Tuberkuloosi ei tartu helposti – "kenenkään ei tarvitse pelätä, että olisi saanut tartunnan kaupan kassalla" - Satakunta - Satakunnan Kansa

Tuberkuloosi ei tartu helposti – "kenenkään ei tarvitse pelätä, että olisi saanut tartunnan kaupan kassalla"

Satakunnan keskussairaalassa tuberkuloosille altistui viisi potilasta ja 15 henkilökuntaan kuuluvaa.­

2.10.2017 12:18

Satakunnan keskussairaalassa tuberkuloosiin menehtynyt mies sairasti keuhkojen ja kurkunpään tuberkuloosia, jotka ovat Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin, infektioylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälän mukaan tuberkuloosin muotoja, jotka ovat periaatteessa tarttuvia. Tuberkuloosi ei kuitenkaan tartu helposti.

–Tuberkuloositartunta vaatii pitkäaikaisen kontaktin samoissa huonetiloissa.

Jos tarttuvaa tuberkuloosia sairastavan henkilön kanssa oleskelee luokkahuonetta pienemmässä tilassa kahdeksan tuntia, tartunnan voi Uusitalo-Seppälän mukaan saada noin joka kolmas henkilö.

–Kenenkään ei tarvitse pelätä, että olisi saanut tartunnan kaupan kassalla.

Tartunnan saaneista noin kymmenen prosenttia voi saada oireisen tuberkuloosin.

–Suurimmalla osalla tartunnan saaneista tartunta jää elimistöön lepotilaan, eikä se välttämättä puhkea milloinkaan, Uusitalo-Seppälä sanoo.

Menehtyneen miehen oireet olivat alkaneet helmikuussa. Satakunnan sairaanhoitopiiri on seulonut henkilöitä, jotka ovat olleet hänen kanssaan tekemisissä kuluvan vuoden aikana. Tällaisia henkilöitä on löytynyt miehen työpaikalta ja muista yhteisöistä noin 60, mutta luku voi vielä muuttua.

–Asiaa kartoitettiin miehen työnantajan kanssa viime viikolla. Valtaosa altistuneista on saanut asiasta jo tiedon, Uusitalo-Seppälä sanoo.

Jos altistuneella henkilöllä on tuberkuloosiin viittaavia oireita, hänet tutkitaan heti. Oireettomat altistuneet pyritään tutkimaan noin kuukauden kuluessa. Oireeton tuberkuloosi ei tartu.

Sairaalassa tuberkuloosille on voinut altistua viisi potilasta ja 15 henkilökuntaan kuuluvaa. Altistuneet potilaat kutsutaan infektiopoliklinikan arvioon tämän viikon aikana.

Sairaalan ulkopuolella kartoitustyön tekee Porin perusturva, ja sitä ohjaa sairaanhoitopiiri.

Tilastojen mukaan noin 80 prosenttia tuberkuloosiin sairastuneista paranee siitä, ja 20 prosenttia ei parane. Nämä 20 prosenttia ovat Uusitalo-Seppälän mukaan yleensä hyvin iäkkäitä ja sairaita.

–Tällainen tapaus, missä henkilö menehtyy selkeästi tuberkuloosin seurauksena, on hyvin poikkeuksellinen.

Tuberkuloosi voi aiheuttaa tulehduksen missä tahansa elimessä. Vaikeisiin tuberkuloositapauksiin liittyy Uusitalo-Seppälän mukaan kuitenkin yleensä keuhkotuberkuloosi. Noin kaksi kolmesta tuberkuloositapauksesta on keuhkotuberkuloosia.

Keuhkotuberkuloosin viittaava oire on yli kolme viikkoa kestänyt yskä, johon voi liittyä verisiä ysköksiä. Tuberkuloosin yleisoireita ovat ruokahaluttomuus, laihtuminen, väsymys, yöhikoilu, kuumeilu. Paikallisoireet riippuvat siitä, missä osassa kehoa tulehdus on.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?