Porin Suviseurojen talkoot täydessä iskussa: Tähän nousee 156 metriä pitkä ravintola - Satakunta - Satakunnan Kansa

Porin Suviseurojen talkoot täydessä iskussa: Tähän nousee 156 metriä pitkä ravintola

Siinä ei kauan nokka tuhissut, kun paksut vanerilevyt ruuvattiin koolinkeihin.

22.4.2017 18:12

Kyllä näyttää Kirjurin-, Raatimiehen- ja Hanhiluodon alue erilaiselta. Hanhiluodontien vieressä kulkee Armonpolku ja sen takana Laupeudenpolku.

Katsomme isoa karttaa, jota meille esittelevät Porin Suviseurojen päätoimikunnan puheenjohtaja Timo Valli, järjestelyosaston puheenjohtaja Pekka Peltomäki ja kenttätoimikunnan puheenjohtaja Jussi Peltomäki. Olemme Porin Suviseurojen ensimmäisissä isoissa rakennustalkoissa.

Sitä ei kyllä uskoisi, kun katsoo aluetta. Siellä ollaan sellaisessa työntouhussa, ettei paremmasta väliä. Aamukahvit on punaisella suulilla juotu kello 8.30, ja sen jälkeen ovat käsipyörösahat soineet.

Alueelle on levittäytynyt lähes 200 talkoolaista. Ei siis ihme, että 156 metrin ravintolan pohjasta iso osa on jo puolen päivän aikaan valmis.

Ravintola sijaitsee alueella, joka on seurojen keskus.

– Varsinainen pääasia tapahtuu noin 3 000 neliön seurateltassa, selittää Jussi Peltomäki.

Kun 30.6 – 3.7 pidettäville Suviseuroille odotetaan yli 70 000 ihmistä, palveluiden täytyy pelata. Kioskilla on pituutta 70-80 metriä, grillillä parikymmentä metriä.

Telttarakennuksia seura-alueelle nousee reilut 30. Jussi Peltomäki laskee, että rakennusten neliömäärä nousee 15 000:een.

Ulvilalaisella Anna Hautaviidalla on takanaan aikanakin kuudet Suviseurat. Muonituspuolelta hän siirtyy liikennetoimikuntaan.

Kun vanhoillislestadiolaisten Suviseuroihin tuleva perhe ajaa autonsa ruutuun, heidän ei välttämättä tarvitse poistua alueelta koko aikana.

– Löytyy pankki, apteekki, ensiapuasema, ruokahuolto, listaa Pekka Peltomäki.

Alue aukeaa jo keskiviikkona 28.6. Miehet laskevat, että jo silloin luodoille tulee 10 000 –15 000 ihmistä.

– Vaikka odotamme noin 70 000 ihmistä, olemme varautuneet 75 000 vieraaseen, koska emme tiedä, kuinka innokkaasti porilaiset liikkuvat. Toivomme, että he tulevat paikalle, koska Suviseurat ovat avoinna kaikille.

200 hehtaarin aluetta rakentavista vain kaksi on palkattuja. He ovat kenttämestareita. Peltomäet ja Valli selittävät talkooväen organisoitumista.

– Kun ryhmänjohtajia on 11, jokaiseen ryhmään kuuluu noin 10 jäsentä. Osa kohteista on vaativampia kuin toiset, joten periaate on se, ettei kaveria jätetä.

Kun helpompi kohde on valmis, väki voi siirtyä auttamaan haastavampaan kohteeseen. Moni talkoolainen tekee ammatikseen lvi-, sähkö- tai rakennusalan töitä.

Tästä lähtien talkooväki täyttää seura-alueen joka lauantai. Toukokuun 8:n päivästä alkaen rakennetaan päivin ja illoin. Talkoissa käy väkeä aina Merikarviaa, Turkua ja Pirkanmaata myöten.

Seura-alue on niin suuri, että se jatkuu 8-tien yli aina Kalafornian golfkentän reunoille. Olemme alueella, jossa vettä on joka paikassa. Se täytyy ottaa ottaa huomioon, kun seuraväestä noin 65 prosenttia on lapsia ja nuoria.

– Aitaa rakennetaan yli 20 kilometriä. Kaksimetristä vankkaa mellakka-aitaa tulee reilu 10 kilometriä, matalaa verkkoaitaa loppu. Jokiranta on pakko suojata.

Punaisesta suulista leviää räntäsateeseen ihana tuoksu. Siellä tarjotaan kermaista herkkua, Lapin ukon porokeittoa.

– Tämä on niin hyvää, että kansa suorastaa vaati sitä. Tätä myydään jonkin verran Suviseurojenkin aikana, kertovat miehet.

Kannattaa mennä maistaman.

www.suviseurat.fi

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: