Eero Vanhatalo on kevään 2017 ylioppilas - Satakunta - Satakunnan Kansa

FBT Karhujen hyökkääjän päätä koristaa nyt valkolakki

Eero Vanhatalo suoritti kaikkiaan kuusi ylioppilaskoetta. Tänä keväänä ohjelmassa olivat äidinkieli, matematiikka, englanti ja yhteiskuntaoppi.

3.6.2017 15:00

Vielä viimeiset soinnut Gaudeamus igiturista ja se on siinä. Merikarvian lukion kevätjuhla päättyy ja yleisön edessä seisoo ikätoverien rinnalla tyytyväinen nuori mies valkoisessa lakissa. Eero Vanhatalo on kevään uusi ylioppilas. Urheilupiirit tuntevat hänet myös porilaisen 1. divisioonan salibandyseuran FBT Karhujen hyökkääjänä.

Kun urheilu ja koulunkäynti ovat käyneet tiukkaa taistoa Eero Vanhatalon ajasta, oli keskeisin tavoite nyt läpäistä ylioppilaskokeet hyväksytysti. Se onnistui kaikkien kuuden kokeen kohdalla, vaikka matematiikan kokeessa täytyi ottaa pienet torkutkin välillä.

–Olimme edellisenä iltana pelimatkalla Kuopiossa. Ehdin nukkua ehkä neljä tuntia matematiikan koetta edeltävänä yönä. Kun aikaa oli, huilasin sitten kokeessa vähän – ja heräsinkin kyllä ihan itse. Ei tarvinnut kokeen valvojan herätellä, Eero Vanhataloa jo naurattaa.

Väsymys poiki hänen mukaansa huolimattomuusvirheitä ja aikomus onkin syksyllä korottaa arvosanaa.

–Olen kuitenkin tyytyväinen, että pääsin viettämään ylioppilasjuhlia samaan aikaan luokkatoverien kanssa ja armeijaan meno onnistuu sekin nyt aikomusten mukaan, eli tammikuussa.

Salibandyjoukkueen harjoituksia on pelikauden aikana kolmasti viikossa Porissa ja pelit päälle.

–Onhan se aikaa vievää, mutta muutakin ehtii tehdä, kun niin järjestää. Helpompaa tietysti olisi, jos matka harjoituksiin olisi lyhyempi. Poriin on matkaa kotoa Siikaisten Otamolta melkein 50 kilometriä, Eero Vanhatalo sanoo.

Koulumatkaa Merikarvialle kertyi sitäkin 20 kilometriä. Lukion oppikirjat ovat ehtineet matkustaa Eeron mukana kilometrin jos toisenkin, myös pelireissuilla.

–Tosin ne eivät aina ehtineet auki asti, Eero tunnustaa.

Nyt on juhlan aika. Eero Vanhatalo (toinen oik.) asettui juhlapäivän tunnelmakuvaan yhdessä Juho-Anselmi Pitkäsen, Vili Tuomelan, Vesa Mäkitalon ja Markus Huhtalan kanssa.

Urheilulla iso merkitys Eero Vanhatalon elämässä. Salibandy vei mennessään jo pienenä poikana, kun nopeatahtinen laji sujui hyvin.

–Poriin siirryin pelaamaan 9. luokan syksyllä. Veljeni Heikki pelasi silloin Karhuissa.

Nyt joukkueessa pelaa samasta perheestä Eeron lisäksi Antti-veli.

–Ensi kausi jatkuu osaltani Porissa. Toivon, että joukkueemme onnistuisi nousemaan Salibandyliigaan, Eero Vanhatalo sanoo.

Tuleva ammatti voisi sekin löytyä liikunnan parista.

–Esimerkiksi liikuntaneuvojaksi, tuore ylioppilas miettii.

Lukio valikoitui peruskoulun jälkeiseksi opinahjoksi, kun tulevaisuuden suunnitelmien selkeyttäminen vaati vielä aikaa.

Entä oliko perheen kuopuksella suorituspaineita, kun kolme sisarusta on jo aiemmin ehtinyt valmistua ylioppilaaksi ja yksi ammattiin?

–Ei sen suurempia paineita, Eero Vanhatalo kuittaa ja muistaa kiittää opinahjoaan.

–Merikarvian lukio on sen verran pieni, että kaikki opettajat tuntevat jokaisen oppilaan. Se on hyvä. Apua saa aina pyytäessä. Ja sarjatason urheilun vaatimaa joustoa on löytynyt hienosti.

Äiti Sari Vanhatalo on kevätjuhlassa haikeissa tunnelmissa, kun kuopuskin on nyt saatettu aikuisuuden porteille.

–Mutta olen totta kai myös ylpeä lastemme saavutuksista. He ovat hoitaneet aika itsenäisesti koulunkäyntinsä. Tarvittaessa olemme auttaneet ja aina ollaan tietysti hengessä mukana, Sari Vanhatalo sanoo.

Lauantaipäivä jatkuu kotona Otamolla. Ensin juhlitaan sukulaisten ja tuttavien kanssa. Illalla uuden ylioppilaan juhla jatkuu kaveriporukalla.

Juhlahumun hälvettyä Eero Vanhatalo palaa FBT Karhun kesäharjoitusrinkiin ja kotona maitotilalla jatkuvat kesätyöt.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos