Luvata vaihtaa omistajaa: Pääkonttori siirtyy Lontoosta Poriin — "pitkäjänteisyyttä bisnekseen" - Satakunta - Satakunnan Kansa

Luvata vaihtaa omistajaa: Pääkonttori siirtyy Lontoosta Poriin — "pitkäjänteisyyttä bisnekseen"

Luvata Special Products valmistaa Porissa kuparista muun muassa sähköautojen moottorien profiilitankoja.

15.5.2017 0:00

Luvatan Porin tehdas siirtyy osaksi maailmanlaajuista japanilaista monialakonsernia Mitsubishi Materialsia.

29 maassa toimiva Mitsubishi Materials Corporation (MMC) on vahvistanut kuparituotteita valmistavaa Luvatan erikoistuotedivisioonaa koskevan kaupan, jonka se julkisti viime syksynä.

Yrityskauppa vahvistettiin sen jälkeen, kun kilpailuviranomainen oli hyväksynyt sen. Kaikki työntekijät Porissa ja 11 muulla paikkakunnalla Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Aasiassa siirtyvät uuden yhtiön Luvata Special Productsin palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

ToimitusjohtajaJussi Helavirta arvioi omistajanvaihdosta hyvin myönteisesti. Hän sanoo vahvan japanilaisomistuksen tuovan pitkäjänteisyyttä liiketoiminnan kehitykseen.

–Omistajanvaihdos avaa mahdollisuuksia kehittää uusia, lisäarvoa tuottavia tuotteita, Helavirta muotoilee.

MMC julkisti viime viikolla keskipitkän aikavälin strategiansa, joka perustuu kasvuun erityisesti juuri kuparituotebisneksessä.

–Se on erittäin hyvä jalusta meille. Meidän synergiastrategiamme perustuu nyt selkeästi kasvuun. Päällekkäisyyksiä ei juuri ole tuotteistossa eikä maantieteellisestikään, Helavirta sanoo.

MMC:n tavoitteena on nousta johtavaksi kuparinmuokkausyhtiöksi. Aiemmin Japanissa ja Kaakkois-Aasiassa toiminut yhtiö on laajentanut voimakkaasti tuotantoaan. Luvatan 12 tuotantoyksikön siirtyminen MMC:n omistukseen avaa yhtiölle pääsyn uusille markkinoille.

–MMC hankki Luvata Erikoistuotteet kasvattaakseen kuparinjalostustoimintaansa maailmanlaajuisesti. Tavoitteemme on yhdessä tulla maailman johtavaksi kuparinjalostusyritykseksi, sanoo MMC:n toimitusjohtaja Akira Takeuchi yhtiön julkaisemassa tiedotteessa.

–Kauppa nostaa MMC:n selvästi aiempaa globaalimmaksi toimijaksi, Helavirta vahvistaa.

Omistajanvaihdoksen välitön seuraus on, että uuden Luvata Special Products -yhtiön pääkonttori perustetaan Poriin. Luvata Erikoistuotteita johdettiin Lontoosta, vaikka yhtiön pääpaikka sinänsä olikin Pori.

Poriin keskitetään nyt yhtiön talousjohto ja henkilöstöhallinto sekä teknologian kehitys ja strateginen suunnittelu. Uuteen pääkonttoriin on jo alkuvuodesta palkattu useita johtajatason osaajia.

–Pääkonttori Porissa tuo meille itsenäisyyttä liiketoiminnan johtamiseen, Helavirta sanoo.

Luvata Special Productsin uusi omistaja on Tokion pörssissä noteerattava jätti, jonka palveluksessa on maailmanlaajuisesti 24 600 henkilöä ja jonka liikevaihto on 11,6 miljardia euroa.

Metallin – mukaan lukien kaivokset, sulatot ja kuparinmuokkaus – osuus MMC:n liikevaihdosta on yli puolet, 6,5 miljardia euroa. Luvata asemoituu nimenomaan kuparinmuokkaukseen, jonka liikevaihto on 1,6 miljardia euroa.

–Kun Luvatan liikevaihto on 533 miljoonaa euroa, merkitsee se sitä, että tuomme 30 prosentin lisäyksen MMC:n kuparimuokkausliiketoimintaan, toimitusjohtaja Jussi Helavirta havainnollistaa.

Luvata Special Products

Pääkonttori Porissa.

Tuotantoa seitsemässä maassa: Suomessa, Isossa-Britanniassa, Venäjällä, Kiinassa, Malesiassa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa.

Yli 1 300 työntekijää, heistä 330 Porissa.

Yksi maailman johtavista metallituotteiden ja niihin liittyvien teknisten

ratkaisujen tuottajista.

Tuotteisiin kuuluvat hitsauselektrodit sekä hitsauslangat autoteollisuudelle, suprajohtavat langat ja kaapelit, joita käytetään mm. magneettikuvauslaitteissa, virrankeräysnauhat

aurinkovoimateollisuudelle; seoslangat elektroniikkateollisuudelle sekä happivapaat kuparituotteet kuten virtakiskot ja profiilit energian tuotantoon ja jakeluun.

Liikevaihto 533 miljoonaa euroa, josta Porin osuus noin 193 miljoonaa euroa.

Lähde: Luvata Special Products.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: