Matti Silmu sai tuomion törkeästä velallisen epärehellisyydestä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Yölintu-yhtyeen Matti Silmu sai tuomion törkeästä velallisen epärehellisyydestä – Viisi kuukautta ehdollista vankeutta

Talousrikos tehtiin vuoden 2014 aikana.

Matti Silmu tuomittiin talousrikoksesta. Arkistokuva.

18.2.2020 15:40

Matti Silmun talousrikossyytteistä annettiin tiistaina tuomio Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Hänet tuomittiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen vuoden 2014 aikana tapahtuneesta rikoksesta.

Tuomion mukaan Silmu on ilman hyväksyttävää syytä luovuttanut itselleen Yölintu Oy:n varoja yhteensä 40 000 eurolla siitä huolimatta, että yhtiö on ollut maksujen tapahtuessa maksukyvytön.

Silmun koeaika päättyy 31.12.2021.

– Teko ei ole osoittanut Matti Silmussa suunnitelmallisuutta. Teon vaikuttimena on saadun selvityksen perusteella ollut pikemminkin Matti Silmun oma heikko taloudellinen tilanne kuin tarkoituksellinen velkojien edun vahingoittaminen, tuomiossa taustoitetaan.

Silmu velvoitetaan korvaamaan Verohallinnolle vahingonkorvauksena 40 000 euroa viivästyskorkoineen.

Hänen tulee korvata valtiolle syyttäjän todistajille maksetut todistelukustannukset 220,38 euroa.

– Teon laatu ja todistelukustannusten määrä huomioon ottaen korvausvelvollisuutta ei ole pidettävä vastaajan varattomuudesta huolimatta kohtuuttomana, tuomiossa taustoitetaan.

Silmu velvoitetaan korvaamaan valtiolle asianajajansa valtion varoista maksetusta määrästä 141,98 euroa.

Syyte törkeästä kirjanpitorikoksesta vuoden 2015 osalta hylättiin.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Kitaristi-Silmu toimi Yölintu-yhtyeen hallituksen puheenjohtajana ja vastasi yhtyeen raha-asioista. Silmu päätyi käräjille, sillä syyttäjän mukaan vuoden 2014 aikana Silmu on maksanut itselleen ainakin 40 000 euroa palkkaa, vaikka siihen ei ole ollut varaa.

– Silmu on Yölintu Oy:n puolesta toimiessaan maksanut itselleen yhtiön taloudellinen tila huomioon ottaen ylisuurta palkkaa ainakin noin 40 000 euroa. Kohtuulliseksi katsottavana palkkana voidaan pitää korkeintaan palkkaa, mikä vastaa suurin piirtein edellisen tilikauden tasoa, tapauksen haastehakemuksesta paljastui tammikuussa.

Syyttäjä vaati tuolloin Silmulle ehdollista vankeutta törkeästä velallisen epärehellisyydestä sekä törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Tämän lisäksi syyttäjä vaatii Silmua liiketoimintakieltoon vähintään kolmeksi vuodeksi sekä korvaamaan valtiolle molempien rikosnimikkeiden todistelukustannukset.

Syyttäjän mukaan ”Silmun menettelyä on kokonaisuutena arvioiden pidettävä ainakin julkisen talouden sekä terveen ja toimivan taloudellisen kilpailun kannalta vahingollisena”.

Haastehakemuksesta kävi ilmi, että Yölintu Oy:n pääoma on ollut negatiivinen tilikaudesta 2012 lähtien.

Uusimman kaupparekisteristä löytyvän tilikauden eli vuoden 2013 tilikauden mukaan yritys teki tuolloin tappiota vajaat 37 000 euroa.

– Vanhin maksamaton ja erääntynyt veroerä on ennakonpidätys ja työnantajan sosiaaliturvamaksu lokakuulta 2013, syyttäjä kirjoitti.

Riidattomia seikkoja tapauksessa olivat palkanmaksun lisäksi muun muassa se, että Silmu on ollut tietoinen yrityksen talousvaikeuksista.

Todistajana tapauksessa oli myös Matin veli Simo Silmu, joka antoi vuonna 2017 potkut Yölintu-yhtyeestä veljelleen.

Toisen syytekohdan eli törkeän kirjanpitorikoksen mukaan Silmu oli laiminlyönyt Yölintu Oy:n koko toiminnan ajalta kaikki liiketapahtumat. Tämä syyte hylättiin.

Yölintu-yhtiö on rekisteröity kaupparekisteriin tammikuussa 2006 ja se asetettiin konkurssiin helmikuussa 2016.

Syyskuussa uutisoitiin, kuinka Matti Silmu joutuu maksamaan Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksellä Simo Silmulle reilut 30 000 euroa velkoja.

Summaa kasvattavat korot ja oikeudenkäyntikulut, joiden myötä kokonaiskorvaus nousee noin 50 000 euroon.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: