Tuberkuloosirokotus poistettiin rokotusohjelmasta vuonna 2006 – ei suojaa aikuisia tartunnalta - Satakunta - Satakunnan Kansa

Tuberkuloosirokotus poistettiin rokotusohjelmasta vuonna 2006 – ei suojaa aikuisia tartunnalta

Aiemmin kaikille lapsille annettu BCG-rokote suojaa pieniä lapsia tehokkaasti tuberkuloosin vakavilta tautimuodoilta. Vuodesta 2006 lähtien se on annettu imeväisille riskinarvion perusteella.­

2.10.2017 15:30

Vielä 1930- ja 1940-luvuilla yleinen tuberkuloosi on Suomessa tänä päivänä harvinainen sairaus.

–Nykyään tapauksia on Suomessa alle 300 vuodessa, kertoo Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, infektioylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä.

Satakunnan keskussairaalassa 25. syyskuuta menehtynyt mies oli vasta toinen potilas, jolla tuberkuloosi Satakunnassa tänä vuonna todettiin. Viime vuonna maakunnassa todettiin tuberkuloosi kymmenellä potilaalla, joista kuusi sairasti keuhkotuberkuloosia.

–Satakunnassa tuberkuloositilanne on ollut viime vuosina hyvin rauhallinen. Vuositasolla tapauksia on ollut yleensä alle kymmenen, mutta viime vuonna niitä oli vähän tavallista enemmän.

Koko maassa tuberkuloositapauksia oli viime vuonna 236.

–Kun tuberkuloosi on käynyt harvinaiseksi, sen olomassaolo on unohdettu.

Maailmanlaajuisesti tuberkuloosi on edelleen iso ongelma.

–Joissain maissa kolmasosa tai jopa puolet väestöstä on saanut tartunnan. Heistä noin 5–10 prosenttia saa jossain vaiheessa elämänsä aikana oireita.

Suomessa tuberkuloosirokote poistettiin yleisestä rokotusohjelmasta Uusitalo-Seppälän mukaan vuonna 2006, koska haittavaikutukset arvioitiin hyötyjä suuremmiksi tuberkuloosin käytyä harvinaiseksi.

–Rokotus antoi tehokkaan suojan pienille lapsille, minkä vuoksi se rokotusohjelmassa oli. Se ei kuitenkaan suojaa aikuisia ihmisiä esimerkiksi keuhkotuberkuloosilta.

Nykyisin rokote annetaan imeväisille riskinarvion perusteella.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?