Poliisi puuttuu rasistiseen nettihuuteluun - Satakunta - Satakunnan Kansa

Poliisi puuttuu rasistiseen nettihuuteluun

23.5.2017 6:00

Suurin osa vuoden 2015 viharikosepäilyistä sisälsi poliisin mukaan rasistisia piirteitä, eikä suuntauksen odoteta muuttuneen senkään jälkeen.

Ilmiö nousee pintaan aina, kun media uutisoi turvapaikanhakijoiden tekemiksi epäillyistä rikoksista, erityisesti seksuaalirikoksista. Vastuullinen media ei päästä läpi vihapuheita, mutta moderoimattomilla tai jälkimoderoiduilla sivustoilla, asialle vihkiytyneistä vihapuhesivustoista puhumattakaan, kirjoitukset ovat täysin pidäkkeettömiä.

Kun vihaa lietsottiin aiemmin tuntemattoman kirjoittajan statuksella puskista, nykyään avoimen rasistiset viestit päivitetään keskusteluihin omalla nimellä ja kuvalla.

Poliisilla oli aiemmin suuria vaikeuksia tunnistaa rikoksista epäiltyjä erityisesti netissä. Tästä kertoo se, että vuonna 2015 vain puolet poliisin tietoon tulleista viharikosepäilyistä johti syyteharkintaan.

Miten poliisi puuttuu vihamieliseen nettikirjoitteluun, rikoskomisario Toni Sjöblom Lounais-Suomen poliisista?

–Lähetämme kirjoittajalle viestiä, jossa pyydämme häntä harkitsemaan kirjoituksiaan uudelleen. Jos kirjoitukset kohdistuvat selkeästi johonkin kansanryhmään tai yksilöön, joudumme arvioimaan, onko syytä epäillä rikosta ja ottaa asia tutkintaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?