Kuusi henkilöä yöpynyt Porissa kielteisen oleskeluluvan saaneiden hätämajoitustilassa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kuusi henkilöä yöpynyt Porissa kielteisen oleskeluluvan saaneiden hätämajoitustilassa

Teljän seurakunta on majoittanut paperittomia turvapaikanhakijoita Väinölän kirkossa.

2.3.2017 11:16

Porissa pohditaan paikallista menettelyä kielteisen oleskeluluvan saaneiden hätämajoittamisesta.

Taustalla on sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistus kunnille, että laittomasti maassa oleskeleville turvataan oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Ohjeistuksessa kunnat antavat välttämättömän ja kiireellisen avun ja valtio korvaa kustannukset täysimääräisesti.

Porissa on jo helmikuusta lähtien toiminut kielteisen oleskeluluvan saaneiden hätämajoitustila. Tiloissa on paikkoja yhteensä 5–6 henkilölle. Maaliskuun alkuun mennessä niissä on yöpynyt 6 henkeä.

Tästä majoitustoiminnasta on vastannut SPR yhdessä Porin seurakuntayhtymän kanssa.

Kaupunki käy parhaillaan sopimusneuvotteluja SPR:n kanssa tehtävänään löytää soveltuva tila hätämajoitustilaksi. Hätämajoitus on luonteeltaan lyhytaikaista ja tarkoitettu kielteisen oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille, joilla vastaanottopalvelut ovat päättyneet. Hätämajoitukseen kuuluvat ruoka, hygienia, vaatteet ja muu akuutti apu.

Hätämajoitukseen hakeutuminen tapahtuu sosiaalipäivystyksen kautta. Se selvittää hakijan oleskeluoikeuden Maahanmuuttoviraston tilannekeskuksesta. Laittomasti maassa oleskelevat pyritään ohjaamaan vapaaehtoisen palautusjärjestelmän piiriin.

Porissa alustavaa valmistelua on tehty viime vuoden marraskuusta asti siltä varalta, että laittomasti maassa oleskelevien määrä kasvaa vauhdilla. Porissa kielteisen oleskeluluvan on saanut helmikuun loppuun mennessä 12 henkilöä, joilta myös vastaanottopalvelut ovat tänä vuonna päättyneet. Määrän odotetaan kasvavan kielteisten turvapaikkapäätöksien lisääntyessä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: