Porin päihdehuollosta vaaditaan selvitystä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Porin päihdehuollosta vaaditaan selvitystä

Kuvituskuva.

7.3.2017 11:00

Suomen Päihderiippuvaiset on jättänyt Lounais-Suomen aluehallintovirastolle, Porin kaupungin perusturvalautakunnalle ja Porin kaupungin psykososiaalisten palvelujen päällikkö Matti Järviselle selvityspyynnön Porin päihdehuollon tilasta.

Selvityspyyntö liittyy Porin kaupungin perusturvalautakunnalle toimitettuun raporttiin, jonka mukaan Porin A-klinikan entinen lääkäri on määrännyt asiakkaille poikkeuksellisen runsaasti päihdekäyttöön soveltuvia lääkkeitä, ja lääkekäytännöt ovat useissa tapauksissa olleet yleisten ja hyvien hoitokäytäntöjen vastaisia.

– Porin päihdepalvelujen potilailta saamiemme tietojen mukaan päihteinä toimivia lääkkeitä on saanut kyseiseltä lääkäriltä muun muassa pyytämällä A-klinikalta puhelimitse reseptiä haluamiinsa lääkkeisiin. Lääkkeitä on valunut runsaasti myös katukauppaan, kertoo Suomen Päihderiippuvaiset ry:n puheenjohtaja Tarja Orre.

Suomen Päihderiippuvaiset perää selvityksessä vastauksia, miksi päihdehuollon vastuullista valvontaa vuosia laiminlyöty.

– Haluamme tietää, miten Porin perusturvalautakunta on toiminut asiassa, miten Lounais-Suomen aluehallintovirasto on käsitellyt sitä ja onko asiasta ilmoitettu Valviraan, vaatii Orre.

Orre muistuttaa, että Porin terveys- ja sairaalapalveluiden johtaja Anna-Liisa Koivisto on myöntänyt, että kaikki viranomaiset ovat olleet jo pitkään tietoisia tilanteesta ja myös aluehallintovirasto on selvittänyt asiaa.

– Miksi tällaista potilasturvallisuutta vakavasti vaarantavaa toimintaa ei ole estetty, vaikka laillisia keinoja siihen on olemassa? Onko kyseisen lääkärin hoidossa olleiden potilaiden kuolemantapauksia tutkittu mahdollisten hoitovirheiden kannalta, Orre kysyy.

Potilasjärjestö vaatii vastauksia myös siihen, miten Porin perusturva aikoo turvata laadukkaan, turvallisen ja asianmukaisesti toteutetun päihderiippuvuuden hoidon jatkossa.

– Terveydenhuoltolaissa todetaan, että terveydenhuollon toiminnan on perustuttava näyttöön ja hyviin hoito- ja toimintakäytäntöihin, Orre painottaa.

Suomen Päihderiippuvaiset on valtakunnallinen alkoholi-, huume- ja lääkeriippuvaisten potilasyhdistys ja keskusjärjestö, jonka ovat perustaneet päihderiippuvuudesta ja sen vaikutuksista toipuneet päihderiippuvaiset ja heidän läheisensä.

Järjestö toimii päihderiippuvaisten ja heidän läheistensä tukena sekä valvoo heidän yhteiskunnallisia oikeuksiaan ja etujaan.

Järjestö edistää myös toipumiskeskeisen päihdehoidon tasavertaista saavutettavuutta.

Järjestön asiantuntijoina toimii sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia ja alan tutkijoita.

Henkilöjäseniä järjestössä on noin 300 ja yhteisöjäseniä 4.

Järjestön kaiken toiminnan perustana on käsitys päihderiippuvuudesta sairautena, jonka tuloksellisen hoidon edellytykset ovat lääkkeettömyys ja täysraittius.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos