Arman Alizad toimi porilaisen ammattikalastaja Heikki Salokankaan oppipoikana - Satakunta - Satakunnan Kansa

Porilainen Heikki Salokangas opetti Arman Alizadia ammattikalastajan elämään – Meressä ei ole zombielohia mutta halliarpi voi olla jopa joka kymmenennellä

Arman Alizadin ammattikalastusta kertova jakso kuvattiin vuosi sitten.

30.9.2019 7:00 | Päivitetty 30.9.2019 10:28

Maanantain Arman Pohjantähden alla -televisiosarjassa ollaan Selkämerellä, kun Arman Alizad toimii porilaisen ammattikalastajan Heikki Salokankaan oppipoikana.

Ennakkotietojen mukaan Salokangas opettaa dokumentissa Alizadia rannikkokalastuksen saloihin Suomen kenties kauneimmassa työpaikassa. Samalla hänelle selviää miksi perinneammatti on vaarassa kadota.

Salokangas pitää Suomen ammattikalastajien liiton nettisivuilla Heikin horisontista -blogia. Blogeissaan hän on myös käsitellyt Selkämerellä kuvattua dokumenttia.

”Jos oli ammattikalastus Armanille uutta ja erilaista, niin oli minullakin aitiopaikka seurata miten rautainen ammattilainen työstää aihetta. Tuottaja ja juontaja samassa persoonassa mahdollistaa todella nopeat käänteet ja heittäytymisen mukaan hetkeen ilman ennalta suunniteltua käsikirjoitusta.”

Uusimmassa syyskuun blogissaan Salokangas kirjoittaa ajankohtaisesta kalastusaiheesta, Tornionjoen lohia vaivaavasta vesihomeesta, joka tarttuu lohiin ja aiheuttaa tartunnan saaneiden kuoleman. Mediassa kaloja on kutsuttu zombielohiksi.

Salokankaan mukaan jokivarressa patenttiratkaisu kaikkiin lohiongelmiin on, että ne johtuvat merialueelta tai ovat merikalastuksen aiheuttamaa.

” Ratkaisuksi tarjotaan taas kerran merikalastuksen, sen syyttömän osapuolen, kurjistamista. Merellä pitää kuulemma kalastusta vähentää, jotta jokeen saadaan lisää lohia kalastettavaksi ja sairastumaan. Toivottavasti jokea riivaava aggressiivinen vesihome saadaan jotenkin talttumaan”, kirjoittaa Salokangas.

Salokankaan mukaan merellä lohi on tällä kalastuskaudella ollut sen sijaan erittäin hyväkuntoista ja väriltään poikkeuksellisen punalihaista.

Yksi suuri ongelma merellä lohta kalastavia sen sijaan vaivaa. Salokankaan mukaan hallikanta on jo niin suuri, että saalislohista 5–10 prosentilla on arpi merkkinä siitä, kuinka halli on yrittänyt saada kiinni.

Blogiinsa Salokangas on liittänyt kuvia hylkeen raapimista lohista. Osa kuvista on todella pahan näköisiä.

Arman Pohjantähden alla. Jakso 5/12. Ammattikalastus: katoava perinneammatti. Nelosella maanantaina 30.9. kello 21.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: