Vapauttava tuomio Harjavallan valtavasta nikkelipäästöstä jää pysyväksi - Satakunta - Satakunnan Kansa

Vapauttava tuomio Harjavallan valtavasta nikkelipäästöstä jää pysyväksi – syyttäjä ei aio valittaa

Kuolleet simpukat kelluivat Kokemäenjoessa heinäkuussa 2014. Nikkelipäästö tuhosi muun muassa yli miljoona rauhoitettua vuollejokisimpukkaa.­

21.11.2017 11:11

Satakunnan käräjäoikeuden aiemmin marraskuussa antama vapauttava tuomio Suomen kaikkien aikojen suurimmasta nikkelipäästöstä jää pysyväksi.

Käräjäoikeudesta vahvistetaan, ettei jutun hävinnyt virallinen syyttäjä ole määräajassa ilmaissut tyytymättömyyttä tuomioon, joten käräjäoikeuden päätös on lainvoimainen.

Käräjäoikeus hylkäsi 10. marraskuuta kaikki syytteet ympäristön turmelemisesta jutussa, jossa oli kysymys Norilsk Nickel Harjavalta Oy:stä Kokemäenjokeen kesällä 2014 vuotaneesta 66 tonnista nikkeliä. Vuodon syyksi paljastui laiterikko.

Syytettyinä oli viime vaiheessa neljä henkilöä, nikkelitehtaan pelkistämön käyttöpäällikkö ja kolme vuodon aikaan töissä ollutta vuorotyönjohtajaa.

Alun perin Norilsk Nickelille aikomansa ympäristörikossyytteen ja tehtaalta vaatimansa yhteisösakon syyttäjä peruutti jo oikeudenkäynnin alussa.

Syyttäjä vetosi käräjäsalissa kohtuullisuussyihin. Yhtiö oli muun muassa maksanut kaikki sille esitetyt korvausvaatimukset, käyttänyt satojatuhansia euroja onnettomuuden syyn ja joelle aiheutuneiden vahinkojen selvittämiseen ja päättänyt miljoonaluokan investoinneista samanlaisia vahinkoja estävään uuteen tekniikkaan.

Lisäksi ympäristöviranomainen on määrännyt yhtiölle tiukan, pitkälle 2020-luvulle ulottuvan ohjelman seurata joen ja sen rauhoitetun simpukkapopulaation tilaa.

Käräjäoikeuden ratkaisu ja ennen kaikkea sen perustelut herättivät varsin laajaa ja kriittistä julkista keskustelua. Käräjäoikeus perusteli ratkaisuaan muun muassa sillä, kuinka vaikeaa prosessin valvominen oli tehtaalla. Muun muassa näin on tuomion perusteluihin kirjattu.

–On inhimillisesti ottaen mahdotonta valvoa jokaisen säätimen toimintaa tai ohjeistaa alaisiaan erikseen valvomaan jokaista säädintä....Selvää on, ettei (paine)mittareita voi aktiivisesti seurata kaiken aikaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?