Rauman sahahanke: Metsä Fibre jätti rakennuslupahakemuksen sahalle - Satakunta - Satakunnan Kansa

Rauman sahasta suunnitellaan huippumodernia yksikköä, jossa konenäkö avustaa ihmistä – Metsä Group jätti rakennuslupahakemuksen Rauman sahahankeeseen

Sahahanke etenee aikataulussa ja investointipäätös on tarkoitus tehdä alkuvuonna 2020. Maanpäänniemen saha-alueen pohjatyöt ovat jo kuitenkin käynnissä.

Uusi sahalaitos hahmottumassa Raumalle. Havainnekuvassa mäntysaha lähellä meren rantaa Maanpäänniemessä. Etualalla Metsä Fibre Oy:n sellutehdas (oikealla) ja Forchem Oy:n mäntyöljyjalostamo.­

1.11.2019 13:59

Metsä Groupiin kuuluvalla Metsä Fibre aikoo kehittää Raumalle rakennettavasta sahasta maailman suurimman, moderneimman ja tehokkaimman yksilinjaisen mäntysahan.

Sahan rakennuslupahakemus jätettiin lokakuussa Rauman kaupungille.

Sahalla on tarkoitus hyödyntää uutta teknologiaa. Esimerkiksi konenäön hyödyntäminen sahaprosessin eri vaiheissa on merkittävä uudistus – vastaavaa teknologiaa ei vielä ole käytössä muualla sahateollisuudessa.

Konenäköjärjestelmää testataan Metsä Fibren Vilppulan sahan tuorelajittelussa. Konenäön avulla tunnistetaan häiriöitä aiheuttavat kappaleet ja poistetaan ne automaattisesti. Uusi teknologia mahdollistaa myös siirtymisen työpisteiltä valvomotyöskentelyyn.

Maanpäänniemen työmaa-alueen reunaa vuoden 2019 alussa.­

Hankkeessa on meneillään suunnitteluvaihe, johon kuuluvat muun muassa ympäristölupaprosessi, aiesopimukset päälaitteista ja projektin investointiesitys.

Rauman sahan osalta investointipäätös tehdään aikaisintaan alkuvuodesta 2020.

Saha sijoittuu Maanpäänniemen alueelle, jossa louhintatyöt etenevät aikataulun mukaisesti. Tavoitteena on saada louhintatyöt valmiiksi ensi vuoden kesään mennessä.

Louhinta-alueen naapuruston kanssa on järjestetty asukastapaamisia sekä tutustumiskäynti louhinta-alueeseen. Asukastapaamisia jatketaan tulevaisuudessakin.

Myös ympäristöluvan käsittely etenee suunnitellulla tavalla. Sahan ympäristövaikutukset pyritään minimoimaan ja siksi esimerkiksi melun hallinta huomioidaan suunnitteluvaiheesta alkaen niin rakentamisessa kuin laite- ja konevalinnoissakin.

Metsä Fibre järjestää sahahankkeesta 4.12. kello 9.00–18.00 Kumppanipäivän mahdollisille alihankkijoille ja yhteistyökumppaneilleen. Tilaisuudessa kerrotaan projektista, yhteistyötarpeista, rakentamisesta sekä aikatauluista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?