäistä metsätietä pitkin Ahlaisten Lammin alueella. Linkkitornia muistuttavassa mastossa on antureita, jotka ovat mitanneet korkealla puiden latvojen yläpuolella puhaltavaa tuulta jo vuosien ajan.

Jos Porin kaupunginvaltuusto hyväksyy pitkään vireillä olleen Lammin osayleiskaavan suunnitellusti kevättalvella, metsästä kohoaa mahdollisesti jo parin vuoden kuluttua 14 isoa tuulivoimalaa.

–Tuulivoimahanketta on viety eteenpäin seitsemän vuotta, mutta en ole käynyt paikan päällä tätä ennen, Pavlov sanoo.

Tuulipuistoa Ahlaisten Lammiin suunnittelee Satawind Oy yhdessä A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n kanssa.

–Satawind on vuokrannut tuulipuiston alueen myllypaikoista noin 60 prosenttia, ja loput ovat A. Ahlstöm Kiinteistöjen, kertoo Satawindin toimitusjohtajana toimiva Kokkila.

Pavlov on Satawindin suurin omistaja. Hän omistaa siitä yrityksensä Olanco Oy:n kautta kaksi kolmannesta. Noin kymmenen vuotta sitten Venäjältä Suomeen töiden perässä muuttanut Pavlov kertoo toimivansa yrityksessä puhtaasti sijoittajana.

–Se on minun roolini. Pidän huolta rahoituksesta, että projekti etenee sujuvasti, sanoo sähkökauppaa käyvän RAO Nordic Oy:n talousjohtajana Helsingissä työskentelevä Pavlov.

Igor Pavlov omistaa Satawind Oy:stä yrityksensä Olanco Oy:n kautta kaksi kolmannesta. Äänivaltaa hänellä ei Satawindissä kuitenkaan ole.

Satawindin toinen omistaja on Kokkilan perheyritys, Porin Aluemarkkinat Oy. Porin Aluemarkkinat omistaa tuulivoimayhtiöstä kolmanneksen, mutta sillä on Kokkilan mukaan Satawindissä kaikki päätäntävalta.

–Eli minä päätän yrityksessä kaikesta, hän kiteyttää.

Kokkila kertoo, että Porin Aluemarkkinat perustettiin 1990-luvun alkupuolella alunperin Jazzkadun pyörittämistä varten.

–Se oli silloin velipojan firma, missä olin mukana. Nyt, kun se aika on ohi, yrityksellä on muuta liiketoimintaa.

Porista kotoisin oleva Kokkila on ollut Ahlaisten Lammin tuulipuiston ja Satawindin kasvot alusta saakka.

–Minä pyöritän koko hommaa, ja minun on helppo toimia Porissa, koska minut tunnetaan täällä.

Pavlov sen sijaan ei ole ollut esillä tuulipuistohankkeen yhteydessä ollenkaan.

–En ole mikään julkisuuden henkilö. Tunnen oloni nytkin vähän kiusaantuneeksi, sillä tämä on ensimmäinen haastatteluni. Eikä kukaan ole asiasta ennen edes kysynyt, Pavlov sanoo.

Kokkilan mukaan Pavlov astui esiin nyt, koska asiasta on tullut joitakin kyselyjä, ja he haluavat pelata avoimin kortein.

Tämän hetken arvio Lammin tuulipuiston rakentamiskustannuksista on Kokkilan mukaan noin 17–18 miljoonaa euroa. Tuulipuiston toteutuminen edellyttää kuitenkin, että Porin kaupunginvaltuusto hyväksyy Lammin osayleiskaavan.

Valtuustolle esitellään tulevana maanantaina osayleiskaavasta tilannekatsaus, mutta päätöksiä asiasta on tuolloin turha vielä odottaa. Kaava menee valtuuston päätettäväksi aikaisintaan 26. helmikuuta.

Entäpä, jos valtuusto ei hyväksykään sitä?

–Uskomme, että päätös on myönteinen, sillä olemme tehneet hankkeen eteen kaiken, mikä on mahdollista. Se on demokraattinen päätös, ja sillä tietenkin mennään, mutta olemme optimisia, Kokkila sanoo.

Lammin tuulipuiston osayleiskaava

Kaava-alue sijaitsee Ahlaisissa, Pohjajoen ja Uksjärven välisellä alueelle.

Alueen pinta-ala on noin 10,1 neliökilometriä.

Alueelle saisi sijoittaa enintään 14 tuulivoimalaa, joiden nimellisteho on 3 – 4,5 megawatia.

Tornikorkeus olisi enintään 150 metriä ja enimmäiskorkeus enintään 220 metriä.

Kaavaehdotuksen on laatinut Ramboll Finland Oy.

Päätöksen kaavan hyväksymisestä tekee Porin kaupunginvaltuusto aikaisintaan 26. helmikuuta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos