Reservistä kieltäytynyt ei kadu armeijan käymistä – ”Ei se ollut elämäni tähtihetkiä, mutta ihan ok” - Satakunta - Satakunnan Kansa

Reservistä kieltäytynyt ei kadu armeijan käymistä – ”Ei se ollut elämäni tähtihetkiä, mutta ihan ok”

Ei se ollut elämäni tähtihetkiä, mutta ihan ok, kuvailee porilainen Joni Kalliomäki armeijakokemuksiaan.­

3.2.2017 17:33

Porilainen Joni Kalliomäki oli parikymppinen, kun hän meni armeijaan. Intti oli jotain sellaista, minne siinä iässä mennään, ja hän meni muiden mukana.

– Jälkikäteen olen ajatellut, että ei sen ikäinen ihminen osaa vielä ajatella asioita. Menin sinne tavasta ja tottumuksesta, en juurikaan puntaroinut asiaa.

Puoli vuotta tykkimiehenä Niinisalossa ollutta Kalliomäkeä ei kaduta, että armeija tuli käytyä.

– Ei se ollut elämäni tähtihetkiä, mutta ihan ok.

Vuonna 2012 hän kuuli mahdollisuudesta irtaantua reservistä. Silloin motivaationa olivat idealistiset syyt ja rauhanaate. Hän oli 25-vuotias.

Nyt Kalliomäki ajattelee, että reservistä kieltäytyminen on perusteltua, koska Suomessa reservi on suuri, moninkertainen verrattuna sodan ajan vahvuuteen. Hänestä asepalveluksen pitäisi olla vapaaehtoinen.

– Nykyaikainen sota on jotain ihan muuta kuin että sotilaat mittelee toisiaan vastaan metsässä. Niin kuin uutisista nähdään, se on sitä, että koneilla tuhotaan siviilejä ja asutuskeskuksia.

Kalliomäki kävi kesällä 2013 viiden päivän täydennyskoulutusjakson Lapinjärvellä. Kurssin olisi hänen mielestään voinut tiivistää muutamaan päivään. Hän pitää hyvänä ajatuksena sitä, että kurssin voisi käydä lähempänä kotipaikkakuntaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?