Pakkohuutokauppaan joutuneiden kotien määrä edelleen kasvussa Satakunnassa – "Kasvukeskuksissa asunnon voi myydä ja maksaa velat" - Satakunta - Satakunnan Kansa

Pakkohuutokauppaan joutuneiden kotien määrä edelleen kasvussa Satakunnassa – "Kasvukeskuksissa asunnon voi myydä ja maksaa velat"

Porin Liinaharjassa sijaitsevaa matkakotia pakkohuutokaupataan internetissä. Korkein tarjous on tällä hetkellä 1200 euroa.

21.10.2017 13:06

Pakkohuutokauppaan joutuneiden kiinteistöjen ja asunto-osakkeiden määrä on kasvanut viime vuoteen verrattuna, joskin kasvu on hidastunut merkittävästi. Viime vuonna Satakunnan ulosottovirasto realisoi 10 asunto-osaketta, kun nyt lokakuun puoliväliin mennessä realisointeja oli 20. Kiinteistöjä realisoitiin viime vuonna 98 ja kuluvana vuonna luku on 88.

Sekä kiinteistöjen että asunto-osakkeiden osalta tilanne on siis 108–108, mutta vuotta on vielä jäljellä. Vuonna 2014 sekä kiinteistöjä että asunto-osakkeita realisoitiin yhteensä 63.

Satakunnan sisällä tämän vuoden realisoinnit ovat jakautuneet siten, että Porin toimistossa (mukaan lukien Kankaanpää) niitä on ollut 61, Huittisissa 33 ja Raumalla 14.

Iso osa julkiseen myyntiin asti menevistä kohteista menee nettihuutokauppaan. Johtava kiharakunnanvouti Kari Filpus kertoo, että tarvittaessa apuun voidaan pyytää kiinteistövälittäjä.

–Osalle velallinen voi saada ulkopuolista rahoitusta esimerkiksi pankista ja saa näin pelastettua omaisuutensa myynnin tai velallinen saa itse hankittua ostajan, joka olisi valmis ostamaan kyseisen ulosmitatun kohteen niin sanotulla käyvällä hinnalla.

Valtakunnallisia lukuja tältä vuodelta ei ole vielä olemassa. Johtava hallintovouti Veikko Minkkinen sanoo, että erot alueiden välillä ovat suuria. Hänen arvionsa mukaan erityisen hyvin menee Etelä- ja Lounais-Suomessa. Idässä on hankalampaa.

–Jos ei pysty hoitamaan lainojaan, niin kasvukeskuksissa asunnon voi myydä ja maksaa velat. Huutokauppojen kautta myyminen on aina hankalampaa.

Minkkinen huomauttaa myös, että ulosotossa suhdanteiden muutos näkyy viiveellä. Ansiosidonnainen päiväraha antaa suojaa joksikin aikaa ja viime aikoina pankit ovat pystyneet antamaan lyhennysvapaita.

–Myös talouskasvun vaikutukset näkyvät hitaasti, Minkkinen sanoo.

Myytäviä kohteita löytyy ulosottoviraston verkkosivuilta ja huutokaupat -verkkosivustolta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: