Ainutlaatuinen mänty tuhoutui Ulvilassa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Mitä tapahtui ainutlaatuiselle, rauhoitetulle männylle Ulvilassa? Kaadettiin ilmeisesti vahingossa

Teoksesta Metsäpuiden erikoismuodot löytyy vanha kuva Ulvilassa kasvaneesta pensasmaisesta luutamännystä.

20.7.2017 14:46

Ulvilan ympäristöseura selvitti viime syksynä kunnan rauhoitettujen luonnonmuistomerkkien nykytilannetta. Suomen tiettävästi ainutta pensasmaista luutamäntyä ei kuitenkaan etsinnöistä huolimatta enää löytynyt.

–Sen kasvupaikan yli kulki sähkölinja jo rauhoituspäätöksen aikaan, ja sähkölinjan raivauksissa se lienee tuhoutunut, ympäristöseuran varapuheenjohtaja Raimo Hakila kertoo.

Vuonna 1983 rauhoitettu luutamänty oli tiettävästi ainoa laatuaan Suomessa. Puun kaatumishetkestä ei ole tietoa.

Hakila on varma, että mänty on kaadettu vahingossa.

–Se oli melko joutavannäköinen luonnonoikku. Se oli jäänyt kitukasvuiseksi ja luuta-sana kuvaa sen habitusta hyvin. Paikalla ei varmaankaan ollut rauhoituskylttiäkään enää, sillä ne kestävät vain aikansa.

Luonnonvarakeskuksen aineisto- ja koetoimintapalvelujen päällikkö Pentti Kananen hämmästyy kuullessaan puun kohtalosta.

–OIjoijoi, voi ihme. Se on harmillinen menetys, kun tällainen on luonnostaan mutaation kautta sinne syntynyt. Toivotaan nyt, että siitä olisi otettu varrennoksia.

Kanasen toivomus toteutuu, sillä puu toden totta löytyy Luken kantapuurekisteristä.

–Se on vuonna 1981 sinne valittu. Antinkartanon keskuslaitos on ollut ainakin silloin puun omistaja, kertoo Luken metsätalousinsinööri Esko Oksa.

Puusta on otettu aikanaan varttamisoksia Luken Haapastensyrjän toimipisteelle.

–Sen geenit ovat tallessa. Nyt en kuitenkaan osaa sanoa, missä sen jälkeläiset kasvavat, Oksa sanoo.

Oksan mukaan vastaavankaltaisia vahinkoja sattuu poikkeuksellisille puille silloin tällöin. Sähkölinjoilla vaara on erityisen suuri, sillä niillä raivauksia tehdään säännöllisesti.

–Se on kuitenkin hurjempi homma, jos se on ollut rauhoitettu ja löytyy peruskartasta. Täytyy nyt meidän rekisteriimme merkitä, että se on poistunut elävien kirjoista.

Ulvilan kaupunginjohtaja Jukka Moilanen pitää tapahtunutta harmittavana tapaturmana. Korvauksia männyn kaatamisesta kaupunki ei kuitenkaan aio alkaa perimään.

–Kaikki rauhoitusmerkinnällä ilmoitetut kohteet pitää ymmärtää niin, että ne antavat ympäristölle jotain lisäarvoa. Totta kai olisi ihan kivaa, että sellainen olisi vielä olemassa.

Yleisessä tiedossa mänty ei kaupungissa ollut.

–Mikään suuri nähtävyys se tuskin on Ulvilassa ollut koskaan, koska tietoa kyseisestä männystä oli todella vaikea löytää, kaupunginjohtaja kertoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: