Teollisuuden Voima Olkiluodon ydinvoimalan tehonlisäys - Satakunta - Satakunnan Kansa

Olkiluodon tehonlisäys peittoaa vesi- ja aurinkovoimalat, ykkösvoimalaan parannukset ensi vuonna

Turbiiniparannukset nostavat Olkiluodon ydinsähkön tuotantoa saman verran kuin monet vesivoimalat tuottavat. Arkistokuvassa Olkiluoto 2:n turbiinihuolto käynnissä keväällä 2015.

31.7.2017 18:00

Teollisuuden Voima Oyj:n Olkiluodon kakkosvoimalan turbiinilaitoksen parannukset ja tekniset uudistukset ovat tuottaneet suunnitellun sähköntuotannon lisäyksen. Viime viikolla tehoajolle nostetun voimalan sähköteho on vajaat 20 megawattia korkeampi kuin Olkiluoto 1-voimalan.

Olkiluodon kakkoslaitoksen sähköntuotannon lisäys ylittää esimerkiksi Kokemäenjoessa vesivoimaa tuottavien Äetsän ja Tyrvään voimaloiden tuotantotehon. Vertailuksi mainittakoon, että runsaasti viime ajat uutisissa esiintyneiden Suomen aurinkovoimaloiden yhteisteho on noin 27 megawattia. Niiden teho ja tuotanto menee tosin nollaan joka ilta ja yö.

Olkiluodon kakkosvoimalan kesäajan teho kohosi kylmempien vuodenaikojen lukemiin. Vuosihuollon jälkeen voimalaitoksen sähköteho on 883 megawattia, mikä ylittää myös voimalaitoksen 880 megawatin nimellistehon. Ykkösvoimalan teho on ollut viime päivinä 866 megawattia.

Lauhdevoimalaitoksen fysikaalisena perusominaisuutena on hyötysuhteen paraneminen ja sähköntuotannon nousu, kun jäähdytysvesi viilenee ja höyrykierto tehostuu.

Tuotantojohtaja Mikko Kosonen TVO:sta kertoo, että samaan tulokseen on päästy turbiinin laiteteknisillä uudistuksilla ja turbiinilaitoksen prosessin parannuksilla. Voimalan reaktorin lämpötehoa ei ole nostettu, vaan tuotantolisäys on hyötysuhteen kohoamisen ansiota. Ennakkolaskelmat ovat saaneet vahvistusta tuotantotuloksesta.

Merkittävimmät tekniset muutokset ovat turbiinin merivesilauhduttimien ja korkeapaineturbiinin esilämmittimen uusinta sekä lauhteen kierron tehostaminen täydentävällä pumppausjärjestelmällä.

Mikko Kosonen sanoo teknisten parannusten tasoittavan voimalan nettotehon vaihtelua kesän ja talviajan välillä. Meriveden jäähtyessä voimalan nettotehon voi odottaa vielä kasvavan jonkin verran.

Mahdollista on, että Olkiluoto 2:n tuotantoteho voi rikkoa 900 megawatin rajan ja nimellistehoakin korotetaan. –Vielä ei voi aivan varmasti sanoa, Kosonen toteaa.

Olkiluodon voimalat aloittivat tuotannon 660 megawatin teholla. Lämpötehon korotuksella ja teknisillä parannuksilla neljänkymmenen ikää lähentyvien voimaloiden sähköntuotantoa on saatu vuosikymmenten kuluessa kasvatettua noin kolmanneksella.

Mikko Kososen mukaan voimaloiden reaktoritehoa ei ole suunniteltu korotettavaksi, vaan TVO:n seuraavaksi 20 vuodeksi hakeman käyttöluvan mukaan reaktoriteho pidetään ennallaan. Laitemuutoksilla ja -uudistuksilla hyötysuhdetta pyritään parantamaan.

Olkiluoto 1 -ydinvoimalaan tehdään kakkoslaitosta vastaavat tekniset uudistukset ensi vuonna. Nettotehoa nostavien turbiinilaitoksen parannusten lisäksi ohjelmassa on reaktorin pääkiertopumppujen ja niiden sähköjärjestelmien vaihto uusiin.

Uudistukset ovat kymmenien miljoonien investointeja, mutta tuotannon lisäys pitää investointien kuoletusajan taloudellisestikin perusteltuna.

Olkiluodon voimalat

Olkiluoto 1 käynnistetty vuonna 1978 ja Olkiluoto 2 vuonna 1980.

Nettosähköteho tuotannon käynnistyessä 660 megawattia.

Nykyinen nimellissähköteho 880 megawattia.

Voimaloiden sähköntuotanto kattaa noin kuudesosa Suomen kulutuksesta.

Rakenteilla olevan Olkiluoto 3 -voimalan nettoteho on noin 1600 megawattia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: