Juha-Matti Seppä kommentoi polkupyöräkypärän tarpeellisuutta - Satakunta - Satakunnan Kansa

Neurologi: Kannatan ehdottomasti pyöräilykypärän käyttöä

15.5.2017 15:49

Satakunnan keskussairaalan neurologian yksikön ylilääkäri Juha Matti Seppä on eri linjoilla kuin polkupyöräkypärää turhakkeena pitävä brittikollegansa Henry Marsh.

–Pyöräilykypärän käyttö vähentäisi polkupyöräonnettomuuksiin liittyviä kuolemia varovasti arvioiden ainakin kolmanneksen. Se on jo niin iso luku, että kyllä jokaisen pyöräilijän kannattaa pyöräilykypärää käyttää.

–Jos meillä olisi mikä tahansa muu temppu, jolla kuolemanriski putoaa 35 prosenttia... Se on ihan järkyttävän paljon, ei sellaista uutta toimenpidettä tai hoitoa ole.

Marsh perusteli omaa kypärättömyyttään sillä, että hän kyllä ehtii miettiä, miten katuu, jos haveri sattuu. Miehen vauhti on kuulemma sen verran hidas.

–Se on vaarallinen kommentti. Voi olla, että jollakin on tuollaiset refleksit. Mutta keskimääräisellä maitokauppapyöräilijällä pää heilahtaa holtittomasti, tuli sitten mikä osa tahansa edellä katuun.

Neurologit kohtaavat työssään ne onnettomuuden uhrit, jotka eivät näy tilastoissa eivätkä uutisissa. He saavat aivovamman, mutta toipuvat käveleviksi.

–Heille jää aivojen toiminnan häiriö, joka sotkee koko loppuelämän Lievimmilläkin aivovammoilla on isoja seurauksia ihmisille.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: