Porin perussuomalaiset kahteen leiriin - Satakunta - Satakunnan Kansa

Porin perussuomalaiset kansanedustajat tuskin mahtuvat jatkossa samaan valtuustoryhmään

19.6.2017 5:00

Salkkarit ja Noin viikon uutiset voidaan lopettaa, nykyään parasta viihdettä tarjoilee päivän politiikka. Komediasta vastaa Amerikan Trumpin kättelyvideot ja tönimiset. Vuoden farssin titteli menee perussuomalaisten puoluekokouksen äänestyssekoilulle. Jännitys-realityn palkinnon nappaa Juha Sipilän ees-taas-vatulointi, jonka aiheina ovat hallituksen ero sekä muut päätökset ja niiden peruminen.

Naurattaisi, jos ei laittaisi vakavaksi. Hallitus jatkaa pienen kompuroinnin jälkeen toimiaan työttömyys- ja sosiaaliturvan heikentämiseksi, koulutuksen rahoituksen leikkaamiseksi ja terveyspalveluiden yksityistämiseksi niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Oppositio saa puolestaan yhteiskunnan avokätisesti rahoittaman rakkikoiran, jonka kannatus kumpuaa äärioikeistolaisesta liikkeestä ja muukalaisvihamielisestä ajatusmaailmasta. No, ainakin mamut, suvakit ja kukkahattutädit saavat olla hetken rauhassa, kun tappo- ja raiskausuhkaukset kohdistuvat välillä soinilaisiin.

Äärioikeistolaisten toimijoiden vaikutuspiirissä olevien poliitikoiden blokkaaminen eduskunnan piippuhyllylle on perusteltua. Rasismia ei pidä normalisoida, eikä sille tule antaa elintilaa sivistysyhteiskunnassa. Soinin ollessa portinvartijana ja pitäessä räikeimmät ylilyönnit kurissa, nämä taustatoimijat eivät silti olleet ongelma kokoomukselle ja keskustalle. Jussi Halla-ahon myötä riski mainevaurioille kasvoi liian suureksi.

Suurin murhe ei ole se, kuinka laaja poliittinen vaikutusvalta ääriaineksilla on eduskunnassa, vaan huoli on paljon syvemmällä. Rasismi, väkivallalla uhkailu ja vihan lietsominen ovat seuraus jostakin. Mistä tämä paha olo ja toivottomuus kumpuaa, siitä meidän tulisi olla enemmän huolissamme.

Olisiko Suomen sittenkin syytä satsata varhaiskasvatukseen, koulutukseen, pienempiin tuloeroihin ja tasa-arvoiseen yhteiskuntaan? Olisiko viisainta pitää kaikki mukana ja katkaista sukupolvet ylittävä huono-osaisuus?

Nähtäväksi jää miten perussuomalaisten jakautuminen näkyy Satakunnassa. Porissa kahden leirin muodostuminen lienee väistämätöntä. Kaupungin perussuomalaiset kansanedustajat tuskin mahtuvat samaan valtuustoryhmään jatkossa.

Siinäpä pulma, valitseeko porilainen tolkun perussuomalainen soinilaisen nykyhallituksen kovan ja eriarvoistavan leikkauslinjan vai halla-aholaisen maahanmuuttovastaisen yhden asian liikkeen?

Kirjoittaja on Porin kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?