Tyyni kyntäjä: Harjavallan johtajakisa sai yllätysnimen Porista - Satakunta - Satakunnan Kansa

Tyyni kyntäjä: Harjavallan johtajakisa sai yllätysnimen Porista

Heli Tomminen luopui Harjavallan valtuuston puheenjohtajuudesta vuonna 2010 muuttaessaan Poriin.

22.4.2017 11:37

Maakunnan demarileiristä tulee yhä kiukkuista palautetta, vaikka Satakunnan kuntavaali meni puolueelta niin loistavasti, että jopa Antti Rinne voi näyttää näillä lakeuksilla nauravaa naamaa.

Barrikadille on jämähtänyt Krista Kiurun leiri, joka jaksaa muistuttaa, miten sen enkelin kannatus ei romahtanut ja miten JHL:n edustajistovaalista ei voi vetää mitään johtopäätöksiä.

JHL:n vaalissa Kiurun kannatus romahti, mutta siihen oli kiurulaisten mielestä hyvä syy.

– Ammattiliiton vaali ei kerro henkilön poliittisesta kannatuksesta yhtään mitään.

Porissa on yksi suuri JHL:n yhdistys ja kolme pienempää yhdistystä.

– Krista oli juuri erään pienen yhdistyksen jäsen eikä ay-toiminnassa mukana. Pienet yhdistykset eivät saa edustajaansa läpi, vaikka asettaisivat itse Kiinan keisarin ehdokkaakseen.

Kysymys siis kuuluu: Miksi ihmeessä Kiuru sitten asettui ehdokkaaksi? Avuliaisuudella tai kokemattomuudella ei tätä asiaa voi hänen tapauksessaan selittää.

Kannattaisiko ensin vähän harkita, mihin pyrkii, ja mihin ei?

Demareiden linnakkeesta Harjavallasta kuuluu kummia. Siellä on demareista huutava pula.

Normaalisti luotettavat lähteet ovat laskeneet oikein helmitaululla, että kaupungin palkkalistalla on enää yksi demarivirkamies. Hän on koulupuolen ammattilaisiin kuuluva Sari Lukka, joka valittiin myös tulevaan kaupunginvaltuustoon.

Ei ihme, että uudeksi kaupunginjohtajaksi etsitään tiheällä kammalla pätevää ja ennen kaikkea sopivaa Jaana Karrimaan (sd.) manttelinperijää.

Yhdeksi vaihtoehdoksi on noussut viime kuussa Ruosniemen Koitossa viisikymppisiään juhlinut Heli Tomminen (ent. Eskanen ), jolla on oikea viitekehys. Hän on ollut Harjavallan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, demarien kansanedustajaehdokas ja Krista Kiurun avustaja, jonka syntymäpäiväjuhlissa nähtiin niin sanotun varman havainnon mukaan muun muassa SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm ja Harjavallasta sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Rauta että kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Reijo Nummikari. Porilaiset näyttävät olevan vahvoilla suurteollisuuden raikastaman kaupungin pomoksi, sillä myös Olli Luoma (ei demarien jäsenkirjaa) on yhä vahvoilla. Hänen kerrotaan olevan kaikkien poliittisten ryhmien suosiossa.

Kateelliset kertovat, että Kuntien takauskeskuksen hallituksessa kannattaa istua kuin tatti, sillä hyvät edut ja palkkiot korvaavat mahdollisen työn ja vaivan.

Joskus joutuu matkustamaan jopa kauas asti, kuten vaikka Hongkongiin nyte.

Hallituksessa istuu muutama satakuntalaisille tuttu virkamies. Harjavallan entinen kaupunginjohtaja Jaana Karrimaa on jäsen ja Honkajoen entinen kunnanjohtaja Janne Laine (kesk.) varapuheenjohtaja.

Satakunnan Vihreiden puheenjohtaja Kaarina Ranne näyttää yhdelle miehelle vihreää. Hän on sitä mieltä, että tamperelainen Olli-Poika Parviainen, 36, on puolueen tähänastisista puheenjohtajaehdokkaista se kokenein vaihtoehto.

Parviainen on persukeisari Timo Soinin tapaan Rauman poikia. Parviainen nousi vuonna 2011 Tampereen apulaispormestariksi ja 2015 eduskuntaan.

Kankaanpään perussuomalaiset ovat löytäneet hyvän puolen vaalitappiostaan. Jari Koskela ja Anssi Joutsenlahti saivat yhdessä 44 ääntä enemmän kuin Kauko Juhantalo (kesk.) yksin.

Joutsenlahti ei ole muutenkaan jäänyt tappioon makaamaan. Hän harjoittelee täyttä häkää veteraanien SM-maastokisoihin, joissa hän joutuu antamaan kilpaveljilleen tasoitusta. Hän kipittää 74-vuotiaana 70-vuotiaiden sarjassa, koska on vuoden liian nuori 75-vuotiaiden raatelevaan sarjaan.

Kisat pidetään äitienpäivän aattona Vierumäellä.

Joutsenlahti antaa ymmärtää, että juoksuvoitolla ei ole väliä, kunhan Sampo Terho voittaa puolueen puheenjohtajakisan.

Ei tule Poriin Martti Lutherille katua, jos ihmeitä ei satu, vaikka aloitteen väsäsi Porin demarivallan harjalle takaisin sinnittelevä Esa J. Anttila ja vaikka Suomi on yksi maailman luterilaisimmista maista.

Anttila perustelee aloitettaan uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlavuodella ja yllättäen myös sillä, että Wittenbergin naapurikaupungissa Leipzigissä on Porinkatu, Björneborgstrasse.

Lisäksi hän muistuttaa, että Helsingissä ja Malmössä on Lutherinkatu ja Porissa useita merkkihenkilöiden mukaan nimettyjä katuja ja teitä, kuten Pelle Miljoonantie Viikinäisissä.

Porissa ei ole kaupunkisuunnittelun selvitysten mukaan erityisiä historiallisia yhteneväisyyksiä Martti Lutherin kanssa, eikä reformaation 500-vuotisjuhlavuosi ole sen mielestä riittävän painava peruste kadunnimen muuttamiseen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: