Tähtikudospistiäinen jatkaa mäntyjen tuhoamista Yyterissä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Tähtikudospistiäinen jatkaa mäntyjen tuhoamista Yyterissä

Tähtikudospistiäinen on levittäytynyt Yyterissä lähemmäs valtatie 2:ta. Ensi syksynä tuholaisen jäljet alkavat näkyä jo Porin Moottorikerhon radan ympäristössä.

22.4.2017 9:09

Tähtikudospistiäinen on siirtynyt Yyterin mäntymetsissä koilliseen, lähemmäs valtatie 2:ta. Ensi syksynä tuholaisen jäljet alkavat näkyä huoltoaseman reunamilla ja motocrossradan ympäristössä.

– Viime kesänä parveilu oli melko laimeaa. Pistiäiset ovat kuitenkin levittäytyneet valtatien reunametsissä koillisen suuntaan. Ensi vuonna jäljet alkavat näkyä jo tielle, arvioi tutkija Antti Pouttu luonnonvarakeskuksesta.

Ensimmäiset havainnot tähtikudospistiäisestä tehtiin Porin Yyterissä vuonna 2006.

– Tähän mennessä se on jättänyt jälkensä kaikkiaan noin 500 hehtaarin alueelle, jos mukaan lasketaan lievemmätkin tuhot. Mäntymetsää on hakattu tähtikudospistiäisen vuoksi noin 200 hehtaaria, Pouttu kertaa.

Vuosina 2011 ja 2012 Yyterin metsiin kylvettiin ankeroisia tähtikudospistiäisen tuhoamiseksi. Madot tunkeutuivat löytämiensä toukkien sisään ja loisivat ne hengiltä.

– Ensimmäisenä vuonna ankeroiset onnistuivat hyvin, mutta toisena vuonna tulos ei jostain syystä ollut yhtä hyvä.

Matotorjunnalla tuholaisten raivokas eteneminen saatiin hetkeksi pysäytettyä, ja sen jälkeen leviäminen on ollut maltillisempaa. Valtion korvasi sangen hintavat matokuurit, joiden kustannukset nousivat muutamaan sataantuhanteen euroon.

Sen jälkeen avuksi ovat tulleet luonnon omat loiset, jotka ovat löytäneet pistiäiset.

Tähtikudospistiäinen.

Tutkija arvioi, että tähtikudospistiäisen tuhot tulevat Yyterissä jatkumaan. Hän on kuitenkin toiveikas.

– Näyttäisi siltä, että Mäntyniemen alueella tilanne alkaa rauhoittua. Maassa ei ollut syksyllä juuri lainkaan toukkia, joten ensi kesänä ei siellä pitäisi enää olla voimakasta parveilua. Luonnossa massaesiintymiset loppuvat aina johonkin. Toivottavasti tämäkin ennen kuin kaikki männyt on syöty, Pouttu analysoi.

Mies kiertää Yyterissä tarkkailemassa tilannetta joka syksy.

– Kierrämme tuhoalueella ja teemme pistokokeita sen ympäristössä. Viime syksynä kokeita tehtiin Kuuminaisissa asti. Parhaiten uusia tuhoja huomaavat kuitenkin metsänomistajat ja alueella asuvat. Heidän kannattaa ilmoittaa havainnoistaan metsäkeskukseen. Sieltä saa neuvoja ja tieto kulkee saman tien myös meille luonnonvarakeskukseen.

Kymmenen vuotta sitten tuholaisia oli vain UPM:n metsissä. Alueen laajentuessa pistiäiset ovat näivettäneet mäntyjä myös yksityisten ja Porin kaupungin omistamissa metsissä.

Männynneulasia syövä tähtikudospistiäinen on Suomessa yleinen laji.

Tuhoaaiheuttavina massoina se on esiintynyt vain Yyterissä, missä havaittiin ensimmäiset vauriot vuonna 2006.

Pistiäisenetenemistä on yritetty estää Yyterissä muun muassa hakkuilla ja kylvämällä maastoon loismatoja, jotka tappavat tuholaisen aikuisia toukkia.

Runsaankymmenen vuoden aikana tähtikudospistiäiset ovat tehneet vahinkoa noin 500 hehtaarin alueella.

Viimesyksynä tehdyn tarkastuskierroksen perusteella näyttäisi siltä, että pistiäiset alkavat vähentyä Mäntyniemen alueella.

Sen sijaanne ovat levittäytyneet koilliseen, lähemmäs valtatie 2:ta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: