Pomarkun lukion oppilaat saavat muun muassa tietokoneen – katso, mitä etuja kotikuntasi lukio tarjoaa opiskelijoilleen - Satakunta - Satakunnan Kansa

Ilmaisia koulukyytejä, kirjoja ja tietokoneita – Katso tästä, miten satakuntalaislukiot houkuttelevat opiskelijoita

Pomarkun lukiossa on 70 opiskelijaa. Kunta tarjoaa muun muassa pakollisten lukiokurssien koulukirjat ilmaiseksi 1. lukuvuonna.

24.2.2019 14:30

Pomarkku

Pomarkun lukion musiikkiluokasta kuuluu tuttu suomirock-laulu.

Maailma matkaa radallaan,

päivä nousee uudestaan.

Ei mikään muutu milloinkaan,

kaikki säilyy ennallaan.

Lukion 1. luokan oppilaat opettelivat lehtori Teemu Toivasen johdolla Anssi Kelan Puistossa-kappaletta vuodelta 2001. Siis ajalta, jolloin nuoret laulajat eivät olleet syntyneet.

Ihan kirjaimellisesti ei Kelan laulua voi siirtää koulumaailmaan, toteaa lukion ja yläkoulun eli yhteiskoulun rehtori Jussi Heervä.

–Koulu on yhteiskunnan peili, se muuttuu yhteiskunnan mukana.

Nykyaikaa on siinä, että lukiot taistelevat myös oppilaista. Pomarkun lukio tarjoaa muun muassa 1. lukuvuoden pakollisten lukiokurssien koulukirjat käyttöön ilmaiseksi, maksuttomat koulumatkat ja tietokoneen.

Opetushallituksen viime vuonna teettämän selvityksen mukaan lukiolaisen oppimateriaali voi maksaa jopa 2 500 euroa.

–Meille tulee Noormarkusta lukiolaisia, osa pelkästään säästösyistä.

Heervä näkee lukiolaiskirjojen kierrätyksessä ekologisen näkökulman.

–Lukiolaiset osaavat jo pitää kirjoista sen verran hyvää huolta, että ne kestävät jopa yhdeksän vuotta.

16 opettajan, 70 lukiolaisen ja 80 yläkoululaisen Pomarkun yhteiskoulu on nykymittakaavassa pieni oppilaitos.

Heervän mukaan Pomarkun tapaisessa pienessä kunnassa on hyvät ja huonot puolensa. Asiat hoituvat helposti ja epävirallisesti.

Ikävät päätökset ovat sen sijaan hankalia, sillä päätöksentekijä ei voi piiloutua kasvottoman organisaation taakse.

–Pomarkussa yhteisöllisyys ja me-henki ovat vahvoja, kun lähes kaikki tuntevat toisensa jo vuosien takaa. Toisaalta vahvassa ryhmiytymisessä on huonotkin puolensa. Jos jää ryhmän ulkopuolelle, ei ole rinnakkaisluokkaa tai -koulua, johon siirtyä.

Kouluaan Heervä kuvaa suomalaiseksi peruslukioksi. On oppilaita, joiden yläkoulun todistuksen keskiarvo huitelee 10:ssä, toista päätä olevien keskiarvo on alle 7:n. Hän pitää ennen lukion alkua palaverin heikommin menestyneille oppilaille ja heidän vanhemmilleen.

–Nostan esille sen, että he lähtevät muihin verrattuna hieman takamatkalta. Lukio vaatii työntekoa, mutta ei se mahdotonta ole. Useimmat ymmärtävät sen.

Peruskoulun heikko päättötodistus kun voi johtua esimerkiksi murrosiästä, joka lukiossa suurimmalla osalla rauhoittuu.

Pomarkun yhteiskoulun rehtori Jussi Heervä näkee työssään, kuinka murrosikä jyllää nuorissa. "Onneksi älytön känkkääminen loppuu lukiossa ja ammattikoulussa".

Rehtori Heervän käsityksen mukaan opinnot etenevät Pomarkussa ihan hyvin, vaikka nykyaika on tuonut myös koulumaailmaan ylimääräistä ja tarpeetonta säätöä.

Hän nostaa esimerkiksi kaikille tutun esineen.

–Osa oppilaista saa loistavia arvosanoja, vaikka heillä tuntuu olevan kännykkä koko ajan kädessä. Toisaalta taas on oppilaita, joiden keskittymiskyvyn se vie täysin. Ei auta, vaikka kännykän pistää äänettömäksi. Pelkkä värinä viestistä vie ajatukset.

Lukio-opiskeluihin vaikuttaa myös lukioajan jälkeinen maailma. Viime aikoina pohdintaan on noussut esimerkiksi korkeakoulujen pääsykoeuudistuksen vaikutus lukio-opintoihin. Pomarkussakin kielten ja matematiikan rinnalle on tullut reaaliaineiden kertauskurssi.

Heervä korostaa, että eri opetusaloilla on hyvin erilaiset pääsykriteerit, mutta sinänsä hän ymmärtää halun nostaa ylioppilastodistuksen arvostusta.

–Jos oppilas on saanut jo hyvän yo-todistuksen, niin miksi häntä pitää sitten rangaista ylimääräisellä pääsykoerumballa?

Pääsykoeuudistuksessa pitkän matematiikan arvostus nousee. Heervä suhtautuu asiaan hieman ristiriitaisesti.

Toisaalta pitkän matematiikan suorittaminen on osoitus tunnollisuudesta ja pitkäjänteisyydestä, toisaalta sen arvo nousee myös niissä aineissa, joiden kanssa sillä on vähän konkreettista tekemistä.

Heervä kertoo kuulleensa, että esimerkiksi psykologiaa yliopistoon opiskelemaan haluavan kannattaisi periaatteessa keskittyä lukiossa pitkään matematiikkaan ja jättää psykologia kokonaan väliin maksimipisteiden saamiseksi.

Marko Rinne säesti Puisto-laulua kitaralla vieressään Olli Karjanlahti.

Pomarkun lukion 1. luokan oppilaat Marko Rinne ja Olli Karjanlahti ovat tyypillisiä Pomarkun lukion oppilaita. Pomarkkulaisille nuorukaisille koulu oli tullut tavallaan isosisarusten kautta tutuksi jo ennen yläkoulua.

–Lukion ja yläkoulun suurin ero on siinä, että lukiossa opiskelun täytyy ottaa vakavammin, toteaa Karjanlahti.

Korkeakoulujen pääsykoeuudistukseen heille ei ole muodostunut selkeää kantaa, varsin ymmärrettävästä syystä.

–En vielä tiedä, mihin lukion jälkeen pyrin, joten suoritetaan nyt tämä lukio ensiksi, pohtii Rinne.

Mitä etuja lukiot tarjoavat?

Satakunnan Kansa lähetti satakuntalaisille lukiolle kyselyn, mitä etuja he tarjoavat oppilailleen.

Vastausten perusteella taloudellisia etuja on tarjolla erityisesti pikkukuntien lukioissa. Kaupunkien lukiossa korostetaan sen sijaan laajaa kurssivalikoimaa.

Eura: Lukioajaksi käyttöön uusi tietokone, opiskelijoille käyttöön useita oppikirjoja (2019-2020 yli kymmenen oppikirjaa) ja järjestetään kursseja, joissa oppikirjojen sijaan käytetään opettajan valmistamaa opiskelijalle ilmaista materiaalia. Koulukuljetus Euran kunnan alueella yli 10 km päässä asuville nuorille.

Eurajoki: Korvaa oppikirjat ja matkat. Koulun kautta hankitaan kaikille läppärit, joista opiskelija maksaa pienen omavastuun.

Harjavalta: Suurteollisuuspuisto sponsoroi matematiikan, fysiikan ja kemian kirjat ilmaiseksi. Arvo on noin 235 euroa pitkän matematiikan opiskelijoille. Kurssitarjontaan on lisätty yrittäjyys- sekä e-Sports-kurssit, tulossa ilmaisutaito- ja draamakursseja.

Honkajoki: Opiskelija saa käyttöönsä tietokoneen (panttimaksu) ja oppikirjat. Lisäksi koulumatkat ovat opiskelijalle maksuttomat.

Kankaanpää: Yhteislyseo tarjoaa kannettavat tietokoneet opintojen ajaksi maksutta käyttöön (opintojen lopussa mahdollisuus lunastaa kone itselleen kohtuuhintaan). Lisäksi osassa kursseista oppimateriaali on maksuton.

Kokemäki: Jokainen uusi lukiolainen voi lunastaa 50 eurolla käyttöönsä läppärin lukio-opiskelunsa ajaksi, jonka jälkeen koneen voi lunastaa 50 eurolla omakseen.

Lauttakylä: Huittisten kaupunki maksaa Lauttakylän lukion oppilaiden koulumatkat. Lukio on myös saanut Huittisten Säästöpankilta lahjoituksen, jolla tuetaan vähävaraisten oppimateriaalihankintoja.

Merikarvia. Lukio on opiskelijalle maksuton eli tarjolla on ilmaiset kirjat, bussimatkat ja hyvätasoinen tietokone.

Nakkila: MAOL-digitaulukot ovat ilmaiset. Lukio tarjoaa tietokoneen, mistä opiskelijalta peritään pantti (viime vuonna 150 euroa).

Pomarkku: Pakollisten lukiokurssien koulukirjat käyttöön ilmaiseksi 1. lukuvuonna, tietokone lukio-opintoja ja yo-kokeita varten, maksuttomat koulumatkat, tukea opintoretkiin sekä osan työaineista.

Pori (Psyl ja lyseo): Ilmaisia oppimateriaaleja tai tietokoneita ei ole tarjolla, sillä kaupunki suuntaa resurssit laajaan kurssitarjontaan ja hyviin opiskelijahuoltopalveluihin. Pieniä helpotuksia on muun muassa siinä, että opiskelijan ei tarvitse maksaa kuvataiteen pakollisen kurssin välineitä tai vierailujen bussimatkoja.

Porin ruotsinkielinen lukio: Pienen lukion etuina pienet ryhmät sekä mahdollisuus henkilökohtaiseen ohjaukseen. Pyritään huomioimaan opiskelioiden toiveet ja valinnat kurssiaikataulutuksissa.

Rauma: Oppikirjasto, josta vähävarainen opiskelija voi lainata lukion kurssikirjoja. Satakunnan suurimmassa lukiossa (Rauman Lyseon lukio) on kattava kurssitarjonta ja mm. kolme päätoimista opinto-ohjaajaa.

Säkylä: Ilmainen koulukyyti oppilaille, joilla on vähintään 5 kilometrin koulumatka. Kannettavan tietokoneen vuokrausmahdollisuus.

Ulvila: Tarjolla seutukunnan ainoana musiikkilinja, jossa on mahdollista saada musiikinkurssien lisäksi soiton ja laulun yksilöopetusta. Lisäksi on muun muassa Yrittäjyyden polut -opintokokonaisuus.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut