JSN: Rikoksista tuomitun kuntavaaliehdokkaan nimen julkaisu oli perusteltua - Satakunta - Satakunnan Kansa

Vapauttava päätös: SK sai julkaista rikoksista tuomitun ja syytetyn kuntavaaliehdokkaan nimen

24.8.2017 17:25

Julkisen sanan neuvoston 23. elokuuta antaman päätöksen mukaan Satakunnan Kansa ei rikkonut hyvää journalistista tapaa julkaistessaan 2. maaliskuuta uutisen, jossa kerrottiin kuntavaaliehdokkaana olleen miehen rikostaustasta ja valehtelusta.

Otsikolla ”Perussuomalaisille emämöhläys – Porin listoille rikollinen” julkaistu juttu ei JSN:n mukaan ennakoinut rikoksista aiemmin tuomitun ja uudesta epäillystä rikoksesta syytteen saaneen kuntavaaliehdokkaan syyllisyyttä.

Uutisoinnissa Porin perussuomalaisten puheenjohtaja, hallituksen jäsen, Satakunnan piirin vaalitoimikunnan puheenjohtaja ja Satakunnan piirisihteeri sekä piirin vaaliasiamies vetivät julkisesti tukensa kantelijalta. Uutisointia jatkettiin 9.3., jolloin kantelija tuomittiin uudesta rikoksesta.

Julkisen sanan neuvoston mukaan vaaleissa ehdokkaina olevien rikostausta on yhteiskunnallisesti merkittävä asia, josta yleisöllä on oikeus saada tietää.

Kantelija oli kuntavaaliehdokas, jonka yksityiselämän suoja on tavallista kansalaista matalampi. Neuvoston mukaan kantelijaan kohdistuvien rikosepäilyjen uutisoiminen ja kantelijan nimen sekä rikostaustan kertominen olivat sen vuoksi perusteltuja.

Julkisen sanan neuvoston mukaan Satakunnan Kansa käytti huolimatonta ilmaisua kirjoittaessaan rikollisen toiminnan jatkumisesta. Neuvosto kuitenkin tulkitsee lehden maininnan siten, että tarkoitus oli tuoda ilmi rikollisen toiminnan toistuvuus yleisellä tasolla, eikä ennakoida tulevaa käräjäoikeuden päätöstä.

–Vaikka lause on epätarkka, jutun kokonaisuudesta käy riittävästi ilmi, että asiasta ei oltu ensimmäisen jutun julkaisuhetkellä vielä annettu tuomiota, päätöksessä todetaan.

–Julkisuus oli erittäin kielteistä, eikä ehdokasta ollut kuultu samassa yhteydessä. Hänellä olisi kuitenkin ollut mahdollisuus oman kannanoton julkaisemiseen, mutta hänen lähettämänsä kannanotot eivät olisi olleet korjattuinakaan julkaisukelpoisia, JSN linjaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: