Perusturva ei aio selvittää päihdelääkkeitä määränneen lääkärin toimia: ”Emme tongi asiaa” - Satakunta - Satakunnan Kansa

Perusturva ei aio selvittää päihdelääkkeitä määränneen lääkärin toimia: ”Emme tongi asiaa”

Porin perusturvalautakunta saa keskiviikon kokouksessa eteensä selvityksen, josta paljastuu Porin A-klinikalla toimineen lääkärin määränneen poikkeuksellisen runsaasti päihdekäyttöön soveltuvia lääkkeitä, kuten pitkiä bentsodiatsepiini- ja kipulääkereseptejä. Lääkekäytännöt ovat useissa tapauksissa olleet yleisten ja hyvien hoitokäytäntöjen vastaisia.

22.2.2017 5:00

Porin perusturvalautakunta päättää tänään keskiviikkona päihdelääkäripalveluiden oston jatkamista A-klinikalle vuoden loppuun. Lautakunnalle esitetään, että se valtuuttaisi perusturvajohtajan ja talouspäällikön laatimaan ja allekirjoittamaan asiaa koskevan määräaikaisen sopimuksen.

– Toivon, että lautakunta tekee oikean päätöksen, ettei palvelussa tulisi katkoa. Tilannetta ei voi kaataa kokonaan terveysasemien niskaan, vaan se vaatii päihdelääkärin osaamista. Porin perusturvassa ei ole tällä hetkellä ainuttakaan erikoislääkäripätevyyden suorittanutta päihdelääkäriä, sanoo Porin perusturvan terveys- ja sairaalapalveluiden johtaja Anna-Liisa Koivisto.

Koivisto myöntää, ettei A-klinikalla paljastunut tilanne tullut yllätyksenä, vaan kaikki viranomaiset ovat olleet jo pitkään tietoisia eläkkeelle jääneen lääkärin poikkeuksellisen runsaasta päihdekäyttöön soveltuvien lääkkeiden määräämisestä.

– Tilanne on vain vuosien myötä ajautunut tuon tyyppiseksi. Haluamme laittaa nyt kaikki voimavaramme siihen, että voimme hoitaa tämänhetkisen tilanteen mahdollisimman hyvin, Koivisto painottaa.

Porin perusturva ei aio selvityttää kyseisen lääkärin toimia.

– Emme lähde asiaa aktiivisesti tonkimaan, sillä nyt on tärkeintä käyttää aika tulevaisuuden hyvän hoitokäytännön luomiseen, toteaa Koivisto.

Mikäli perusturvalautakunta hyväksyy tehdyn esityksen, koko vuoden kulut päihdelääkäripalveluiden ostosta ovat hieman alle 300 000 euroa. Kilpailuttamisvelvoitetta ei ole, sillä summa alittaa sosiaali- ja terveyspalvelujen hankinnan kynnysarvon, joka on 400 000 euroa.

Päihdelääkäripalvelu kilpailutettiin loppukeväällä 2016 perusturvalautakunnan päätöksellä ja vain Addiktum teki tarjouksen. On oletettavaa, että ostosopimus tehdään saman yhtiön kanssa, koska vakituisiin julkisen sektorin virkoihin ei päihdelääkäreitä muutamaa yliopistokaupunkia lukuun ottamatta ole saatavilla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut