Bepopin yläkerrassa tehdään tekoälyä, jota halutaan myydä Kiinaan - Satakunta - Satakunnan Kansa

Bepopin yläkerrassa tehdään tekoälyä, jota halutaan myydä Kiinaan

Elinarin toimistossa näkee huppareita ja porukalla kattoon askarreltuja lumihiutaleita. Ari Juntunen itse on syntyperäinen porilainen ja omien sanojensa mukaan "Pori-fani".–Minusta täältä on pitkään puuttunut se "juttu". Brändikampanja oli hirveän virkistävä, hän sanoo.­

14.1.2018 12:00

Parikymmentä matematiikan ja ohjelmistojen ammattilaista istuu kauppakeskus Bepopin yläkerroksissa Porissa koneidensa ääressä.

Ikkunalaudoilla on tyhjiä energiajuomatölkkejä, nurkassa seisoo työporukalla ostettu 3D-tulostin. Sillä on tehty erilaisia pieniä esineitä, mutta varsinaisesti tiloissa kehitetään tekoälyä. Sillä voitaisiin valvoa esimerkiksi kiinalaistehtaiden työturvallisuutta.

–Valmistava teollisuus ei kasva vaan vähenee. Miljoonia lapsia ei pian enää tarvita ompelemaan vaatteita. Tulevaisuudessa yritys huomaa, että asiakkaan paita on alkanut kiristää vatsan ympäriltä. Uudet sopivat vaatteet tulostetaan 3D-tulostimella jossain Ulvilassa ja tuodaan ovelleni, visioi Elinar Oy:n teknologiajohtaja Ari Juntunen.

Juntunen ajattelee silti, että läntinen maailma voittaa. Kiinan markkina voisi tuoda hyvinvointia tännekin.

–Miksi Kiina muuten investoisi tänne? Meikäläinen yhteiskuntajärjestelmä on vakaa, ja siitä kannattaa omistaa siivu.

Kiinan kasvusta halutaan Satakuntaan pala, ja sen tahdotaan muuttuvan maakunnan elinvoimaksi.

Haasteena on mittakaavaero. Kiinassa pienikin bisnes on herkästi miljoonia tai miljardeja, ja pienten ja keskisuurten yritysten pitää siksi pohtia strategiansa tarkkaan.

Satakuntaliitto, Ulvila, oppilaitokset ja elinkeinoyhtiö Prizztech ovat olleet mukana erilaisissa yhteistyöprojekteissa. Elinar Oy:n Ari Juntunen uskoo, että hyödyt alkavat konkretisoitua jo pian.

Elinar aikoo hyödyntää Prizztechin hanketta, jossa tavoitteena on päästä mukaan Kiinan keskushallinnon aloittamiin modernisaatio-ohjelmiin. Yhteistyötaho on Kiinan työterveydestä ja -turvallisuudesta vastaava ministeriö.

–Tämän kokoisella yrityksellä ei ole mitään mahdollisuuksia lähteä Kiinaan yksin. Me tarvitsemme paikallisen kumppanin. Jos lähdemme yksin ja saamme miljoonan, se on paljon vähemmän kuin puolet kahdestakymmenestä miljoonasta, Juntunen sanoo.

Ari Juntunen antaa esimerkin siitä, mitä Kiinaan voitaisiin myydä. Kuvitellaan tehdas, jossa työntekijät tekevät töitä monissa kymmenen hengen tiimeissä. Jokaisessa tiimissä on valvoja, joka pitää huolen työturvallisuudesta.

Valvoa voitaisiin myös videonauhoilta. Sitä on jo kokeillut esimerkiksi eräs suuri polttoaineenjakelija. Se tarjoaa kuljetusasiakkailleen maksullista palvelua, jolla voi selvittää, tankkaavatko työntekijät yhtiöiden korteilla polttoainetta myös muualle kuin firman autoihin.

–Puolessa vuodessa videomateriaalia tuli 5 000 tuntia. Sitä oli tylsä katsoa, siis hyvin tylsä, Juntunen sanoo.

Kun tekoäly otetaan mukaan, materiaalia käsittelemään riittää yksi ihminen. Tekoäly tunnistaa ne tilanteet, jotka valvojan on syytä ottaa lähempään tarkasteluun. Kuljetusliikkeen tapauksessa tekoäly merkitsi epäilyttäväksi tai selviksi petostilanteiksi viitisen prosenttia videomateriaalista.

Sama teknologia voisi toimia myös työturvallisuuden valvonnassa.

–Ohjelmistoja on hyvin halpa monistaa, Juntunen sanoo.

Erilainen kulttuuri on silti jarru, ja siihen Juntunen toivoo hyötyä yhteistyöhankkeesta.

–Me voisimme vain mennä ja tehdä bisnestä.

Porilainen Elinar on aiemmin keskittynyt tarjoamaan tiedon käsittelyyn, arkistointiin ja järjestämiseen. Yritys on kehittänyt tekoälyä esimerkiksi tilausten hallinnointiin.

Alakerrassa sijaitsee toinen tekoäly-yritys, Sitran puolen miljoonan palkinnon saanut HeadAi. Yritykset eivät ole kilpailijoita, ja yhteistyötä on viritteillä.

Ari Juntunen itse on syntyperäinen porilainen, ja hän on pitänyt it-yrityksensä pääkonttorin kaupungissa, vaikka sivutoimipisteitä on Helsingissä ja eri puolilla Eurooppaa. Yritys työllistää kolmisenkymmentä henkilöä.

–Meillä kolme autoa on liikenneruuhka. Miten söpöä se on! Jos lentokone lähtee kahdeksalta, ehdin siihen kotoa, kun lähden 20 vaille, jos oikein kiire on.

Elinarin liikevaihto oli vuonna 2016 noin 3,7 miljoonaa euroa. Viime vuoden luvut eivät ole vielä valmistuneet. Tänä vuonna tavoitteena on kasvaa kiihtyvästi, ja ehkäliki tuplata liiketoiminta. Kiinan-kaupalla saattaisi olla siinä suuri osansa. Tavoittena on Juntusen mukaan vaatimattomasti "world domination", maailmanherruus.

–Pitää valita se, mihin erikoistuu, eikä siinä ole mitään järkeä olla keskinkertainen.

Koulutusvientiä ja kontakteja

Ulvilan kaupunki on myynyt perustamansa kehitysyhtiön Ningbon Haishun kaupunginosalle.

Sopimuksen mukaan tänä vuonna aiotaan käynnistää vähintään 800 000 euron arvosta projekteja.

Samk ja Changzhoun yliopisto ovat sopineet sairaanhoitajien kaksoistutkintokoulutuksesta. Ensimmäisiä kaksoistutkinto-opiskelijoita odotetaan Satakuntaan ensi syksynä.

Kiinalaisia houkutellaan Satakuntaan myös leirikouluihin, ja kevään aikana on tulossa kaksi ryhmää.

Pelkästään Changzhousta lähtee Prizztechin mukaan tuhat koululaista leirikouluihin eri puolille maailmaa.

Erityisesti vanhustenhuollon osaamista yritetään kaupata Kiinaan.

Sataedu on neuvotellut yhteistyöstä kiinalaisten oppilaitosten kanssa. Viedä yritetään erityisesti sosiaali- ja terveysalan ja automaatiotekniikan koulutusosaamista.

Pyhäjärvi-instituutti Eurassa on tehnyt tutkimusta yhdessä kiinalaisten kanssa. Tavoitteena on lisätä biotalouden osaamisen vientiä Kiinaan.

Säkylän Pyhäjärvellä on testattu Turun yliopistossa kehitettyä pikatestiä, jolla sinilevän myrkyllisyys voitaisiin todeta heti. Nykyään analyysin teko kestää viikkoja. Testille arvioidaan olevan markkinoita Kiinankin järvillä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?